ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ …ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ …ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.

40 χρόνια αδιαφάνειας
Θεσμοθετήθηκαν επί δικτατορίας συνεχίστηκαν
και επί δημοκρατίας τα μυστικά κονδύλια «ενημέρωσης»

«Στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την κατάργηση κάθε θύλακα αδιαφάνειας, προχωρούμε σήμερα (σ.σ. χθες) στην άμεση κατάργηση του Κωδικού Αριθμού Εξόδων 0896 “Απόρρητες δαπάνες” των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας – Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης και τη μεταφορά όλου του ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό», γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας. «Με αυτόν τον τρόπο τελειώνουμε οριστικά με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, που ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά», συμπλήρωσε.
Πρόκειται για κωδικό μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών που λειτουργούσε με βάση το Άρθρο 10 σχετικού διατάγματος της Δικτατορίας και ουσιαστικά σταμάτησε να χρησιμοποιείται από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, στις 4 Οκτωβρίου του 2009.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μόσιαλος δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος για τα Μυστικά Κονδύλια. «Πρακτικές χρήσης μυστικών κονδυλίων από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν εξυπηρετούν, υπό καμία εκδοχή, το εθνικό ή δημόσιο συμφέρον, που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή τους. Και προφανώς, δε χωρούν σε μια σύγχρονη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο τελειώνουμε οριστικά με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ακόμη ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω εξοικονόμηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων των Γραμματειών.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι μειώσεις δαπανών σε σειρά κονδυλίων που αφορούν σε ζητήματα δημοσίων σχέσεων και εθιμοτυπίας, όπως, π.χ. το κόστος μετακινήσεων υπαλλήλων και στελεχών των Γενικών Γραμματειών, η αd hoc ίδρυση κέντρων Τύπου για κάλυψη μεγάλων γεγονότων (π.χ. εκλογών), οι συναντήσεις – δείπνα με δημοσιογράφους και παράγοντες ΜΜΕ της αλλοδαπής και της ομογένειας, οι εκτυπώσεις εντύπων και η οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες, καθώς και η αγορά και διάθεση δώρων σε επισκέψεις ξένων αποστολών.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι, όταν ζητήθηκε από τον υπουργό να εξηγήσει πού πήγαν αυτά τα περιβόητα «μυστικά κονδύλια ενημέρωσης», δε θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή: Θάρρος.

2 σκέψεις σχετικά με το “ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ …ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ …ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.”

  1. Λοιπόν καιρός να …απολογηθώ. Έχουμε και λέμε, περίπου 300 …σουβλάκια επί 1 ευρώ, 142 γεύματα επί 12 ευρώ, 2 φωτογραφικές μηχανές -που τις χρωστάει ακόμα στον Σάκη- και ένα κινητό τηλέφωνο, από κάποιο μπόνους που είχε. Δυστυχώς ένα λάπτοπ που του είχα ζητήσει δεν μου το αγόρασε, ααα παρά λίγο να το ξεχάσω και 3 πουκάμισα.
    Κατά τα άλλα …άντε και γαμήσου βρομιάρη που θα τολμήσεις να αμφισβητήσεις την ακεραιότητά μου.
    ΥΓ. Δεν έβαλα τους καφέδες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s