ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ «ΝΕΔΑΣ» …ΚΟΚΚΑΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ;

Μονοπάτια στη Νέδα μόνο στα «χαρτιά» παρά τις εξαγγελίες και αποφάσεις.

Μονοπάτια… μόνο στα χαρτιά, παρά τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις, υπάρχουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στη Νέδα, το φημισμένο θηλυκό ποτάμι, που αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς, ανάδειξης και προορισμού σε Τριφυλία, Μεσσηνία, αλλά και Ηλεία!
Για τη δημιουργία μονοπατιών στη Νέδα, εδώ και χρόνια, όλο γίνονται διαδικασίες, όλο λαμβάνονται αποφάσεις για προγραμματικές συμβάσεις, όλο εκπονούνται μελέτες, αλλά έργα δεν υλοποιούνται, δυστυχώς.
Κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος και ιδίως της Τοπικής Κοινότητας Πλατανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναρωτιούνται πού «κολλάει» η υλοποίηση των εξαγγελιών, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. Από προτεραιότητα, όπως λένε, φοβούνται μήπως, τελικά, έχει «πέσει» στις καλένδες το θέμα, το οποίο, βεβαίως, έχει τη δική του ιστορία!
Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, αναφέρθηκε, προ ημερήσιας διάταξης, στο θέμα των μονοπατιών στη Νέδα, λέγοντας πως θα γίνονταν καινούργιες διαδικασίες, παρότι ήδη από το 2008 υπάρχει έτοιμη μελέτη (η οποία παραδόθηκε στην τότε Νομαρχία Μεσσηνίας), ενώ από το Γενάρη του 2014 είναι έτοιμη και άλλη (!) μελέτη για το ίδιο έργο!
Είχε πει χαρακτηριστικά: «Μια ιστορία – σας είναι γνωστή, δεν είναι καινούργια – η οποία είχε βαλτώσει απ’ το 2012. Είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, αλλά και του Δήμου Οιχαλίας, μια προγραμματική σύμβαση που θα έκανε με την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια. Δεν είχε υλοποιηθεί τίποτα από εκείνη τη στιγμή και μετά. Ξαναφέραμε το θέμα στην επιφάνεια. Έχει βρεθεί να χρηματοδοτηθεί η δυνατότητα και θα τρέξουμε όλες τις διαδικασίες, ώστε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η Τεχνική μας Υπηρεσία να έχει συγγράψει το σύμφωνο, να περάσει και να πάρει έγκριση για να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι είναι ένα έργο πνοής, το οποίο και θα δώσει άλλη προοπτική στην περιοχή».
Ένα μήνα μετά, στις 30 Οκτωβρίου 2015, σε συνεδρίαση πάλι του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για τα μονοπάτια στη Νέδα και ομόφωνα το Σώμα έλαβε την υπ’ αριθ. 333/2015 απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και το Δήμο Οιχαλίας, με θέμα «Έγκριση προγραμματικής σύμβασης του έργου “Δράσεις βελτίωσης – Ανάδειξης Δικτύου Μονοπατιών περιοχής Νέδας – Έργα Αναψυχής”», για τη μελέτη και εκτέλεση δημόσιων έργων δασικής αναψυχής σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις του ποταμού Νέδα, Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος Δήμου Τριφυλίας και Δημοτικών Ενοτήτων Είρας και Δωρίου του Δήμου Οιχαλίας.
Όπως δε αναφέρεται στο άρθρο 7 του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης: «Η προεκτιμώμενη δαπάνη για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου με μέριμνα του Δήμου Τριφυλίας από πόρους που θα εξασφαλίσει ο ίδιος από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα».
Στις 19 Νοεμβρίου 2015, αντίστοιχη απόφαση έλαβε με αριθ. 163/2015, και το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενάρη του 2014 από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου επισήμως δηλωνόταν ότι η μελέτη για τα μονοπάτια στη Νέδα ήταν ήδη έτοιμη και χρειάζονταν μόνο κάποια τυπικά έγγραφα από το Δήμο Τριφυλίας, ώστε το έργο να οδεύσει προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Επίσης, πρέπει να τονισθεί ότι από το Γενάρη του 2008 έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας μελέτη για τη δημιουργία μονοπατιών στην περιοχή της Νέδας. Πρόκειται για σειρά μελετών, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, για την προστασία και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής. Η συνεργασία ήταν διανομαρχιακή με την Ηλεία και διαπεριφερειακή με Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα!
Ωστόσο, άγνωστο γιατί, αυτή δεν «προχώρησε», αλλά έγινε άλλη μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε, όπως προαναφέραμε, το Γενάρη του 2014, που επίσης δεν «προχώρησε»! Δεν έχει αιτιολογηθεί, δε, γιατί βγήκε «εκτός» έργου η Περιφέρεια Πελοποννήσου και γιατί τα Δημοτικά Συμβούλια Τριφυλίας και Οιχαλίας πήραν αποφάσεις και ενέκριναν τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το έργο και όχι με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αποφάσεις και προγραμματική σύμβαση, ωστόσο, που αναζητείται η τύχη τους, καθώς δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό στα αρμόδια θεσμικά όργανα, εάν, τελικά, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Δήμων Τριφυλίας και Οιχαλίας, και πού βρίσκεται το θέμα ένα χρόνο μετά τη λήψη σχετικών αποφάσεων στα Δ.Σ. Τριφυλίας και Οιχαλίας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s