Από το Πανηγύρι στον Αη-Θόδωρο της Νέδας, Την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2016. Ομιλίες του Δημήτρη Γεωργόπουλου και της Μαρίας Λιακάκη.

Νίκος Κολοσκόπης προς ΚΑΛΛΙΤΣΑΙΝΑ

Πανηγύρι στον Αη-Θόδωρο της Νέδας
Την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2016 εορτάστηκε πανηγυρικά η 2η Επέτειος των εγκαινίων του Αη-Θόδωρου του Στρατηλάτη στη Νέδα.

Από την Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου του στρατηλάτη στον ποταμό Νέδα. Μαγευτική η φύση, γάργαρα τα νερά!

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο διοργανωτής αυτής, κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο εκδότης της εφημερίδας «Πανολυμπιακή» κ. Ευάγγελος Γιαννικόπουλος και η Β’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας και Πρόεδρος του συνδέσμου Σιδηροκαστριτών, κα Μαρία Λιακάκη.
Ο κ. Γεωργόπουλος στον ποιητικό του λόγο απήγγειλε πατριωτικούς στίχους ιεροφαντών του ελληνικού πνεύματος (Γ. Ρίτσου, Ν. Βρεττάκου, Γ. Δροσίνη κλπ.) και τόνισε την αγάπη που πρέπει να έχουμε για την πατρίδα και την ανάγκη να διατηρήσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διάφορες προσωπικότητες όπως: ο Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ., κ. Δημήτριος Μητρόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου, κ. Ηλίας Ανδρέου, ο Πρόεδρος Εφετών, κ. Γιαννάκης Κοκκίνης, ο Αντ/γος Στρατού Ξηράς, κ. Νικόλαος Χατζής, ο οδοντίατρος, κ. Αθανάσιος Δημητριάδης, οι καθηγητές, κ. Ξενοφών Σπηλιώτης, κα Σταματία Κανελλοπούλου και κα Ανδριάνα Φάσαρη, οι συνταξιούχοι συνάδελφοι του κ. Γεωργόπουλου, κ. Ανδρέας Στεφάνου, κ. Κων/νος Πολύδωρας, κ. Λεωνίδας Θεοχάρης και κ. Αναστάσιος Τασιγιώργος, ο συγγραφέας, κ. Δημήτρης Αθανασόπουλος, ο απόγονος του αγωνιστή Γιαννάκη Γκρίτζαλη κοινωνιολόγος, κ. Γιαννάκης Γκρίτζαλης, η δικηγόρος, κ. Γιάννα Αντωνοπούλου, η Εκπρόσωπος της Τ.Κ. του χωριού μας, κα Αγγελική Θεοχάρη, πρόεδροι των γύρω χωριών και των συλλόγων τους, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών, κ. Αντώνης Λιακόπουλος και πλήθος κόσμου που υπερέβαιναν τα 500 άτομα.
Στον ναό λειτούργησαν οι ιερείς: π. Παν/της Δημητρακόπουλος, π. Παν/της Κολοσκόπης, π. Κων/νος Τασιόπουλος και π. Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε πλούσιο φαγοπότι, χοροί και τραγούδια με d.j. και ζωντανή μουσική με την ορχήστρα του γνωστού κλαρινίστα Γιάννη Κλωνάρη.
Επικράτησε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα και μια υπέροχη φιλοξενία από τους διοργανωτές που θα μείνει αξέχαστη σε όσους παρευρέθηκαν στον εορτασμό.
Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία από κάθε πλευρά και σ’ αυτό συνέβαλλαν, όχι μόνο οι Καλλιτσάνοι και οι Πλατανίτες που «άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων», αλλά και πολλά άτομα από τα γύρω χωριά και τους πρέπουν θερμά συγχαρητήρια.
Επίσης θερμά συγχαρητήρια πρέπουν και σε όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανέγερση του περίτεχνου και περικαλλούς αυτού ναού, ο οποίος βρίσκεται σ’ ένα, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, τοπίο και είναι πλέον ένα πολύτιμο κόσμημα για την περιοχή μας κι ένας πολύ όμορφος χώρος προσευχής και αναψυχής.
Να ’μαστε καλά ν’ ανταμώνουμε εκεί κάθε καλοκαίρι, να εκκλησιαζόμαστε, να γλεντάμε και να παίρνουμε μια δροσερή ανάσα από τα γάργαρα νερά της Νέδας.

Γιάννης Ανδριόπουλος
Άνω Δώριο (Σουλιμά)

Γλέντι στο θρυλικό ποτάμι, τη Νέδα!

Ο Kopanakinews Dimitris Giannopoulos πρόσθεσε 13 νέες φωτογραφίες (κάνε κλικ εδώ για να τις δεις) .

 To φωτογραφικό υλικό μας το έστειλε ο Νίκος Κολοσκόπης.

 Ομιλία στην εορτή για τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη στη Νέδα Μεσσηνίας της Μαρία Κ. Λιακάκη, Ιστορικός, Πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας.

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι, χρόνια πολλά! Ευχή Θεού η σημερινή συνάντηση. Υπό τη σκέπη και το βλέμμα του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, στα γάργαρα νερά του ποταμού, στη φύση που μαγεύει, ξανασμίξαμε πάλι για να τιμήσουμε με ευλάβεια τον Άγιο, να πιούμε ένα κρασί στη γιορτή του. Εδώ, που η Νέδα, η κόρη του Ωκεανού, κράτησε στην αγκαλιά της τον Δία, τον νανούρισε, του ψιθύρισε λόγια μυστικά, κτίστηκε το εκκλησάκι μας. Εδώ, που ακούς το θρόισμα των πλατανόφυλλων και θαρρείς ότι ακούς τα λόγια της. Ηχούν τα νερά και χορεύουν οι νύμφες χορό μεθυστικό. Παίζουν, και τα πατήματά τους ηχούν στις σπηλιές και τα βουνά τριγύρω! Φαράγγι του θρύλου, υποδέξου τη νύμφη που σε στολίζει, Νέδα το όνομά της, και εσύ Άγιε Θεόδωρε Στρατηλάτη μας, μεγάλε Άγιε της Ορθοδοξίας μας, μπήξε στα άγια χώματα το δόρυ σου και καθαγίασε τα νερά, ευλόγησε μας. Τέτοια σπάνια ομορφιά μόνο σ’ αυτό την γωνιά του κόσμου μπορείς να βρεις. Εδώ, ο Πλάστης σκόρπισε περίσσεια τις ομορφιές του κόσμου και η Ρέα χτύπησε με το ραβδί της τη γη και ανάβλυσε γάργαρο νερό. Εδώ, σ’ αυτή τη γη, τον επίγειο παράδεισο, ανταμώνουμε αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι, για να γιορτάσουμε τον Άγιο μας Θεόδωρο, που στέκει πραγματικό στολίδι. Αγαπητέ πρόεδρε του πολιτιστικού συλλόγου Καλλίτσαινας, Δημήτρη Γεωργόπουλε, ευχαριστούμε θερμά για την τιμητική πρόσκληση, εσάς και όλο το Δ.Σ. Είναι ωραίο να ανταμώνουν οι πατριώτες σ’ αυτή την ευλογημένη γωνιά υπό τη σκέπη του Αγίου Θεοδώρου, εδώ, που μύθοι, ιστορία και λαογραφία σμίγουν τόσο αρμονικά. Και έχει γίνει πια θεσμός αυτό το αντάμωμα, γι’ αυτό πρέπει όλοι να το στηρίζουμε. Άγιε μας Θεόδωρε Στρατηλάτη, για σένα σήμερα ανταμώνουμε, και πίνουμε άφθονο κρασί και στήνουμε χορό. Στην υγειά σας πατριώτες. Και του χρόνου με υγεία πάλι να ανταμώσουμε, εδώ στον Στρατηλάτη μας!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s