Πώς θα βγάλετε κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ

Πώς θα βγάλετε κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων; Δείτε πώς θα βγάλετε κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ.
Οι άνεργοι μπορείτε να εγγραφείτε ηλεκτρονικά στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και να αποκτήσετε δελτίο ανεργίας.
Σίγουρα, θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, καθώς η εγγραφή στο μητρώο ανέργων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω των e-services ΟΑΕΔ και δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση στις Υπηρεσίες του Οργανισμού.
Στο μητρώο ανέργων μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, ηλικίας 15 – 74 ετών, το οποίο:
α) δεν ασκεί ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα
β) είναι ικανό για εργασία και παράλληλα διαθέσιμο στην αγορά εργασίας και
γ) αναζητά ενεργά απασχόληση.
Εάν υπάρχει πρόσφατη εγγραφή στο μητρώο, οι συναλλασσόμενοι/-ες ταυτοποιούνται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet και τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ. Διαφορετικά, απαιτείται πρώτα η εγγραφή στο σύστημα και η συμπλήρωση κάποιων βασικών στοιχείων.
Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής στο μητρώο ανέργων, οι συναλλασσόμενοι/-ες συμπληρώνουν τα απαραίτητα πεδία εγγραφής ανέργου.
Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της Υπηρεσίας (ΚΠΑ2), στην οποία θα υποβάλουν την αίτησή τους. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αυτή μπορεί να είναι η Υπηρεσία είτε του τόπου κατοικίας τους είτε της τελευταίας απασχόλησης (εφόσον προέρχονται από λήξη εργασιακής σχέσης). Για το λόγο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα καταχώρισης διεύθυνσης κατοικίας και τελευταίας εργασίας.
Το δελτίο ανεργίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό ανεργίας
Με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, εκδίδεται το δελτίο ανεργίας, με δυνατότητα εκτύπωσης τόσο του ίδιου του δελτίου, όσο και της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής. Το αποδεικτικό δελτίου ανεργίας που προκύπτει μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, αποτελεί δελτίο ανεργίας σε ισχύ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό ανεργίας.
Το δελτίο ανεργίας ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή. Οι συναλλασσόμενοι/-ες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ανανέωση του δελτίου ανεργίας τους, εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι/-ες.
Οι εγγεγραμμένοι/-ες στα μητρώα ανέργων, που δεν λαμβάνουν επιδότηση και ανήκουν στην κατηγορία Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), δεν υποχρεούνται σε ανανέωση του δελτίου τους έως και τρεις (3) μήνες μετά την λήξη της ισχύος του παραστατικού αναπηρίας που προσκομίζουν.
Εάν το παραστατικό αναπηρίας λήξει και δεν προσκομίσουν ανανέωση αυτού, διαγράφονται αυτοδίκαια από το μητρώο ανέργων. Συνεπώς, εάν δεν προβούν στην ανανέωση του παραστατικού αναπηρίας υποχρεούνται σε εκ νέου εγγραφή με τις υποχρεώσεις των κοινών ανέργων ή επανεγγράφονται με τον χαρακτηρισμό ΑμεΑ, εφόσον προσκομίσουν ανανέωση του πιστοποιητικού αναπηρίας, από την ημερομηνία που αιτούνται την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s