Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, εκδήλωση μνήμης για τα 198 χρόνια, στο Σ ο υ λ ι μ ά  με τους εμπειροπόλεμους  Ν τ ρ έ δ ε ς .

Πραγματοποιήθηκε στο Σουλιμά (Άνω Δώριο), την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, εκδήλωση μνήμης για τα 198 χρόνια, που  το αδούλωτο Σ ο υ λ ι μ ά  με τους εμπειροπόλεμους  Ν τ ρ έ δ ε ς  του, ύψωσε τη σημαία της ελευθερίας με το θρυλικό πρωτόπαπα Δημήτρη Παπατσώρη.

Μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Κατατέθηκαν στεφάνια και τιμήθηκαν οι αριστεύσαντες μαθητές από απόγονο των Παπατσωραίων.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρχών, ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας και πλήθος κόσμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην δήμαρχος Αετού και υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Δημήτρης Δριμής, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων: «στη σημασία της εθνικής αυτογνωσίας που κερδίζεται μονάχα με στοχαστική αναδρομή στις ρίζες μας και σημείωσε πως σύμφωνα με τον Όμηρο, όταν ο Δίας σου στερήσει την ελευθερία, σου παίρνει μαζί και τη μισή σου αρετή.

Αναφέρθηκε στους Ντρέδες και τα Σουλιμοχώρια της Ορεινής Τριφυλίας. Το παρωνύμιο Ντρές έχει θετικό πρόσημο και σημαίνει τον ευθύ, ειλικρινή και μπεσαλή άντρα, αλλά και τον ανδρείο, το παλικάρι, το γενναίο και ανυπότακτο. Η «μπέσα για μπέσα», ο λόγος τιμής,  ήταν το χαρακτηριστικό τους. Κουβέντα βαριά, για ανθρώπους δυνατούς. Φέρει κώδικα τιμής και σου δίνει το δικαίωμα να περπατάς με ψηλά το κεφάλι.

Οι ντρέδες δεν υποτάχτηκαν στους τούρκους.  «Τ` Αητοχώρια τα λαμπρά και τα Σουλιμοχώρια/ χαράτσι δεν πληρώνουνε, δεν σκύβουν το κεφάλι./ …».

Οι Ντρέδες και το Σουλιμά καταξιώθηκαν στην Ιστορία γιατί κατά την περίοδο του εννιάχρονου απελευθερωτικού αγώνα του 1821 η συμβολή τους υπήρξε κυρίαρχη και αποφασιστική. Έδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία και είχαν βαριές ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Απώλειες στον πόλεμο της ελευθερίας καθώς μετείχαν σε όλες σχεδόν τις μάχες. Η ρήση του Κολοκοτρώνη, πολεμική αποτελεσματικότητα των Ντρέδων, είναι χαρακτηριστική: «ήλθαν οι Ντρέδες από το Σουλιμά και σάρωσαν με τα τσαρούχια τους τα ταμπούρια του Δράμαλη». Απώλειες από τις εμφύλιες συγκρούσεις, στις οποίες πήραν μέρος στο πλευρό του Κολοκοτρώνη. Απώλειες από την καταστροφική μανία του Ιμπραήμ, καθώς η περιοχή γειτνίαζε με τις βάσεις εξόρμησής του και πολλές φορές, όπως θα δούμε, αποπειράθηκε να την υποτάξει. Απώλειες από τη βαυαροκρατία κατά τη διάρκεια της κοινωνικής επανάστασης του 1834, που υπήρξε προπομπός αυτής του 1843 για την παραχώρηση Συντάγματος. Η επανάσταση αυτή στάθηκε η αφορμή να εξαφανιστούν οι Ντρέδες από την επίσημη ελληνική ιστορία. Το τραγούδι είναι χαρακτηριστικό: «Τους κλέφτες χάλασε η τουρκιά και οι βαυαροί τους ντρέδες.»

Το μεγαλύτερο όμως μέρος των Μεσσηνίων και κυρίως οι Ντρέδες, οι Γαραντζαίοι, οι Ζουρτσαίοι και οι κάτοικοι των Κοντοβουνίων, δεν είχαν την ομαλή πορεία που ευελπιστούσαν στα κοινά της ελληνικής πολιτείας.

Ανταμείφθηκαν με παραγκωνισμούς και φυλακίσεις και πέθαναν στην ψάθα πικραμένοι, ενώ πολλοί καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης και ο Αναστάσιος Τσαμαλής εκτελέστηκαν.

Σημείωσε, τέλος, πως το 1821 σηματοδότησε τη διαδρομή μας ως έθνους και ως λαού, μέσα από μύριες δυσκολίες, περιπέτειες και ψευδαισθήσεις, ανατάσεις και ήττες.

Σημείωσε πως πρέπει να μελετάμε, να αναδεικνύουμε και να μην υποτιμούμε την τοπική μας ιστορία, που είναι μέρος της ταυτότητάς μας.

Η απάντησή των Ντρέδων στα διλήμματα που τους τέθηκαν μας δείχνει πως η ανθρώπινη ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία, που θα πει η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, δεν είναι δοσμένα αγαθά, αλλά κερδίζονται με αγώνες και θυσίες. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει, μας κάνει περήφανους, μας οδηγεί.»

Η γιορτή των Ντρέδων (24-3-2019). 198η επέτειος

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό της 198ης επετείου της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων στο Άνω Δώριο (Σουλιμά). 

Η εκδήλωση ξεκίνησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου Οιχαλίας, με τελετάρχη τον αντιδήμαρχο Οιχαλίας, κ. Αθανάσιο Κόλλια, στις 12:10 με επιμνημόσυνη δέηση από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας, κ.κ. Χρυσόστομομε τη συνοδεία ιερέων της περιοχής, στον προαύλιο χώρου του ιστορικού Αη Δημήτρη.
Ακολούθησε η αναπαράσταση του όρκου των Ντρέδων, από τον εφημέριο Άνω Δωρίου, π. Φώτιο Λυκοτραφίτη και μαθητές του Λυκείου Δωρίου που τον επαναλάμβαναν, όπως έγινε πριν 198 χρόνια από τον παπά Δημήτρη Τσώρη ή Παπατσώρη και δέηση στη Μεγαλόχαρη.
Στη συνέχεια ακολούθησε ενός λεπτού στη μνήμη των πεσόντων ηρώων και κατάθεση στεφάνων από:
Τη βουλευτή Μεσσηνίας, κα Παναγιώτα Κοζομπόλη, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη, την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, κα Αντωνία Μπούζα, τον δήμαρχο Οιχαλίας, κ. Αριστείδη Σταθόπουλο, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον αστυνομικό διευθυντή, κ. Μάνδαλο εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ, από την εκπρόσωπο της Τ.Κ. Άνω Δωρίου, κα Αγγελική Θεοχάρη, τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας, κ. Γεώργιο Τσακανίκα, από τον αντιδήμαρχο Δάφνης – Υμηττού και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τον κ. Πατούλη, κ. Αλέξανδρο Λιακόπουλο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Άνω Δωριτών, κ. Δημήτρη Αλλαγιάννη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, κ. Παναγιώτη Λούτο, το Λύκειο Δωρίου, το Γυμνάσιο Δωρίου, το Δημοτικό Δωρίου και τον δικηγόρο, κ. Αλέξανδρο Παπατσώρη εκ μέρους της οικογένειας Παπατσώρη.
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές των σχολείων Δωρίου και βράβευση του καλύτερου μαθητή του Λυκείου και Γυμνασίου Δωρίου από τον Αλέξανδρο Παπατσώρη. από το Λύκειο Δωρίου βραβεύτηκε η μαθήτρια Μαρία Βουδούρη και από το Γυμνάσιο ο μαθητής Αδάμ Βουδούρης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τον φιλόλογο, πρώην δήμαρχο Αετού και υποψήφιο δήμαρχο Τριφυλίας, κ. Δημήτριο Δριμή.
Μετά την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από τη φιλαρμονική του Δήμου Οιχαλίας, η οποία και παρευρέθηκε για πρώτη φορά στο Άνω Δώριο, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία από το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου. Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση προς όλους τους παρευρισκόμενους στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Άνω Δωριτών, αίθουσα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΠΑΛΛΑΣ».
Στο τέλος της δεξίωσης επιδόθηκε ευχαριστήρια αναμνηστική πλακέτα στον Αλέξανδρο Παπατσώρη και στη σύζυγό του Δήμητρα, από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Δωρίου, κα Ηλιοπούλου, για την επί σειρά ετών επιβράβευση των μαθητικών επιδόσεων των αριστούχων μαθητών του Λυκείου και Γυμνασίου Δωρίου.
Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους:
Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Γεώργιος Δέδες, οι αντιδήμαρχοι Οιχαλίας, κ.κ. Γιάννης Ηλιόπουλος και Ανδρέας Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Οιχαλίας, κ. Νίκος Λιόγας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Οιχαλίας και υποψήφιοι δήμαρχοι Οιχαλίας, κα Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και κ.κ. Κώστας ΔημητρακόπουλοςΓιάννης ΠαπαδόπουλοςΔημήτρης ΚόνιαρηςΣπύρος Αδαμόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Οιχαλίας, κ.κ. Δημήτριος ΚαραμπούλαςΗλίας Ντονάς, Ευστάθιος Τασιόπουλος, Γεώργιος Μέρμηγκας, Παναγιώτης Κούκης, Στάθης Μαργαρίτης και Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός, κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με το ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος με τον κ. Τατούλη, κ. Γεώργιος Μπακούρος, ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τη Ν.Δ., κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον κ. Νίκα, κ. Βασίλειος Καπέλιος, επίτιμος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον κ. Τατούλη, κ.κ. Φίλιππος Μπάμης πρώην δήμαρχος Οιχαλίας, Χαράλαμπος Αφάλης επίτιμος υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήριος ΠαναγιωτόπουλοςΗλίας Γεωργακόπουλος και Χάρης Ρέκκας, ο υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας, κ. Γιάννης Αδαμόπουλος πρώην περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Είρας, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον κ. Μπακογιάννη, κ. Ιωάννης Φωτόπουλος, ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, υπεύθυνος εκλογικής ετοιμότητας Πελοποννήσου της Νέας Δημοκρατίας, η κα Αργυρώ Αδαμοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αρμεναίων, η οποία ήρθε για πρώτη φορά
στο ιστορικό Σουλιμά, ο κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου των Κουβελαίων, ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου με όλο το Δ.Σ. του Συλλόγου, ο κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Πλατανιτών, ο πρώην δήμαρχος Δωρίου, κ. Αντώνης Τάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Δωρίου, κ. Γεώργιος Κατσαμπάνης, ο κ. Λεωνίδας Παπακώστας, ο οποίος με τα τραγούδια του έχει υμνήσει το Σουλιμά και τους Ντρέδες, ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης, ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, εκπρόσωποι και πρόεδροι Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.
Γιάννης Αλ. Ανδριόπουλος
Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου – Δεξίωση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s