Βασίλης Καπέλιος: Η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει κόμβος ανάπτυξης της χώρας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κουστούμι

Η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει κόμβος ανάπτυξης της χώρας.

Η Πελοπόννησος αποτελούσε από την αρχαιότητα έναν κόμβο πολιτισμού και ανάπτυξης. Στα φιλόξενα εδάφη της Πελοποννήσου αναπτύχθηκε ο Μυκηναϊκός πολιτισμός και εδραιώθηκαν οι ξακουστές σε όλον τον κόσμο πόλεις κράτη όπως η Σπάρτη, η Κόρινθος, το Άργος και η Μεγαλόπολη. Στην Πελοπόννησο διαχρονικά άκμασε το εμπόριο και ήταν πυλώνας για την ανάπτυξη της ελλαδικής ταυτότητας. Είναι τουλάχιστον περίεργο, λοιπόν, πώς στην ευλογημένη αυτή γη του Μοριά, η τρίτη σε μέγεθος περιφέρεια της Ελλάδας, να έχει καταντήσει να προσφέρει μόνο το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Η Πελοπόννησος δυστυχώς, με την προνομιακή εγγύτητα στην Αττική, τη γεωγραφική τοποθέτηση που μπορεί να την καταστήσει σε προνομιακό εμπορικό κόμβο ανάμεσα στις ηπείρους, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της και τα σημαντικά της κάλλη είναι μόλις έβδομη περιφέρεια σε συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.
Η χερσόνησος μας υστερεί σημαντικά σε όλους τους δείκτες ανάπτυξης. Δεν διαθέτει την αγροτική ανάπτυξη που της αρμόζει για τα μοναδικά και ξακουστά σε όλον τον κόσμο προϊόντα της. Αλήθεια το Μεσσηνιακό λάδι υπάρχει και αλλού στον κόσμο; Είναι δυνατόν ένα από τα πλέον βραβευμένα προϊόντα της χώρας μας να μην αποτελεί κομβική επένδυση της πατρίδος; Αλλά η περιοχή μας δεν καταλαμβάνει ούτε τη θέση στον τουριστικό χάρτη που θα της άρμοζε αν σκεφτούμε και μόνο τα αναρίθμητα αρχαιολογικά ευρήματα που κοσμούν την περιοχή μας αλλά και την ποικιλομορφία του γεωγραφικού ανάγλυφου της Πελοποννήσου που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρισμού και τους δώδεκα μήνες το χρόνο. Μήπως όμως διαθέτει ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων ; Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα υστερούμε δραματικά. Στην περιφέρεια μας ευρίσκονται δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας με σχολές μάλιστα στραμμένες στην επιστήμη, την οικονομία και την τεχνολογία αλλά οι επενδύσεις στην καινοτομία μόνο σε θεωρητικό πλαίσιο έχουν μείνει.
Δυστυχώς, λοιπόν, η Πελοπόννησος προσφέρει μόνο το 4% του ελληνικού ΑΕΠ. Τεράστιες οι δυνατότητες ανάπτυξης της περιφέρειας μας. Χρειάζεται οργάνωση και συνεκτικός νους από τους ιθύνοντες. Ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια μας, απλόχερα δοσμένος. Μένει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη νέων και πρότυπων καλλιεργειών, στην ενίσχυση της μεταποίησης των υπαρχόντων προϊόντων, στην ορθή οριοθέτηση των χρήσεων γης ώστε και το περιβάλλον να προστατευτεί και η οικονομία να αναπτυχθεί, στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στην ακμάζουσα ακαδημαϊκή κοινότητα της περιοχής μας στους δημόσιους φορείς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθούν τα περίφημα τρίγωνα της γνώσης – καινοτομίας που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζονται στις προηγμένες χώρες. Χρειάζεται η Πελοπόννησος να επανακτήσει τη θέση που προνομιακά της αρμόζει στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s