Η πανδημίας του κορωνοϊού αφήνει ήδη βαθύ αποτύπωμα στις ανθρώπινες σχέσεις. Του Γρηγόρη Ηλιόπουλου.

ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ | Kopanaki news

          Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιπέτεια της πανδημίας του κορωνοϊού αφήνει ήδη βαθύ αποτύπωμα στις ανθρώπινες σχέσεις.

          Άλλωστε και ανεξάρτητα από αυτό, οι «σχέσεις» παραμένουν πάντα ένα θέμα σε σχέση με την «αλήθεια» που περικλείουν ή μη. Φορτωμένες με σκοπιμότητες, προσδοκίες, αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, μεταμφιεσμένες με αυθαίρετα ιδανικά ζητούμενα διυλίζονται και δοκιμάζονται μέσα στο χώρο της πραγματικότητας, σε ορατά ή αδιόρατα «crash test». Έτσι, η πανδημία του κορωνοϊού αναδεικνύεται σε κορυφαίο «τεστ αλήθειας».

          Ο  κορωνοϊός, με την κοινωνική αποστασιοποίηση, τον φόβο και το ένστικτο επιβίωσης να κυριαρχεί, επιβάλλει τη μετάθεση της κάθε επιθυμίας, καταργεί το «εδώ και τώρα» και δίνει χώρο και ευκαιρία να ωριμάσουμε, μέσα από δεύτερες σκέψεις, σε σχέση με ότι θεωρούμε δεδομένο και ότι θεωρούμε πραγματικότητα.

          Ο Ανδρέας Κωστάλας, συγγραφέας και ψυχίατρος, πολύ γνωστός για τα συχνά άρθρα του στην «Καθημερινή», θέλησε να μοιραστεί μαζί μου ένα τρυφερό άρθρο που αφορά την αγάπη με σενάριο να έχει κεντρικό ήρωα τον Φραντς Κάφκα έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα (1883-1924). Με την σειρά μου, το μοιράζομαι μαζί σας γιατί …τελικά αξίζει τον κόπο.

          Ο Κάφκα έκανε υψηλή συγγραφική τέχνη την αυταπάτη αλλά και τον ανθρώπινο φόβο απέναντι στο γνωστό-άγνωστο. Ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ και ούτε απέκτησε παιδιά.

          Σε ηλικία 40 ετών, περπατούσε μια μέρα σε ένα πάρκο στο Βερολίνο. Εκεί συνάντησε ένα μικρό κοριτσάκι, που έκλαιγε, επειδή είχε χάσει την αγαπημένη του κούκλα. Έψαξαν μαζί παντού τριγύρω για να βρουν την κούκλα, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Κάφκα πρότεινε στη μικρή να συναντηθούν πάλι εκεί την επόμενη μέρα για να την αναζητήσουν ξανά.

          Τότε και ενώ δεν είχε βρεθεί η κούκλα, ο Κάφκα έδωσε στο κορίτσι ένα γράμμα, «γραμμένο» από την κούκλα που έλεγε: «Σε παρακαλώ μην κλαίς. Ξεκίνησα ένα ταξίδι για να γνωρίσω τον κόσμο. Θα σου γράψω για τις περιπέτειες μου».

          Έτσι, άρχισε αυτή η ιστορία που συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του Κάφκα. Στις συναντήσεις του με το κοριτσάκι, ο Κάφκα της διάβαζε τα γράμματα της κούκλας, πολύ καλά γραμμένα, με περιπέτειες και συζητήσεις που το κοριτσάκι έβρισκε αξιολάτρευτες.

          Κάποια στιγμή, ο Κάφκα επιστρέφοντας στο Βερολίνο, έφερε πίσω την κούκλα ( αγόρασε μία). Η μικρή την πήρε στα χέρια της και είπε με αμηχανία: «Αυτή δεν μοιάζει καθόλου με την κούκλα μου». Αμέσως ο Κάφκα της έδωσε ένα άλλο γράμμα στο οποίο η κούκλα έγραφε: «Τα ταξίδια μου με άλλαξαν». Το κοριτσάκι αγκάλιασε την κούκλα και γύρισε στο σπίτι ευτυχισμένο.

          Ένα χρόνο αργότερα ο Κάφκα πέθανε. Μετά από πολλά χρόνια, το κορίτσι, που είχε πια μεγαλώσει, βρήκε ένα γράμμα μέσα στην κούκλα. Το μικροσκοπικό αυτό γράμμα, με την υπογραφή του Κάφκα, έγραφε: «Ότι αγαπάς μάλλον θα χαθεί, αλλά στο τέλος η αγάπη θα επιστρέψει με έναν άλλο τρόπο».

          Αυτή είναι σήμερα η πρόκληση, αλλά και η ευκαιρία. Ένας άλλος τρόπος αδιαμεσολάβητος από όσα είχαμε συνηθίσει… Μια ανάγκη αλλαγής, τόσο σε συνήθειες όσο και σε τρόπο σκέψης… Τελικά, και το δικαίωμα να αγαπούμε και να αγαπιόμαστε με την (όποια) αλήθεια του εαυτού μας.

          Ο Βίκτωρ Ουγκώ (1802-1885), ο Γάλλος εκπρόσωπος του κινήματος του ρομαντισμού είχε πει: « Η μεγαλύτερη αλήθεια στην ζωή είναι η διαπίστωση ότι μας αγαπούν για αυτό που είμαστε, ή μάλλον, παρά το γεγονός ότι είμαστε αυτό που είμαστε».                      

Γρηγόρης Ηλιόπουλος

(Γενάρης του ’22)

One thought on “Η πανδημίας του κορωνοϊού αφήνει ήδη βαθύ αποτύπωμα στις ανθρώπινες σχέσεις. Του Γρηγόρη Ηλιόπουλου.”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s