Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΤΣΑ, ΕΦΥΓΕ.

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος

Απεβίωσε χθες ο Μεσσήνιος, πρώην πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος. Ακόμα ο εκλιπών υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αφού ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Επιθυμία του εκλιπόντος και της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να ενισχυθούν οι Παιδικοί Σταθμοί του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πρυτανείας του.

Διοικητική αυτοτέλεια Πανεπιστημίου
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε παλιότερη συνέντευξή του, «η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να ακούει, αλλά όχι να υπακούει στα κόμματα». Υποστηρικτής της μαχόμενης Ιατρικής και της προσφοράς των δημόσιων λειτουργών στο δημόσιο αποκλειστικά χώρο. Όπως είχε δηλώσει, αν ήταν στο χέρι του να θεσπίσει μία και μόνη αλλαγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αυτή θα ήταν η εξασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας του πανεπιστημίου.

Η μεγάλη του αδυναμία
Επίσης, όπως είχε αναφέρει, η μεγάλη του χαρά παρέμενε η οικογενειακή συγκέντρωση κάθε Σάββατο μεσημέρι γύρω από το τραπέζι, με όλα τα μέλη ­ τρία παιδιά και έξι εγγόνια ­ παρόντα. «Μπορώ να το πω τώρα πια. Η μεγαλύτερή μου δύναμη είναι ακριβώς αυτή η οικογένεια που παραμένει ενωμένη και αγαπημένη, με τον έναν να στηρίζει τον άλλον», είχε σχολιάσει.
Σ’ αυτήν την οικογένεια ήταν που προσέτρεχε και συμβουλευόταν πάντα ο καθηγητής Δημόπουλος για όλες τις βασικές αποφάσεις που καλείτο να πάρει. «Ζητώ πάντα τη γνώμη της γυναίκας μου και των παιδιών μου, γιατί ξέρω ότι θα είναι γνώμη σωστή, ειλικρινής και δίκαιη». Όχι πως λείπει η κριτική, αν κάτι δεν τους φαίνεται καλό. «Ιδιαίτερα την κόρη μου την Ιωάννα την αποκαλώ «εισαγγελέα», γιατί πραγματικά είναι πολύ αυστηρή, αλλά αντικειμενική», σχολίασε.
Στο ίδιο αυτό οικογενειακό περιβάλλον και στο ήρεμο κλίμα που του εξασφάλιζε ο κ. Δημόπουλος λέει πως οφείλει το γεγονός ότι άσκησε στην Ελλάδα μια Ιατρική μαχόμενη. «Δηλαδή, άσκησα το επάγγελμα παράλληλα με το νοσοκομείο, αλλά στο νοσοκομείο προσέφερα όλες μου τις υπηρεσίες. Ποτέ δεν πήγα σε ιδιωτική κλινική, γιατί πιστεύω ότι οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να είναι αφιερωμένοι στο Δημόσιο.
Όπως πιστεύω ότι όλοι οι άρρωστοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στον καθηγητή, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, γι’ αυτό και πάντα κάνω δύο φορές την εβδομάδα εξωτερικό ιατρείο στο Σισμανόγλειο ή στο Λαϊκό μόνος μου, στο οποίο με βλέπει όποιος θέλει χωρίς να πληρώσει τίποτα. Πιστεύω πως αυτό είναι υποχρέωση των γιατρών και των καθηγητών ιδιαιτέρως».

Γεννήθηκε κι έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Σιτοχώρι της Μεσσηνίας. Ένα ορεινό χωριό με καταπληκτική θέα και 20 όλους κι όλους (σήμερα) κατοίκους.
Ο πατέρας του, δάσκαλος στην αρχή, παπάς αργότερα, ήταν άνθρωπος δημιουργικός, παραγωγικός, που αγαπούσε το σύνολο, την κοινωνία και ήθελε να προσφέρει στους συνανθρώπους του. «Είχε ένα καλό ανάστημα, μια όμορφη παρουσία, ήταν τέλειος ψαλμωδός της βυζαντινής μουσικής και ­ μπορώ να πω ­ όπου πήγαινε άφηνε έργο». Η μάνα, μια ήσυχη γυναίκα που διατηρούσε στο σπίτι το ήρεμο εκείνο κλίμα που επέτρεπε στον πατέρα να εργάζεται συνέχεια στην ενορία του.
Ο μικρός Κώστας τελείωσε το Δημοτικό και τα πέντε χρόνια του Γυμνασίου στη Χώρα Τριφυλίας, όπου μετακινήθηκε ο πατέρας του, και τα δύο τελευταία χρόνια του Γυμνασίου στην Κυπαρισσία. Καλός μαθητής και με λογοτεχνικές τάσεις είχε την πρώτη του διάκριση στα 17, όταν η έκθεση που έγραψε με θέμα… «Το παιδομάζωμα» πήρε το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

– See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%BF-f

Τιμήθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τον Δήμο Τριφυλίας, ο πνευματικός ηγέτης του Μοριά Κώστας Δημόπουλος…

kyparissiotis | Τρίτη, Ιουνίου 05, 2012 

ΜΕΣΑ σε μια ζεστή Τριφυλιακή ατμόσφαιρα τιμήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας ο συμπατριώτης μας ακαδημαικός και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστας Δημόπουλος και Πρόεδρος της Εθνικής αρχής Δεοντολογίας για την πλούσια ακαδημαική δράση του, το όραμά του για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά κυρίως για την φωτεινότητα του πνεύματος που αξίζει να βρει μιμητές στο μέλλον.
Φανερά συγκινημένος ο κ. Δημόπουλος η σύζυγος του οποίου κατάγεται από την Κυπαρισσία, μίλησε για την εκδήλωση αλλά και τους καρπούς μιας ζωής. Τόνισε ότι «είχε άψογη συνεργασία με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας σε ουσιαστικό επίπεδο με την συμμετοχή της Εκκλησίας στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που ήταν καθοριστική» για να συνεχίσει λέγοντας ότι «η εκδήλωση τον τιμά που ήταν μια κατάθεση από καρδιάς και ειλικρινής εκ μέρους του Δημάρχου για την σκέψη να τιμηθεί η ταπεινότητά μου» ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην εκδήλωση αλλά και σε όσους αγωνίστηκαν για το Πανεπιστήμιο που αποτέλεσε σταθμό ζωής» εξηγώντας ότι «τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στη Τριφυλία για την διορατικότητα του πνεύματος» ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψη Πανεπιστημιακών από τη Μεσσηνία που κάθε χρόνο επισκέπτονται την γενέτειρα. Για το μεγάλο έργο του Πανεπιστημίου πρόσθεσε ότι «συνέβαλαν οι φορείς αλλά και επιχειρηματίες που αγκάλιασαν την προσπάθεια με δύναμη μέσω χορηγιών και ουσιαστικής αρωγής στο έργο του» εξαίροντας τη προσφορά του Κώστα Αρνόκουρου και άλλων Τριφύλιων μιλώντας για μηχανή ανάπτυξης στο τόπο, λέγοντας ότι «στις μέρες μας κανείς δεν αισθάνεται ολοκληρωμένος για όσα προσέφερε αλλά κυρίως για αυτά που οραματίστηκε αφού η πατρίδα μας χρειάζεται περισσότερα πράγματα για να χαλυβδωθεί το μέλλον των επόμενων γενιών «με τη βοήθεια των πολλών σε αυτή τη μέρα περισυλλογής για τις ημέρες που ζούμε στη βαθιά πνευματική, ηθική και οικονομική κρίση με το βάρος να πέφτει στους πολίτες μας και να τους στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας πιέζοντας τους άρχοντες της Ευρώπης ότι έχουν ιερή υποχρέωση να σταθούν αρωγοί στη χώρα που γέννησε την Δημοκρατία».
ΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΑΠΌ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλαις προσφώνησε τον ακαδημαικό αναλύοντας πτυχές της ζωής του αλλά και της πανεπιστημιακής του καριέρας με αναφορά σε άρθρα του για την οικοδόμηση της ενιαίας Ευρώπης και τον πολιτισμό του τόπου μας. Παράλληλα διέγνωσε την εκτίμηση και αναγνώριση των κορυφαίων πανεπιστημιακών δασκάλων σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου τότε ο κ. Μπελεγρίτης που τον χαρακτήρισε » άνθρωπο με ευγένεια και προνοητικότητα». Επίσης μίλησε για κατακτήσεις πνεύματος και πολιτισμού στο όραμα της συναδέλφωσης των λαών με αναφορές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που το χαρακτήρισε έργο ζωής και πνοής στο Μοριά.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ .Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην γνωριμία του και αγόρευσή του ως διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο αναλύοντας την πολύπλευρη και πολυσχιδή δράση του. Συμπλήρωσε ότι «ο κ. Δημόπουλος είχε τη διορατικότητα και το δυναμισμό να την μεταλαμπαδεύσει στους νέους επιστήμονες κατά τη περίοδο της Πρυτανείας του» σκιαγραφώντας τη προσωπικότητά του λέγοντας ότι «είναι Άνθρωπος με τη πραγματική έννοια του όρου κοιτώντας προς το Θεό και παράλληλα κοιτώντας στα μάτια τους άλλους» ενώ «είναι ευπατρίδης αξιοποιώντας τη δράση του για το όφελος του τόπου μας κληρονομώντας ένα μέλλον για όλους, γνωρίζοντας να στέκεται ως γονιός στους οικείους του» μιλώντας για το 1999 όταν τον όρκισε ως νέο επιστήμονα, ενώ για το Πανεπιστήμιο εξήγησε ότι «αναγνωρίζεται ως έργο που εξακτίνωσε τον πολιτισμό σε όλους και ιδίως σε καιρούς δύσκολους».
Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος εστίασε στην πνευματική διαύγεια του τιμώμενου κάνοντας αναφορά στην ζωή του αλλά και στις πτυχές της προσωπικότητάς του μαζί με στοιχεία που αποτελούν την ανθρωπιά του τιμωμένου καθηγητού που προσέφερε με ανιδιοτέλεια, ενώ εστίασε κυρίως στο ξεκίνημα της ζωής του στην Τριφυλία με αναφορά στο έργο του.
ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΛΑΜΠΡΥΝΑΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Γιώργος Μπακούρος, οι πρώην Δήμαρχοι Κυπαρισσίας κ. Παναγιώτης Τσάκος και Ηλίας Τσίγγανος, ο πρώην Αντιδήμαρχος και ιστορικός Δημήτρης Στρατικόπουλος, αυτοδιοικητικοί, φορείς της περιοχής αλλά και στυλοβάτες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και δη συμμαθητές του τιμώμενου προσώπου.
Συγκινητική ήταν η στιγμή απονομής τιμητικής πλακέτας η οποία επισφραγίστηκε με την αληθινή μαρτυρία των αρχών για το έργο του τ.πρύτανη, ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε στην στοργή που είχε από τους ανθρώπους του τόπου.

Συλληπητήριο Μήνυμα για τον πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Δημόπουλο.

Mε βαθειά θλίψη πληροφορήθηκα την αδόκητη απώλεια του διακεκριμένου Μεσσήνιου Επιστήμονα, πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ.Κωνσταντίνου Α.Δημόπουλου.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δημόπουλος άφησε πίσω του σπουδαίο επιστημονικό και συγγραφικό έργο, αλλά υπήρξε, κυρίως, υποστηρικτής της μαχόμενης Ιατρικής και της προσφοράς των δημόσιων λειτουργών αποκλειστικά στον δημόσιο χώρο. 

Η Μεσσηνία του οφείλει την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο είναι δικό του δημιούργημα και μέγα ευεργέτημα για τον τόπο μας.

Με την  προσωπικότητα αλλά και τη διαρκή παρουσία του στα δρώμενα της Μεσσηνίας προσέδιδε κύρος και ευγένεια σε κάθε επιστημονική, κοινωνική  και πολιτιστική εκδήλωση, γεγονός που θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συνείδηση και την μνήμη μας.

 Απευθύνω τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, ο οποίος κατά την κοινή ομολογία ήταν παράδειγμα ευθύνης, συνέπειας και ανθρωπιάς. Ευχόμαστε ο Θεός να απαλύνει τον πόνο και να στηρίξει όλους τους οικείους του στο βαρύ πένθος τους. Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

    Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

         ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ-ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΤΣΑ, ΕΦΥΓΕ.”

  1. Προς το ψοφοδεές ανθρωπάκι Σπύρο;

    Μου προξενεί πραγματικά κατάπληξη η άθλια τυμβωρυχία σου δύο χρόνια περίπου μετά το θάνατο του πρώην Πρύτανη να «αισθάνεσαι» την ανάγκη να εξαπολύσεις την ύβρη σου απέναντι στο νεκρό που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό και την τιμή του.
    Δυστυχώς, για σένα όμως, που είμαστε ακόμα στη ζωή κάποιοι που πραγματικά τον έζησαν, όπως εγώ που φυσικά δεν συμμερίζομαι τα όσα αισχρά του καταλογίζει η μικρότητά σου.
    Επρόκειτο για έναν πράο, γλυκύ, ευγενή και σεμνότατο άνθρωπο αφιερωμένο στην ανακούφιση των ασθενών του με διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημοσύνη. Ασφαλώς, οι στίχοι που παραθέτεις από το » Επιτύμβιον » του Μανόλη Αναγνωστάκη, που είχα τη ξεχωριστή τιμή να τον γνωρίσω προσωπικά και να συνομιλήσω μαζί του, ουδόλως απηχούν τη προσωπικότητά και το ανεπίληπτο ήθος του Κωνσταντίνου Δημόπουλου.
    Πως θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά. Θυμίζω στο σημείο αυτό, για όσους δεν το γνωρίζουν το απόσπασμα από το ποιήμα : » Α,ρε Λαυρέντη,εγώ που μόνο τόξερα τι κάθαρμα ήσουν,τι κάλπικος παράς, μία ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα»
    Ντροπή σου και πάλι, για την ελεεινότητά σου!

    Υ.Γ Προς bloger.Αγαπητέ Δημήτρη, θα σε παρακαλούσα πολύ ποταπά σχόλια, σαν του συγκεκριμένου » κυρίου «, να μην επιτρέπεις να δημοσιοποιούνται και να είσαι σίγουρος πως ,δεν θα σε κατηγορήσει κανείς για λογοκρισία.

Σχολιάστε