Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, οι «Λογοτεχνικοί περίπατοι» μας θύμισαν το έργο τριών εκλιπόντων Μεσσηνίων συγγραφέων: Ηλία Ευστ. Δημητρακόπουλου, Τάσου Ζόμπολα και Χρυσάνθη Μαυράκη.

Οι τελευταίοι λογοτεχνικοί περίπατοι της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων για το 2016 ολοκληρώθηκαν -όπως μας ανακοίνωσε η συντονίστρια της εκδήλωσης,  συγγραφέας Μαρία Σταθέα- με την παρουσίαση του έργου τριών εκλιπόντων συγγραφέων μελών της. Παρακολουθήστε στα 3 βιντεάκια που ακολουθούν, την συγγραφική πορεία τους και ας μη ξεχνάμε, ότι θα είναι ζωντανοί ανάμεσά μας, όσο θα τους μνημονεύουμε. Μεστοί και ουσιαστικοί οι παρουσιαστές, χαρήκαμε το λόγο τους, που μας έκανε σοφότερους πάνω στα δρώμενα της ζωής των συμπατριωτών μας. Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο για λίγο στον Ηλία. Ο Ηλίας Ευσταθίου Δημητρακόπουλος, Κοπανακαίος στην καταγωγή, όπως και ο Κώστας Παπαδόπουλος-Ζωτόπουλος που παρουσίασε το έργο του, περπάτησε και  έζησε ανάμεσά μας στο Κοπανάκι. Θυμάμαι ότι μαζί με τον Δημήτρη Δριμή και τον Τάσο Αριδά, ξεκινήσαμε και εκδώσαμε,  «Το Βλέμμα του Αετού» και ο ομιλητής μας θύμισε, την σημαντική  προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα της Κυπαρισσίας, που  με τις σκηνοθετικές του παρεμβάσεις ζωντάνεψε το τοπικό Λύκειο.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟ.

Ο Ηλίας Ευθ. Δημητρακόπουλος γεννήθηκε το 1963 στη Μεσσηνία, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε για τρία χρόνια μεταπτυχιακά μαθήματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Εργάστηκε ως καθηγητής Φιλολογίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολήθηκε συστηματικά με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων από μαθητικούς θιάσους, έχοντας σκηνοθετικές αρμοδιότητες. Παρακολούθησε σεμινάρια σχετικά με το θεατρικό παιχνίδι, σεμινάρια υποκριτικής, καθώς και της Commedia del Arte.
Διετέλεσε σύμβουλος έκδοσης και μέλος της συντακτικής επιτροπής της τοπικής εφημερίδας «Το Βλέμμα του Αετού», όπου διατηρούσε και μόνιμη στήλη. Επίσης, κείμενά του για το θέατρο έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία». Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν στο συλλογικό τόμο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, «Μεσσηνιακές Δημιουργίες», τόμος Β’, Καλαμάτα 2008.
Έφυγε από τη ζωή το 2015.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΠΠΑΣ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΖΟΜΠΟΛΑ.

Ο Τάσος Ζόμπολας (1930-2015) γεννήθηκε το 1930 στην Καλλιθέα Πυλίας και τελείωσε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας. Εμφανίστηκε στα Γράμματα σε ηλικία 17 ετών. Το πρώτο του βιβλίο, «Αθάνατο Πνεύμα», τυπώθηκε το 1947 στην Καλαμάτα, όταν ήταν ακόμη μαθητής, ενώ η πρώτη του ποιητική συλλογή, «Πονεμένες Ώρες», στην Αθήνα το 1949.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε από το 1958 το λειτούργημα του δικηγόρου στην Αθήνα. Διετέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων του Πρωτοδικείου Αθηνών και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Δημοσίευσε πλήθος νομικών βιβλίων τα οποία είναι εκδόσεις της Νομικής Βιβλιοθήκης. Είχε κριθεί ότι με το συγγραφικό του έργο είχε συμβάλει σημαντικά στην
ανάπτυξη της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και για το λόγο αυτό του είχε απονεμηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ισόβια τιμητική σύνταξη λογοτέχνη.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΣ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΥΡΑΚΗ.

H Xρυσάνθη Mαυράκη γεννήθηκε στη Nίκαια Aττικής. Σπούδασε Παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Aκαδημία Tρίπολης και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Aθηνών. Επίσης, σπούδασε δραματική τέχνη στην Aνώτερη Iδιωτική Σχολή Δραματικής Tέχνης M. Bεάκη και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Aθηνών, στο τμήμα Kοινωνιολογίας, απ’ το οποίο δεν πήρε πτυχίο. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε σε παραγωγές του ΔHΠEΘE Kαλαμάτας και με την εταιρεία «Tοπίο». Συμμετείχε σε τηλεοπτική σειρά της ET2 και στην κινηματογραφική παραγωγή «Aποφάσεις» του Δ. Παπαλάμπρου.
Zούσε και εργαζόταν στην Καλαμάτα και συμμετείχε σε εκδηλώσεις λόγου. Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν στις Μεσσηνιακές Δημιουργίες τόμος Δ’, Καλαμάτα 2012.

Ο Kopanakinews Dimitris Giannopoulos πρόσθεσε 23 νέες φωτογραφίες. (Κάντε κλικ εδώ).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s