ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ   ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 17-06-2020

Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατα τον Γιάννη Μερκούρη ...ΘΕΜΑ 6ο : ψηφίζω ΟΧΙ  για τους παρακάτω λόγους : Με μια σωρεία νόμων και διατάξεων  που παρατίθενται στην εισήγηση (πολλές των οποίων δεν αφορούν το θέμα ),προσπαθείτε να μας πείσετε ότι είναι νόμιμη η ανάθεση παροχής υπηρεσιών με CPV:72224000-1 σε εξωτερικό σύμβουλο για  την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου ,με το ποσό ,μάλιστα των 20.000Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α). Πρόκειται για μια δαπάνη υπερβολική ,αλλά κυρίως, περιττή και προκλητική στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Μου είναι αδιανόητο πως εισάγετε για ψήφιση δαπάνη για το θέμα αυτό.

Επικαλείσθε πράξεις του VII κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίες όμως αναφέρονται στην πρώτη εφαρμογή των  Καλλικρατικών   Δήμων ,τότε υπήρχαν οργανωτικά προβλήματα ενώ και η σχετική νομοθεσία έχει τροποποιηθεί σημαντικά .(σχ. .η 55/2017απόφαση τουVII τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου)

Σήμερα ,δέκα χρόνια μετά ,υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία στο Δήμο,  τα στελέχη είναι περισσότερο καταρτισμένα και υπάρχει και μια ,σημαντικά ,μεγάλη βάση δεδομένων που διαμορφώθηκε από τους δύο προηγούμενους Επιχειρησιακούς Προγραμματισμούς.

Δεν αναφέρεσθε ,σκοπίμως ,στους λόγους που πρέπει να αποφασίσουμε την ψήφιση αυτής της δαπάνης .Τι λόγους ,όμως, να επικαλεστείτε για μια δαπάνη η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Προσφιλής σας τακτική να εισάγετε θέματα για συζήτηση εν αγνοία των υπηρεσιών και χωρίς εισηγήσεις των υπηρεσιών .Πολλές τέτοιες ψηφίσεις(για λογιστές και τεχνικούς συμβούλους ) η συνολική δαπάνη των οποίων συνυπολογιζόμενων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου αγγίζουν τις τρεις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η εκπόνηση  του  Επιχειρησιακό Προγράμματος  του Δήμου κ. Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι της Οικονομικής Επιτροπής, είναι αποκλειστική  υποχρέωση και αρμοδιότητα των υπηρεσιών  του Δήμου (Αντιδημάρχων ,Γενικής Γραμματέως και υπηρεσιών) και στη διαδικασία εκπόνησης εμπλέκονται δημότες και κοινωνικοί εταίροι .Με την εισήγηση αυτή ευτελίζετε το θεσμό του Ε.Π και υποβαθμίζετε τη λειτουργία του Δήμου .

Τα ερωτήματα που, αβίαστα, ανακύπτουν είναι πολλά και σημαντικά:

  • Ομολογείτε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου αδυνατούν ή καλύτερα δεν μπορούν να εκπονήσουν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου; Οι επτά Αντιδήμαρχοι ,οι εννέα σύμβουλοι-συνεργάτες και η Γενική Γραμματέας, δεν μπορούν να συμβάλλουν στη διαδικασία; Όλοι τους συμμετέχουν στη διοίκηση του Δήμου και επιλέχτηκαν για την κατάρτιση και εμπειρία τους σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Ποιός γνωρίζει καλύτερα το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου; ο εξωτερικός συνεργάτης ;
  • Ποιος γνωρίζει καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου ; ο εξωτερικός συνεργάτης ;
  • Τι ακριβώς προσδοκείτε από τον εξωτερικό συνεργάτη ; Να σας μεταλαμπαδεύσει το όραμά του για το Δήμο μας ; Εσείς ,όλοι αυτοί που προανέφερα, δεν έχετε όραμα για τον τόπο μας .
  • Θα προσθέσει αξία στο έργο των υπηρεσιών του Δήμου ;
  • Γιατί εξακολουθείτε να παραγκωνίζετε και στην ουσία απαξιώνετε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου ;
  • Γιατί δεν συντάχθηκε μελέτη με σαφή περιγραφή των υπό ανάθεση υπηρεσιών;
  • Πως προσδιορίστηκε το κόστος και από ποιόν;

« Η κατάρτιση του Ε.Π του Δήμου πραγματοποιείται μέσα στο 1ο εξάμηνο της Δημοτικής περιόδου από την εκτελεστική Επιτροπή ,η οποία το εισηγείται στο Δ.Σ. Γι αυτό η αρμόδια κατά τις οργανικές διατάξεις υπηρεσία κάθε Δήμου συντάσσει……….»(Π.Δ 89/2011 άρθ. 1 παρ.1)

Δεν χρειάζεται να ψηφίσουμε καμιά δαπάνη για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου. Εκείνο που προέχει είναι να εμπιστευτείτε και να αξιοποιήσετε τα στελέχη του Δήμου και παράλληλα να δώσετε βήμα στους δημότες, στους κοινωνικούς εταίρους και στους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Ξεδιπλώστε το όραμά σας για το Δήμο και να είστε βέβαιοι  ότι θα κατατεθούν πολλές και αξιόλογες προτάσεις.

Σημασία και αξία έχει ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός να είναι προιόν εσωτερικών διεργασιών με την ενεργή συμμετοχή όλων.

7ο,8ο,9ο και 10ο ΘΕΜΑ :Ψηφίζω ΝΑΙ με την παρατήρηση να συμπληρωθούν οι ελλείψεις στις εισηγήσεις(τοπογραφικά και τιμές για τις οποίες ενημερώθηκα πριν την υποβολή της τοποθετήσεώς μου) .Είμαι όμως υποχρεωμένος να θυμίσω γιατί όλος αυτός ο εκνευρισμός ,η βιασύνη και οι απρεπείς εκφράσεις του Δημάρχου προς τους Δημοτικούς Συμβούλους για τη συνεδρίαση του Δ.Σ, που δεν πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου, λόγω έλλειψης απαρτίας ; Δεν είσθε ούτε σήμερα ,μετά από δέκα πέντε ημέρες, έτοιμοι πόσο μάλλον τότε. Απλά να θυμόμαστε.

 

 

1ο ΘΕΜΑ Ε.Η.Δ. Ψηφίζω ΝΑΙ.  Ένα έργο που έρχεται από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και είναι εργασία και κόπος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ,αυτήν που η σημερινή διοίκηση δεν εμπιστεύεται και της προσάπτει χαρακτηρισμούς ανεπίτρεπτους.

2ο ΘΕΜΑ Ε. Η. Δ. Ψηφίζω ΟΧΙ στην τροποποίηση :διότι ήμουν και είμαι αντίθετος στην οικονομική ενίσχυση –δανεισμό της ΔΕΥΑΤ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s