μονιμοποιούνται στο Δήμο Τριφυλίας, 17 συμβασιούχοι.

Δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και μονιμοποιούνται στο Δήμο Τριφυλίας, 17 συμβασιούχοι.

Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητούν μονιμοποίηση 17 συμβασιούχοι-παρατασιούχοι του Δήμου Τριφυλίας

Δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και μονιμοποιούνται στο Δήμο Τριφυλίας 17 συμβασιούχοι-παρατασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, μετά και την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου.


Μάλιστα την απόφαση της δημοτικής αρχής να μην ασκηθεί έφεση ανακοίνωσε και πρότεινε στην Οικονομική Επιτροπή ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, σημειώνοντας ότι ο δήμος χρειάζεται και θέλει να κρατήσει τους εργαζόμενους.
Να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν κινηθεί νομικά διεκδικώντας να αναγνωριστεί από το δικαστήριο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δήμο, στον τομέα καθαριότητας που εργάζονταν από το 2014-15 μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2018.
Με την απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο αναγνωρίζει ότι οι ενάγοντες συνδέονται με το Δήμο Τριφυλίας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου από την ημερομηνία της αρχικής προσλήψεως τους. Αναγνωρίζει την ακυρότητα της εκ μέρους του εναγομένου καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας των εναγόντων. Υποχρεώνει τον εναγόμενο να αποδέχεται τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες των εναγόντων υπό το καθεστώς συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ως εργατών καθαριότητας και να τους καταβάλλει τις νόμιμες μηνιαίες αποδοχές τους, που αντιστοιχούν εκ του νόμου με αυτήν την υπηρεσιακή ένταξη και εξέλιξη. Κηρύσσει την απόφαση προσωρινώς εκτελεστή. Καταδικάζει τον εναγόμενο σε χρηματική ποινή 100 ευρώ για κάθε μέρα που θα παραλείπει να απασχολεί έκαστο των εναγόντων.
Μάλιστα η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε η εργασία τους να ξεκινήσει από σήμερα 11 του μηνός ως ορισμένου χρόνου, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να γίνουν αορίστου με την απαραίτητη τροποποίηση του προϋπολογισμού.
Υπέρ της απόφασης ψήφισαν και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Γιάννης Μερκούρης και Μαρία Πανουσιοπούλου η οποία τόνισε ότι επιβάλλεται να ενισχυθεί το δυναμικό του δήμου στην καθαριότητα και πως πρέπει να αρχίσουν την εργασία τους από αύριο.

Κ.Μπ.

ΖΩΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

   Παρεμβαίνω στο ζήτημα της δικαστικής δικαίωσης και κατά συνέπεια μονιμοποίησης των 16 συμβασιούχων καθαριότητας του Δήμου Τριφυλίας, με σκοπό να ολοκληρωθεί η παρουσίαση του όλου ζητήματος.

   Οι δικαιωθέντες είχαν προσληφθεί με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου που ξεκινούσε το έτος 2014. Εξελικτικά είχαμε ανανεώσεις συμβάσεων τους, με απόφαση της τότε κεντρικής Κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ). Με αποτέλεσμα να φτάσουμε με αυτήν την πρακτική στο Μάρτη του 2018, όπου έληξαν και οι συμβάσεις τους.

   Η τότε δημοτική αρχή Κατσίβελα – που σήμερα οι εκπρόσωποί της στο Δήμο ψηφίζουν υπέρ της μονιμοποίησής τους στη σημερινή Οικονομική Επιτροπή – τότε εκφράζαν σταθερά, τελείως αντίθετες θέσεις. Για τα παραπάνω υπάρχουν ως αποδεικτικά στοιχεία οι δημόσιες συνεδριάσεις των ΔΣ, οι παρεμβάσεις των Σωματείων, δημοσιεύματα στον έγκριτο ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, καθώς και η παρουσία των ιδίων των εργαζομένων σε ΔΣ προς υποστήριξη αιτήματός τους να συνεχίσουν την εργασία τους στο Δήμο Τριφυλίας. Αυτά είναι γνωστά γεγονότα, που ξεχνιούνται μόνο απ΄ τους κατοίκους της Χώρας των Λωτοφάγων, ή από εκείνους που έχουν συμφέρον να ξεχαστούν …

   Η συνέχιση της παραμονής τους στην υπηρεσία Καθαριότητας έως τον Φεβρουάριο του 2019, έγινε μετά από προσωρινές δικαστικές αποφάσεις που επιβλήθηκαν στην τότε δημοτική αρχή. Τελευταία δε μέρα της απασχόλησής τους στον τομέα καθαριότητας ήταν η 11η Φλεβάρη 2019. Ισχυρές κι αδιάψευστες φήμες λένε ότι η τότε δημοτική αρχή είχε στα χέρια της την δικαστική απόφαση ΜΗ ανανέωσης της εργασίας τους, 4-5 μέρες πριν τη λήξη της Πανήγυρις του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά. Δηλαδή, τους κράτησαν να καθαρίσουν το χώρο του Πανηγυριού και την άλλη μέρα απολύθηκαν.

   Η σημερινή δημοτική αρχή, στα ίδια πατήματα με αυτά της προηγούμενης, τοποθετήθηκε κατά την εκδίκαση της υποθέσεως στις 15 Γενάρη 2020, όχι δια στόματος του Δημάρχου αλλά δια μέσω του Αντιδημάρχου Οικονομικών με την κλισέ φράση: «δεν έχουμε λεφτά, δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε…»

   Μάρτυρας υπεράσπισης των αγωνιζόμενων τότε και σήμερα δικαιωθέντων συμβασιούχων, ήταν η υποφαινόμενη Ζωή Πετροπούλου, που κατείχε την θέση της Διευθύντριας Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Τριφυλίας, μέχρι και την μετάταξή της ως ΠΕ Γεωπόνος στην ΔΑΟΚ Τριφυλίας, μέσω της κινητικότητας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ήταν υφιστάμενοί μου.

   Υπερασπίστηκα αυτούς, καταθέτοντας στο δικαστήριο ότι η παρουσία τους στον τομέα ήταν απαραίτητη, διότι η εργασία τους κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

   Καθ΄ όλο εκείνο το διάστημα, αξίζει να σημειωθεί – κάτι που άλλωστε ήταν ευρύτατα γνωστό στο Νομό Μεσσηνίας αλλά και στο Πανελλήνιο – ότι διωκόμουν απ΄ την τότε δημοτική αρχή κατ΄ επανάληψη. Δίωξη επίσης σκηνοθετήθηκε και από παρατρεχάμενους της. Για όλες τις ανωτέρω διώξεις, δικαιώθηκα.

   Για τους εργαζομένους της υπηρεσίας καθαριότητας, άλλος μάρτυρας υπεράσπισης δεν υπήρχε, άρα δεν εξετάστηκε. Δεν θα δείξω φειδώ στην άρτια και τεκμηριωμένη νομική υπεράσπιση των εργαζομένων από τον κ. Μπουκουβάλα Χαράλαμπο, μην ξεχνάμε άλλωστε, αυτό επέβαλε και το καθήκον του ως δικηγόρος.

   Αυτή είναι η μη λειψή παρουσίαση του θέματος και επαναλαμβάνω, αναγκάστηκα να παρέμβω για την σφαιρική έκθεση του όλου ζητήματος. Αυτό άλλωστε απαιτούν και οι κανόνες της δεοντολογίας στη δημόσια γραφή.

   Η παρουσία μου ως υπερασπιστής τους στο δικαστήριο, δεν είχε να κάνει με πράξη φιλανθρωπίας, αλλά με πράξη ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Ήμουν εκεί να υπερασπίσω το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των συνανθρώπων μου. Ένα δικαίωμα που ευτελίζουν και ποδοπατούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές  (οποιασδήποτε κοπής), όπου κι αν αυτές εφαρμόζονται είτε στην αυτοδιοίκηση, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Φιλιατρά, 13-11-2020.    

Ζωή Αντ. Πετροπούλου

πρώην Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Τριφυλίας

νυν ΠΕ Γεωπόνος ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας

Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s