Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018, ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΜΑΣ …ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ Η΄ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ …

Ο Σεπτέμβρης των σχολείων μας αποχαιρετά, μένει όμως πάντα εδώ για να μας θυμίζει ότι ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει σ’ αυτό που λέμε ελληνική παιδεία: Μεταφράζοντας τις εντολές όπως μου μεταφέρονται από το δημοτικό: «Θέλω καλά γράμματα στις ετικέτες, πες στους γονείς σου να τις φτιάξουν» (=Δεν τα καταφέρνεις μόνος σου).

«Την ιστορία απέξω» (= Δε με νοιάζει αν την καταλάβεις, άρχισε να συνηθίζεις την παπαγαλία). «Επειδή κάποιοι συμμαθητές σας έκαναν φασαρία, θα μείνετε όλοι μέσα την ώρα της γυμναστικής» (= Είστε όλοι ίδιοι, άσε που η γυμναστική δε μετράει). Κι έτσι, με το στεγνό τρόπο που διδάσκονται, η ιστορία, η λογοτεχνία, η γεωγραφία, αυτά που θα μπορούσαν να ταξιδέψουν το μυαλό, την ψυχή και τη φαντασία, γίνονται καταδίκες.

Τα μαγικά ταξίδια εξερεύνησης αναβάλλονται κι αναζητούνται μόνο στο τάμπλετ. Κι αυτό θα γίνεται όσα σχολικά βιβλία κι αν αλλάξουν, κι όσες πρωτεύουσες του βιβλίου κι αν ανακηρυχθούμε, όσο οι δάσκαλοί μας φοβούνται – ή βαριούνται, ή δεν ξέρουν πώς – να αφήσουν τα παιδιά να ονειρεύονται δυνατά.

γράφει η Άννα Ρούτση

Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018

Η πρόταση της Αθήνας περιλαμβάνει δράσεις με στόχο να γίνει η ανάγνωση περισσότερο ορατή στην πόλη και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τηςΑποτέλεσμα εικόνας για Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018

Η UNESCO ανακοίνωσε, από την έδρα της στο Παρίσι, ότι η Αθήνα ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Με τον φάκελο υποψηφιότητας που κατέθεσε η ελληνική πρωτεύουσα επικράτησε των συνυποψηφίων της, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ανήλθε σε ύψη ρεκόρ.

«Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Αθήνας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και σημείωσε: «Θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η διάκριση αυτή να αφήσει το θετικό αποτύπωμά της στην πόλη». Ο Δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι «η απόφαση της UNESCO είναι τιμητική, αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της Αθήνας και ενισχύει στρατηγική επιδίωξή μας να αναδειχθεί η πόλη μας σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό».

Η ανακοίνωση της ανακήρυξης της Αθήνας έγινε από τηνIrina Bokova, γενική διευθύντρια της UNESCO. Ο θεσμός της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίουξεκίνησε το 2001 και η Αθήνα είναι η 18η πόλη που κατακτά τον τίτλο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της πρόσβασης όλων των κατοίκων της πόλης στο βιβλίο (με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες) θα ξεκινήσει στις 23 Απριλίου 2018, την ημέρα που γιορτάζεται διεθνώς το βιβλίο, και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου του 2019.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, Άβα Χαλκιαδάκη, η οποία είχε την ευθύνη και τον συντονισμό της υποψηφιότητας της πόλης της Αθήνας, η πρόταση της Αθήνας περιλαμβάνει δράσεις που έχουν ως στόχο να κάνουν την ανάγνωση περισσότερο ορατή στην πόλη και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς της, καθώς και φεστιβάλ, συνέδρια, εικαστικούς διαγωνισμούς, εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων (Advisory Board) αποτελείται από εκπροσώπους της UNESCO, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών. Εξετάστηκε μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων και η πόλη της Αθήνας ξεχώρισε για την ποιότητα του προγράμματος που κατέθεσε, ενώ θετικά συνυπολογίστηκαν οι πολιτιστικές υποδομές της πόλης και η εμπειρία του Δήμου στη διοργάνωση διεθνών συναντήσεων.

ελcmag #398 – Οι προτάσεις της εβδομάδας (28/09 – 04/10)

https://gr-mg42.mail.yahoo.com/neo/launch?.rand=9cjs44vup4j1c#443641903

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Από το Κοπανάκι και τα χωριά όλης της Τριφυλίας

Αρέσει σε %d bloggers: