Κώστας Κόλλιας, πρώην δήμαρχος Τριφυλίας: Πρόκληση η θέσπιση της απλής αναλογικής.

«Η θέσπιση της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση:Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Κόλλιας κοπανακι

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό ή άλλου είδους εξαρτήσεις, ενισχύοντας τη δημοκρατική τους δομή και λειτουργία και τη διαφάνεια, καθώς διευρύνει τον κοινωνικό έλεγχο.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, που συνθλίβονται μεταξύ αγκυλωμένων παραταξιακών – κομματικών ή κατεστημένων – σχηματισμών.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ το “Βοναπαρτισμό” των δημάρχων, χωρίς ν’ ακυρώνει την “κυβερνησιμότητα” με δημοκρατικό πρόσημο κι αυτό επιτυγχάνεται με “συνδιαλλαγή” (διάλογο – σύνθεση) στα ζητήματα ουσίας, που προϋποθέτει δημοκρατικό ήθος. Και όχι με “συναλλαγή” για την κατανομή αξιωμάτων, που υποκρύπτει ιδιοτέλεια και υψώνει σημαίες ευκαιρίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

1.Έχοντας ο ίδιος θητεύσει για πολλά χρόνια σε υψηλόβαθμες κομματικές θέσεις θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους μου ν’ αμφισβητήσω το ρόλο των κομμάτων, που εξ’ ορισμού αποτελούν τα κύτταρα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό όμως δε σημαίνει ποδηγέτηση όλων των δομών της κοινωνίας. Και είναι θετικό ότι οι κομματικές ηγεσίες προσανατολίζονται στο να μη “χρίσουν δικούς τους” υποψηφίους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

2.Με δεδομένο το νέο εκλογικό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτο κατακερματισμό και πόλωση, με κίνητρα προσωπικά ή τοπικιστικά (που εξακολουθούν να είναι έντονα στο Δήμο μας), το “πνεύμα” και το αληθινό νόημα της απλής αναλογικής μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα κατά τη συγκρότηση “συνδυασμών ευρέος φάσματος”, κάτι που θα σηματοδοτούσε την “ανατροπή” κατεστημένων αντιλήψεων και καταστάσεων και θα δημιουργούσε συνθήκες συνοχής σ’ ένα δήμο που δεν έχει βρει ακόμα το σωστό βηματισμό του».

Κώστας Κόλλιας, πρώην δήμαρχος Τριφυλίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s