Εδώ και τώρα επιβάλετε να μειωθούν τα Δημοτικά Τέλη στην Τριφυλία. Τέλος …επιτέλους η ανισοκατανομή. Του Ηλία Γιαννόπουλου.

Θα συνεχιστεί και του χρόνου η ανισοκατανομή των δημοτικών τελών στο Δήμο Τριφυλίας;Αποτέλεσμα εικόνας για φωτισμος στο Δήμο Τριφυλίας

«Ένα σοβαρότατο ζήτημα, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει στο Δήμο Τριφυλίας, είναι τα δημοτικά τέλη! Δημοτικά τέλη τα οποία είναι διαφορετικά ανά Δημοτική Ενότητα, με την ανισοκατανομή αυτών να βαρύνει μόνο κάποιους εκ των δημοτών, οι οποίοι και χαρατσώνονται άγρια, χωρίς καν να τους ανταποδίδονται, από το Δήμο, οι υπηρεσίες για τις οποίες εκείνοι πληρώνουν αδρά!
Η νέα Δημοτική Αρχή Κατσίβελα, άραγε, θα συνεχίσει την κατάφωρη αδικία της ανισοκατανομής των τελών; Με τις ευλογίες της, δηλαδή, θα συνεχίσουν να στενάζουν και γονατίζουν οικονομικά και να πληρώνουν, από το υστέρημά τους, για παράδειγμα, οι κάτοικοι των ορεινών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Τριπύλης ή της Δ.Ε. Αετού ή της Δ.Ε. Αυλώνος περισσότερα χρήματα για δημοτικά τέλη απ’ ό,τι συνδημότες τους άλλων, πεδινών, ακόμη και παραλιακών Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι απολαμβάνουν περισσότερων και σε καθημερινή βάση υπηρεσιών του Δήμου; Θα συνεχίσουν να πληρώνουν αδρά, για φωτισμό και καθαριότητα, για παράδειγμα, οι κάτοικοι του Καλογερεσίου, του Λαντζουνάτου, του Λυκουδεσίου, της Τριπύλης, του Ραφτόπουλου, της Λεντεκάδας, της Αυλώνας, της Καλλίτσαινας, της Καημένης Γυναίκας, του Αετού, του Μαλικίου, της Σαρακινάδας, που έχουν δυο, τρεις λάμπες όλες κι όλες δημοτικού φωτισμού και τα λιγότερα σκουπίδια, τα οποία μία φορά στο τόσο μαζεύονται από το Δήμο, απ’ όσα πληρώνουν συνδημότες τους άλλων Τοπικών Κοινοτήτων, όπου “φωτομανάει” και λάμπει ο τόπος και τα σκουπίδια τους μαζεύονται 3, 4 και 5 φορές την εβδομάδα;».
Αυτά αναφέρονταν σε σχετικό ρεπορτάζ του «Θ» το Νοέμβριο του 2014 για την κατάφωρη αδικία ανισοκατανομής των δημοτικών τελών στην Τριφυλία.
Το όλο θέμα έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, από το 2011, οπότε ελήφθη και συγκεκριμένη απόφαση για αναπροσαρμογή και εξομοίωση! Από τότε, δε, επειδή για το 2013, μέχρι τα τέλη του 2012, δεν ελήφθη καμία απόφαση προς υλοποίηση της απόφασης του 2011, δημοτικοί σύμβουλοι της τότε συμπολίτευσης (που με τη νέα Δημοτική Αρχή κατέλαβαν αξιώματα αντιδημάρχων) μετ’ επιτάσεως έθεταν το συγκεκριμένο ζήτημα, με βολές, μάλιστα, προς τον απελθόντα δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια.
Θυμίζουμε ότι σε συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 29 Δεκεμβρίου 2011, κατά πλειοψηφία αποφάσισε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από 40 μέχρι και 145%, εγκρίνοντας τη σχετική απόφαση αναπροσαρμογής των τιμών τους που είχε λάβει και εισηγηθεί η Οικονομική Επιτροπή!
Μάλιστα, τόσο ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας όσο και συνεργάτες του έκαναν λόγο, ουσιαστικά, για εξορθολογισμό των δημοτικών τελών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μάλιστα, ο κ. Κόλλιας είχε προτείνει να ψηφιστεί ως έχει η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής και όπου υπάρχουν μειώσεις των τελών να γίνουν άμεσα, ενώ όπου υπάρχουν αυξήσεις, να γίνουν σταδιακά σε δύο χρόνια, για το 2012 και το 2013. Το 2012 υλοποιήθηκε κατά το ήμισυ η απόφαση.
Για το 2013, η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίασή της στις 15 Νοεμβρίου 2012 έλαβε απόφαση με την οποία καλούσε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας να εφαρμόσει την απόφαση που είχε ήδη πάρει από το Δεκέμβριο του 2011.
Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο τότε δε συζήτησε καν το θέμα. Όπως είχε ειπωθεί στη συνεδρίαση του 2012, δεν είχε νόημα να πάρει νέα απόφαση η Οικονομική Επιτροπή για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, από τη στιγμή που το Δεκέμβριο του 2011, με την υπ’ αριθμ 403/2011 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπ’ αριθμ. 201/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για επιβολή και αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, με την παρατήρηση ότι όπου προβλέπονταν μειώσεις, αυτές να γίνονταν από το 2012, ενώ οι αυξήσεις των συντελεστών που προβλέπονταν, να γίνονταν κατά 50% το 2012 και κατά 50% το 2013. Αναπροσαρμογή για το έτος 2013, σύμφωνα και με την απόφαση του 2011, ποτέ δεν έγινε, όπως δεν έγινε και για το έτος 2014. Όπως δεν έγινε ούτε το 2014 για το 2015, ούτε και το 2015 για το 2016! Παρόλο που από το 2013 ο τότε δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης (και νυν αντιδήμαρχος και πρώτος αναπληρωτής δήμαρχος), Γιάννης Μερκούρης, έχει θέσει το θέμα, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του Δ.Σ. του 2011, ενώ η τότε δημοτική σύμβουλος της συμπολίτευσης (και νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής), Μαρία Πανουσιοπούλου, είχε θυμίσει στον κ. Κόλλια και το Σώμα την εν λόγω απόφαση, και αναρωτήθηκε γιατί το θέμα δεν πηγαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο! Γιάννης Μερκούρης και Μαρία Πανουσιοπούλου, αντιδήμαρχοι σήμερα, γιατί άραγε δεν θέτουν τώρα το μείζον ζήτημα των δημοτικών τελών, για το οποίο τα προηγούμενα χρόνια μέμφονταν τον προηγούμενο δήμαρχο, και εκ των θεσμικών τους αρμοδιοτήτων, μιας και συμμετέχουν αμφότεροι στην Οικονομική Επιτροπή, γιατί δεν αναλαμβάνουν θεσμικές πρωτοβουλίες, ενημερώνοντας αναλυτικά για το “ιστορικό” και το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση; Ή δε θα κάνουν τίποτα και μονίμως θα πληρώνουν ακριβά το χαράτσωμα οι ίδιοι δημότες;
Θυμίζουμε πως, από το 2013, μέσα από το «Θ», είχαμε αναρωτηθεί, επειδή η οικονομική κατάσταση των πολιτών τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερεύσει, γιατί δεν πήρε πρωτοβουλία η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να κάνει το αντίστροφο; Αντί για αύξηση στις Δημοτικές Ενότητες που πληρώνουν (ακόμα) λιγότερα, να μειώσουν τα δημοτικά τέλη στις Δημοτικές Ενότητες που τα χρυσοπληρώνουν και δεν απολαμβάνουν κιόλας ανταποδοτικές υπηρεσίες!
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως πρόταση για μείωση των τελών στις Δημοτικές Ενότητες που έχουν ακριβότερα τέλη, σε σχέση με τις υπόλοιπες, ώστε όλοι να πληρώνουν ίσα, κατέθεσε το Δεκέμβριο του 2014, στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό 2015, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, Δημήτρης Κουτσούλης.
Επίσης, εξισορρόπηση των δημοτικών τελών υποσχέθηκε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιδίου, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015.
«Επειδή μιλήσαμε για κοινωνική ευαισθησία, θα ήθελα να μου πείτε, στον έναν χρόνο τι είναι αυτό που εμποδίζει τη δημαρχοντία την οποία ασκείτε να γίνει εξορθολογισμός των δημοτικών τελών! Γιατί, ακόμα, υπάρχουν ανισότητες στα δημοτικά τέλη ανάμεσα στις Δημοτικές Ενότητες;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούλης. Απαντώντας, ο κ. Κατσίβελας σημείωσε: «Μέχρι 27/11 έχουμε τη δυνατότητα. Αυτό το οποίο έχω δηλώσει και το ξαναδηλώνω μετά παρρησίας, είναι ότι βεβαίως θα πάμε σε εξισορρόπηση των δημοτικών τελών… Από εκεί και πέρα, είναι βέβαιον ότι θα προχωρήσουμε σε ενοποίηση των δημοτικών τελών…».
Θα πάρει πρωτοβουλίες η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, επιτέλους, για άρση της κατάφωρης αδικίας ανισοκατανομής των δημοτικών τελών;

Του Ηλία Γιαννόπουλου

http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s