ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ «ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ» ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.

Πάτρα: Κλείνει μετά από 72 χρόνια η ιστορική ταβέρνα του Γιαννόπουλου στην Άνω Πόλη- Θλίψη στους θαμώνες- Μαζί της φεύγει μια ολόκληρη εποχή

Οι τίτλοι τέλους σε ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της Άνω Πόλης, την απίθανη ταβέρνα του Γιαννόπουλου στην οδό Μπουκαούρη μεταξύ  Παλαιών Πατρών Γερμανού και Γεωργίου Ρούφου, έχουν βυθίσει στη θλίψη τους πιστούς της θαμώνες, πολλοί εκ των οποίων την επισκέπτονταν ανελιπώς από το 1945.

Η ταβέρνα η οποία όπως λένε οι πληροφορίες του tempo24.news κλείνει το Σάββατο, νικημένη από τον καιρό και την παλαιότητα, ξεκίνησε αμέσως μετά τον πόλεμο, το 1945 και έγινε ένα από τα μακροβιότερα στέκια της πάνω πόλης. Πρώτος ιδιοκτήτης της  ήταν ο Δημήτρης Γιαννόπουλος ο οποίος άνοιξε το  μαγαζί πρώτα στην περιοχή τέρμα Ζαίμη στο Βλατερό, από όπου μεταφέρθηκε στην Άνω Πόλη.

Το 1960 το ανέλαβαν ο  Ανδρέας και ο  Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Ο πρώτος ασχολείτο με την παραγωγή και ο δεύτερος του ήταν αυτός που πούλαγε κρασί στο μαγαζί. Τελευταία ιδιοκτήτρια είναι η Έφη Γιαννοπούλου, η οποία όπως μαθαίνουμε σκέφτεται να ανοίξει ένα μαγαζί σε κεντρικότερο σημείο της πόλης.

Η ταβέρνα του Γιαννόπουλου, στην οποία δέσποζαν τεράστια βαρέλια και ένας παλιός μαρμάρινος πάγκος ήταν σημείο αναφοράς, μάζευε το λαϊκό  κόσμο από όλη την Πάτρα, από το στάδιο της Παναχαϊκής από το Σκαγιοπούλειο από την Παραλία… και παράλληλα συγκέντρωνε και μορφές ανθρώπων που σύχναζαν σε ταβέρνες, αυτό που λέμε τύπους. Είχανε όλοι το παρατσούκλι τους.

Όλα τα χρόνια, μέχρι και σήμερα, λειτούργησε ως οινοποιείο, πούλαγε κρασί σκέτο. Οι θαμώνες φέρνανε μαζί τους από το σπίτι τους μεζέδες, τυρί, ρέγγα, και πίνανε το κρασί τους εκεί.

Η ιστορική ταβέρνα ήταν προορισμός για μεγάλες μορφές της Άνω Πόλης όπως ο Σαϊνης και ο Μπιλίρης ενώ από εκεί πέρασαν μουσικοί όπως ο Αγάθωνας και ο Γκολές.
Μαζί της φεύγει μια ολόκληρη εποχή.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(η φωτό είναι από το Λεύκωμα Ιστορίες Εστίασης στην Πάτρα του 20ου αιώνα από τις εκδόσεις «Το Δόντι», το οποίο παρουσιάζεται απόψε και στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην ταβέρνα και τα μαγαζιά της Άνω Πόλης. Διακρίνεται ο Σαϊνης  μέσα στην ταβέρνα του Γιαννόπουλου)

Η αμπελοοινική παράδοση της εταιρείας αρχίζει στα 1920 όταν ο Δημήτρης Γιαννόπουλος, παραδοσιακός αμπελουργός, ξεκινά στην ιδιαίτερη αμπελουργική ζώνη της Καλλιθέας Πατρών την καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας και αργότερα, επιδίδεται στην καλλιέργεια της Μαυροδάφνης και του Ροδίτη. Ιδρύει ένα μικρό οινοποιείο δίπλα στο πατρικό του σπίτι για να φτιάξει κρασιά με ποιότητα για το καθημερινό τραπέζι.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1945 οι γιοι του Δημήτρη, Ανδρέας και Κώστας, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση ασχολούνται και αυτοί με την αμπελουργία και την οινοποίηση τόσο των σταφυλιών που προέρχονται από τους δικούς τους αμπελώνες όσο και από άλλους αυστηρά επιλεγμένους αμπελώνες της περιοχής. Στις υπάρχουσες ποικιλίες προστίθενται μαυρούδια της περιοχής, Μοσχάτο, Σιδερίτης και η γαλλική ποικιλία Cabernet Sauvignon. Πάγιος στόχος τους, η παραγωγή ποιοτικών κρασιών.Αποτέλεσμα εικόνας για ταβερνα γιαννοπουλου Μπουκαούρη και Παλαιών Πατρών Γερμανού

Το 1970 εμφιαλώνεται το πρώτο λευκό κρασί της εταιρείας με το όνομα Λιβεράδα, αποκλειστικά από Ροδίτη,ποικιλία που χαρακτηρίζει την αχαϊκή αμπελοκαλλιέργεια.

Το όνομα του κρασιού είναι εμπνευσμένο από περιοχή της Καλλιθέας, φημισμένη για το ιδιαίτερο υπέδαφος και την ποιότητα των παραγόμενων σταφυλιών. Το όνομα εμφανίζεται να έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας: libero = ελεύθερος.

Τη σκυτάλη της οικογενειακής επιχείρησης παραλαμβάνει το 1995 η Έφη Γιαννοπούλου, κόρη του Ανδρέα, η οποία αξιοποιώντας τις σπουδές και τις γνώσεις της στην οινολογία και τέχνη της αμπελουργίας αλλά και την πολύτιμη παράδοση, συνεχίζει και εξελίσσει την παραγωγή του καλού κρασιού.

Η Έφη Γιαννοπούλου έχει μεταδώσει την αγάπη της για το κρασί και την καλλιέργεια του αμπελιού στα παιδιά της και σε όλους τους συνεργάτες του οινοποιείου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s