Οι Σιδηροκαστρίτες Τριφυλίας τίμησαν τον εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Χατζηκώνστα και …

Αγαπητέ συμπατριώτη μας κ. Δημήτρη Γιαννόπουλε, με μία φωτογραφία γεμάτη νόημα, στην οποία απεικονίζομαι να στέκομαι δίπλα στην προτομή του μεγάλου Ηπειρώτη εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Χατζηκώνστα, τραβηγμένη στις 29-12-2016, ημέρα επίσκεψης του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα, θα ήθελα να σας ευχηθώ Καλή Χρονιά και να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας εσάς και το kopanakinews για την άψογη συνεργασία μας το 2016.Φωτογραφία της Sia Zaxou.

    Στις δύσκολες μέρες για την πατρίδα μας,  είναι καλό να έχουμε ως παράδειγμα μεγάλους ευεργέτες, που έδωσαν  τα πάντα για την Ελλάδα! Ένας από τους μεγαλύτερους  ήταν ο Γεώργιος Χατζηκώνστας. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1753. Πατέρας του ήταν ο εύπορος Γιαννιώτης έμπορος Κωνσταντίνος Χατζηκώνστας. Σε ηλικία 15 ετών έφυγε από τα Γιάννενα  και  πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο πολυτελών ειδών. Το 1801 παντρεύτηκε την Αικατερίνη Μελαχρινού, με την οποία απέκτησε 8 παιδιά.  Το 1815 μετοίκησε μαζί με την οικογένειά του στη Μόσχα. Έφυγε από τη ζωή εκεί το 1845.

Ο Γεώργιος Χατζηκώνστας υπήρξε φλογερός πατριώτης. Στήριξε με κάθε μέσο τον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων το 1821 και συνέβαλε με τις πολυάριθμες και σημαντικές δωρεές του στην ανασύσταση του ελληνικού κράτους.  Η κορωνίδα των ευεργεσιών του ήταν το Ορφανοτροφείο στην Αθήνα,  την ίδρυση του οποίου είχε βάλει ως όρο στη διαθήκη του. Το ίδρυμα Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα συστήθηκε με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το 1853. Είναι το παλαιότερο Ίδρυμα που παραμένει σε λειτουργία και το τρίτο που ιδρύθηκε μετά την Απελευθέρωση.

Τέτοιοι ευεργέτες, σαν τον Γεώργιο Χατζηκώνστα, που στάθηκαν φωτεινοί φάροι για τον Ελληνισμό, πρέπει να αποτελούν για όλους τους Έλληνες παράδειγμα, ιδίως τις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές μου για καλή χρονιά,

Μαρία Κ. Λιακάκη

Ιστορικός

Πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s