Για την προστασία της χελώνας καρέτα – καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ζητάει συμμόρφωση το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μας βλέπω να γινόμαστε …χελωνοφάγοι.

Γράφτηκε από τον 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητάει συμμόρφωση για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο 

Σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα συμμόρφωσης που αναφέρονται στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία της χελώνας καρέτα – καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο καλεί με έγγραφό του το υπουργείο Περιβάλλοντος τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες της περιοχής.

Σε αυτό περιγράφεται αναλυτικά για κάθε υπηρεσία όλο των πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν και μάλιστα άμεσα. Ιδιαίτερα στέκεται σε ζητήματα φωτορρύπανσης και ηχορρύπανσης, σε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στις κατασκευές κατοικιών και άλλων εγκαταστάσεων στην ζώνη αναπαραγωγής της καρέτα – καρέτα.

Το σχετικό έγγραφο που στάλθηκε πριν λίγες ημέρες από την Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ και συνοδεύεται από το πήρες κείμενο της απόφασης του δικαστηρίου, απευθύνεται προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Διεύθυνση Πολεοδομίας Μεσσηνίας, το Δήμο Τριφυλίας, την Υπηρεσία Δόμησης Τριφυλίας, το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Μεσσηνίας, το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας.

Σε αυτό χαρακτηριστικά τονίζεται: «Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας σχετικά: 1. Με τυχόν παράνομες /παραβατικές δραστηριότητες που έχουν λάβει ή λαμβάνουν χώρα στις περιοχές που αναφέρονται στην σχετική απόφαση (αλιεία, δόμηση, ελεύθερο κάμπινγκ). 2. Με τον άμεσο αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων από τους πέντε δρόμους που αναφέρονται στην σχετική απόφαση. 3. Με τον έλεγχο της νομιμότητας έργων και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης (οδικών δικτύων, πολεοδομικών κατασκευών, μόνιμων και μη μόνιμων εγκαταστάσεων στον αιγιαλό, εξέδρες κοντά στο ξενοδοχείο «Messina Mare» κ.λπ.)

Ειδικότερα παρακαλούμε Α) τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, εκτός των διαδικασιών ελέγχου και των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουν αρμοδίως για αυθαίρετες κατασκευές, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περιορισθεί επαρκώς η φωτορρύπανση και ηχορρύπανση των παραλιών εντός της ζώνης αναπαραγωγής της χελώνας caretta – caretta. Επιπλέον να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα που ονομαστικά αναφέρει η σχετική απόφαση (κατασκευή κατοικιών στον Αϊγιαννάκη-2010, την άνευ επαρκούς ρυθμίσεως χρήση άλλων οικιών στον Αϊγιαννάκη από το 2006, την έγκριση τριών εξοχικών κατοικιών στο Βουνάκι το 2012).

Β) Τον Δήμο Τριφυλίας, να προβεί, σε συνεργασία με τυχόν συναρμόδιες υπηρεσίες, στον άμεσο αποκλεισμό διέλευσης τροχοφόρων, από τους πέντε δρόμους που αναφέρονται στην σχετική απόφαση. Επιπλέον, να μας ενημερώσει για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί (άδειες, περιβαλλοντική αδειοδότηση κ.λπ.) για την ασφαλτόστρωση των υφιστάμενων προσβάσεων και οδών προς την παραλία στην περιοχή του Αϊγιαννάκη, καθώς και για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει για τον περιορισμό της λειτουργίας ή και των επιπτώσεων των μπαρ, που βρίσκονται μεταξύ Ελαίας και Καλού Νερού και την μείωση παρουσίας κινητού εξοπλισμού και διαφόρων εγκαταστάσεων στις παραλίες αναπαραγωγής της χελώνας. Επίσης να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να περιορισθεί επαρκώς η φωτορρύπανση και ηχορρύπανση των παραλιών (π.χ. αλλαγή είδους φωτισμού δημοτικών οδών κ.λπ.) εντός της ζώνης αναπαραγωγής της caretta –caretta.

Γ) Το Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας, να μας ενημερώσει για ενέργειες /ελέγχους που έχουν γίνει ή γίνονται για την αλιευτική δραστηριότητα κατά μήκος των παραλιών ωοτοκίας της χελώνας caretta- caretta ή για οχλήσεις /καταστροφές στις παραλίες ωοτοκίας και στις αμμοθίνες».

Να σημειώσουμε ότι το σχετικό έγγραφο που θέτει το πλαίσιο των όσων πρέπει να γίνουν και μάλιστα άμεσα καταλήγει: «Παρακαλούμε για την όσο το δυνατόν συντομότερη ενημέρωσή μας επί των ανωτέρω, η οποία πρέπει να αφορά, τόσο την διαβίβαση σχετικών στοιχείων, όσο και στις ενέργειες που θα προβείτε, προκειμένου να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα από την σχετική απόφαση».

Κ.Μπ.

http://www.invisiblelycans.gr/ichthiofagi-chelonofagi-ligies-tirri/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s