Δημήτρης Δριμής: Τα Φιλιατρά είναι έρωτας. Είναι πολιτισμός. Είναι παράδοση και μέλλον. Είναι παραγωγή.

Φίλες και φίλοι, Συνδημότισσες και συνδημότες  Του δήμου Φιλιατρών.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, νύχτα, γήπεδο μπάσκετ και υπαίθριες δραστηριότητες

«Οι επερχόμενες εκλογές έχουν καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα.

Κρίνονται τα πρόσωπα.

Κρίνονται και συγκρίνονται προτάσεις, ιδέες, έργο, οράματα και πρακτικές για το δήμο και τους ανθρώπους του.

Με τέτοια κριτήρια ζητώ να με κρίνετε και να με συγκρίνετε. (…)

Τα Φιλιατρά πήγαν πίσω. Η πόλη, η δημοτική ενότητα πρέπει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.  Αυτό δεν είναι άλμα στο κενό. Απαιτείται μελέτη και συγκροτημένη πρόταση.

Η πόλη έχει την παιδεία, τους ανθρώπους, το πολιτιστικό υπόστρωμα, να διαβουλευτεί. Να αποφασίσει. Δεν είναι φτερό στον άνεμο τα Φιλιατρά. Δεν είναι πόλη λάφυρο για τα δόντια του κάθε αρσενικού ή θηλυκού πολιτικού πλασιέ ελπίδας.

Η πόλη δεν είναι το κακομαθημένο παιδί που δυστροπεί και του τάζουνε οι επιτήδιοι, για να το ηρεμήσουν. Δεν κλαίει γι` αυτά που έχει χάσει. Οργανώνει το μέλλον της. Χρειαζόμαστε το συναίσθημα και τη λογική.

Χρειάζεται να γίνουμε επινοητικοί. Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα.

Τα φιλιατρά είναι έρωτας. Είναι πολιτισμός. Είναι παράδοση και μέλλον. Είναι παραγωγή.

ΈΧΟΥΝ ΒΑΘΙΆ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΑΝΆΣΑ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΊ ΣΤΟ ΜΈΛΛΟΝ.

Το βενετσιάνικο Συντριβάνι, στην πλατεία με το αρχαιοελληνικό αφήγημα, το ρολόϊ του δημαρχείου, η μινιατούρα του πύργου του Αϊφελ, τα εξαγωγικά λιμάνια της Αγίας Κυριακής και του Αγρίλι, για τη σταφίδα είναι τοπόσημα.

Είναι δείχτες και μάρτυρες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης.

Ο ιστορικός σύλλογος Φιλοπροόδων, με τη φιλαρμονική, το βορρέϊον πνευματικό κέντρο, τον ιστορικό ναό της παναγίας βλαχέρνας, και το πάρκο της.

Ο μορφωτικός σύλλογος Πυρσός, με το Φουρναράκειο, το χορευτικό και την κινηματογραφική λέσχη.

Αλλά και σύγχρονοι σύλλογοι, η λειτουργία του ΤΕΘ και το νέο μουσείο Ηλιόπουλου είναι μάρτυρες μιας ισχυρής πολιτιστικής παράδοσης και δράσης αλλά και ευεργετισμού.

Παραγωγή, πολιτισμός, ευεργετισμός είναι ταυτοτικά στοιχεία της πόλης των φιλιατρών.

(…) Γνωρίζω πως τα Φιλιατρά νιώθουν παραγκωνισμένα.

Γνωρίζω τους προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα ή όχι του δήμου.

Υπάρχει ένας θυμός και μια στεναχώρια δικαιολογημένη.

Στις προτεραιότητες της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας» είναι:

 • Η συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια που θα προκύψουν, τόσο από σεβασμό στη θεσμική τους υπόσταση όσο και να λειτουργήσει η ενδοδημοτική αποκέντρωση, που θα περιορίσει τα προβλήματα του Καλλικράτη. Δεν αντιλαμβανόμαστε τους προέδρους μόνο ως όργανα μεταφοράς των προβλημάτων στο ΔΣ, όπως είπε χθεσινός ομιλητής στην πλατεία σας. Αντιλαμβανόμαστε το θεσμό ως ουσιαστικό εσωτερικό επίπεδο διοίκησης. Πρέπει να προσδιορίσουμε την τοπική κλίμακα και την υπερτοπική κλίμακα. Θα κινηθούμε και πέραν του νόμου στις αρμοδιότητες. Θα ζητήσουμε νομοθετική ρύθμιση. Θεσμός χωρίς εξουσία είναι καταδικασμένος να εκφυλιστεί και να πεθάνει.
 • Η υπεράσπιση της λειτουργίας του Κ.Υ. με την τοποθέτηση του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, ώστε να μην μετατραπεί σε Π.Ι. άμεση προκήρυξη 2 θέσεων παθολόγων.
 • Η άμεση χθές βελτίωση – διαπλάτυνση του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι. Τα δύο μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα. Οι Γαργαλιάνοι, ελαιοκομικό κέντρο Πελοποννήσου και τα Φιλιατρά, θερμοκηπιακό κέντρο (το 60% από τα 3.000 χιλ. στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων βρίσκονται στα φιλιατρά, με παραγωγή που αγγίζει τους 40 χιλ. τόνους και κύκλο εργασιών 25 εκατ. Ευρώ περίπου), συνδέονται με δρόμο του 1920.
 • Η βελτίωση της εσωτερικής δημοτικής οδοποιίας των Φιλιατρών, που πέρα από το αισθητικές και λειτουργικές δυσκολίες, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, των οικισμών αλλά και των συνδετηρίων δρόμων.
 • Δεν μπορεί να πάει κάποιος από τη μια πλευρά στου Στομίου στην άλλη. Αν είσαι στο Στόμιο πρέπει να γυρίσεις πίσω για να πας Λιμενάρι. Σύνδεση Στόμιο – Λιμενάρι με σεβασμό στο περιβάλλον.
 • Η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και η συντήρηση των ζωνών πυρασφάλειας, που έχουν εγκαταλειφθεί. Τόσο για την πρόσβαση των δημοτών στις περιουσίες τους όσο και για την προστασία του αγροτικού χώρου. Το αγροτικό δίκτυο είναι άθλιο. 20 χιλ. τόνοι καρπούζια για παράδειγμα και όλα τα ευπαθή προϊόντα πρέπει να διακινούνται γρήγορα και με ασφάλεια στα συσκευαστήρια.
 • Ο αγροτικός χώρος αποτελεί, πέραν των άλλων, περιβαλλοντικό πόρο και χρήζει προστασίας, αξιοποίησης και προβολής.
 • Δεν μπορεί το 2019 οι κάτοικοι να μην μπορούν να δουν τηλεόραση γιατί δεν τοποθετούνται κεραίες. Δεν αφορά το θέμα το δήμο;
 • Υπηρεσίες και τράπεζες. Να μείνει η Εθνική. Να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις και παρεμβάσεις. Υπάρχουν και τοπικές ευθύνες. Να υποστηρίξετε με καταθέσεις τις τράπεζες και ο δήμος με καταθέσεις.
 • Λειτουργία Γεωργικής Σχολής, για τεχνικούς θερμοκηπίων. Για την υποστήριξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Υπάρχουν οι υποδομές στο ΚΕΓΕ και τα στελέχη. Ανάλογη σχολή υπάρχει μόνο στην Κρήτη και στην περιοχή της Μεσσαράς.
 • 100 παιδιά το χρόνο στη γεωργική σχολή, εκπαιδευτές, γονείς, να η υπηρεσία, που θα ενισχύσει την πόλη.
 • Επαναλειτουργία του Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών και του εδαφολογικού του εργαστηρίου. Ένα στολίδι για την πόλη, μια χρήσιμη υπηρεσία για τους παραγωγούς, μια επένδυση 50 εκατ. Ευρώ από το leader, αφέθηκε να λεηλατηθεί. Θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία του προς όφελος της πόλης και των παραγωγών.
 • Η λειτουργία του ΑΙΦ σημαίνει παρουσία 15 υπαλλήλων.
 • Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί μονοπωλιακό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας. Η καλλιέργεια και εμπορία της αποκτά ενδιαφέρον. Να δούμε χρηματοδοτικά προγράμματα αναδιάρθρωσης.
 • Η δημιουργία ενός πολυχώρου για τοπικές, πανελλήνιες, πανευρωπαικές ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια. Για συνεδριακό τουρισμό. Μέχρι τώρα υπηρετούνται αυτές οι ανάγκες από τον Πυρσό και το Βορρέιον. Χρειάζονται μεγαλύτερες, Σύγχρονες υποδομές, 500 ατόμων, που θα φέρουν κόσμο, θέσεις εργασίας, πλούτο στην πόλη. Να μια νέα υπηρεσία.
 • Αστυνομικό τμήμα. Η ασφάλεια είναι ελευθερία. Ο φόβος είναι σκλαβιά. Είναι προφανές πως υπήρξαν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Δεν μπορεί να στερείται ΑΤ η πόλη. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την επαναλειτουργία και για τη στελέχωση των υπαρχόντων τμημάτων, που είναι υποστελεχωμένα. Μέχρι τότε να αυξηθούν οι νυχτερινές περιπολίες από 3 σε 7.
 • Άρδευση. Σε μια περιοχή υψηλής θερμοκηπιακής και παραγωγικής δυναμικότητας είναι απαράδεκτο να μην είναι στην πρώτη γραμμή τα θέματα άρδευσης. Το φράγμα είναι έτοιμο. Άμεσα χθές χρηματοδότηση για την κατασκευή των δικτύων άρδευσης. Φορέας διαχείρισης με λόγο και στους αγρότες – παραγωγούς. Τι σημαίνει το φράγμα; Θα αρδεύσει 34 χιλιάδες στρέμματα, θα μειώσει το κόστος άρδευσης για τους παραγωγούς, θα βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων καθώς θα χρησιμοποιείται καλύτερη ποιότητα νερού, θα ανακουφιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, θα οδηγήσει σε νέες υδροπονικές καλλιέργειες, θα αρδευτούν οι ελαιώνες και θα αυξηθεί η παραγωγή. Να η υπηρεσία.
 • Τι άλλο σημαίνει το φράγμα; Σημαίνει αλιευτική δραστηριότητα, φιλοξενία αποδημητικών πτηνών, επισκέψιμο χώρο για θέαση και αναψυχή. Σε συνδυασμό δε με το ναό μεταμόρφωσης του σωτήρως, την Αγιά Σοφιά του Μωριά, στους χριστιάνους αλλά και τους αμπελότοπους μιλάμε για νέες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προσέλκυσης επισκεπτών, δημιουργίας θέσεων εργασίας, παραγωγής νέου τοπικού πλούτου.
 • Αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου, λιμενικό ταμείο Τριφυλίας, αποκατάσταση ζημιών λιμανιού Κυπαρισσίας, σύνδεση με τα Ιόνια και δρομολόγηση κοντινών διαδρομών είναι μια ενιαία πρόταση που πρέπει να προχωρήσει. Αφορά και την πόλη των Φιλιατρών.
 • Αδέσποτα. Το ζήτημα των αδέσποτων που διχάζει πολλές φορές τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να επιλυθεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ο δήμος σφυρίζει αδιάφορα. Λύση δεν είναι οι φόλες. Λύση είναι η νομιμότητα. Λύση είναι η δημιουργία πάρκου φιλοξενίας και φροντίδας αδέσποτων ζώων.
 • Η επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης, για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος. Έχει συνδεθεί με το ΒΙΟΚΑ, που πρέπει να εκσυγχρονιστεί, το 25% της πόλης.
 • Η επίλυση των ζητημάτων ύδρευσης. Θα δοθεί τέλος στις συνεχείς διακοπές νερού, θα βελτιωθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού και θα διασφαλιστεί η επάρκεια. Θα συνδεθεί όλη η πόλη με το νέο δίκτυο και θα τεθεί εκτός λειτουργίας το δίκτυο του αμιάντου. Τα δύο δίκτυα τώρα λειτουργούν μαζί ακυρώνοντας στην ουσία τα οφέλη του νέου δικτύου.
 • Η παλιά δεξαμενή, όπως έγραψε και ένα site όμορφο κτίριο, που όμορφα καταρρέει. Να σωθεί ο αρχιτεκτονικός και ιστορικός μας πλούτος.
 • Η δρομολόγηση της επίλυσης του μεγάλου θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων. Ο δήμος στερείται σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Τι γίνεται σήμερα; Η ανακύκλωση έχει εγκαταλειφθεί, τα ογκώδη δεν γνωρίζουμε τι γίνονται, τα σύμμεικτα καταλήγουν σε νέα παράνομη χωματερή, και παράλληλα επιχειρήθηκε ιδιωτικοποίηση του μέρους της αποκομιδής. Τι πρέπει να γίνει; Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα γίνει με βάση τον ΠΕΣΔΑ από την ΤΕΡΝΑ. Ο σχεδιασμός προβλέπει και μέρος της διαχείρισης από τους δήμους. Ο δήμος έπρεπε χθές να είχε συζητήσει σοβαρά ζητήματα όπως η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και να είχε ξεκινήσει το δικό του μέρος της διαχείρισης. Θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στη διαλογή στην πηγή έχοντας ορίσει τα ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ανακύκλωσης (χαρτί, γυαλί, λαμπτήρες, αλουμίνιο, …). Με τη δημιουργία τους αφενός θα είχε έσοδα ο δήμος, περιβαλλοντικό μπόνους από το αρμόδιο υπουργείο, θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ και κυρίως θα εμπέδωνε το πράσινο αποτύπωμά του στους νέους.
 • Ο εξοπλισμός με κάδους καθαριότητας των οικισμών, και η συνεχής καθαριότητα των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, η πύκνωση των δρομολογίων αποκομιδής απορριμμάτων. Με ποιο κριτήριο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, και τώρα υποψήφιος δήμαρχος, που έχει ονοματεπώνυμο κατένειμε 13 από τους 92 εργαζόμενους στην καθαριότητα στα Φιλιατρά; Είχε εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας; λέγεται αυτό έλλογη και χρηστή διοίκηση; Που πήγαινα τα σκουπίδια της υπηρεσίας που είχε την ευθύνη λειτουργίας; Η εικόνα σκουπίδια παντού θα αποτελέσει παρελθόν.
 • Λουτρά Βρωμονέρι. Υπάρχει ένα είδος Καϊάφα στην περιοχή μας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Είναι ένας αναξιοποίητος οικονομικός πόρος, μια αναξιοποίητη παραγωγική δραστηριότητα. Ο δήμος Αριδαίας για παράδειγμα ζει από τα λουτρά του.

Τα βήματα: Θα πρέπει να αναγνωριστούν επίσημα ως ιαματικά.  Να λειτουργήσουν ως λουτρά. Να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο δήμος δεν ασχολείται με αυτόν τον μοναδικό οικονομικό πόρο που θα τονώσει την τοπική οικονομία.

 • Η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού.
 • Ενίσχυση των κοινόχρηστων χώρων. Δημιουργία παιδικών χαρών και χώρων άθλησης και αναψυχής σε κάθε οικισμό. Αναπλάσεις. Λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο. Πράσινο, φωτισμός, αρχιτεκτονική.
 • Να αποχτήσει μέτωπο στη θάλασσα η πόλη, με παρεμβάσεις λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης στο δρόμο για Λιμενάρι.
 • Συντήρηση σχολικών κτιρίων, ανακαίνιση και απόδοση σε τοπικές συλλογικότητες, για νέες, δημόσιες χρήσεις δημοτικών κτιρίων. (…)

Αγαπητοί μου συνδημότες, Απευθυνόμαστε, Σε όλους εσάς που, ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις, σας ενώνει ο τόπος που ζείτε και αγαπάτε.

Σε όλους εσάς που δεν θέλετε να είστε χειροκροτητές και ψηφοφόροι μιας Κυριακής, αλλά ενεργοί πολίτες ολόκληρη την τετραετία.

Στους νέους και στις νέες που θέλετε να συνδιαμορφώσετε τους όρους της επόμενης μέρας.

Που πιστεύετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι παραπάνω από αυτά που μας χωρίζουν. Είναι η καθημερινότητά μας, είναι η ίδια η ζωή μας. (…)

Έχουμε την εμπειρία, τη γνώση, τη θέληση και την ικανότητα να είμαστε χρήσιμοι.

Με ευθύνη και σιγουριά θα αλλάξουμε σελίδα στο δήμο Τριφυλίας.

Μαζί θα βάλουμε το δήμο Τριφυλίας, τα Φιλιατρά, σε μια περίοδο αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας

Σας ευχαριστώ, από την καρδιά μου.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s