“ΖΑΝΑΝΤΟΥ/ΧΑΝΑDU” έκθεση του ζωγράφου Βαγγέλη Γκόκα από τις 4 έως τις 24 Αυγούστου, στην Καλαμάτα.

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 4 Αυγούστου, στις 21.00, το πρώτο Painting Session του Mataroa, το οποίο φιλοξενεί τον ζωγράφο Βαγγέλη Γκόκα με έργα από την τελευταία δουλειά του, με τίτλο “ΖΑΝΑΝΤΟΥ/ΧΑΝΑDU”. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ) και την υποστήριξη του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21, της Φάρις και του δήμου Καλαμάτας. Η έκθεση φιλοξενείται εντός του Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας, Ναυαρίνου 8 στην παραλία Καλαμάτας, θα διαρκέσει έως τις 24 Αυγούστου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά 19.00 – 22.00.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στην θερινή πρωτεύουσα του Κινέζου αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν, που μεταφέρθηκε στη Δυτική παράδοση ως ένας παραμυθένιος τόπος αρμονίας, άνεσης και αφθονίας. Κατά τον ίδιο τρόπο ο Γκόκας χτίζει τα έργα του πάνω σε μια ονειρική λογική που είναι δύσκολο να ερμηνευθεί και αποτελείται από γριφώδεις και άγνωστους κανόνες. Η θεματική του δεν εμπεριέχει μόνο ότι βλέπουμε αλλά και πολλά άλλα τα οποία δεν βλέπουμε αλλά στα οποία εμπλεκόμαστε.

O Βαγγέλης Γκόκας γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1969. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1995-1997). Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές (Elika Gallery, γκαλερί Tint, Batagianni Gallery, Stigma) και ομαδικές εκθέσεις (Πινακοθήκη Κοσόβου, Μπιενάλε της Αθήνας, ΕΜΣΤ, Μουσείο Μπενάκη, κλπ). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το Mataroa Contemporary Art Center, η νέα πρωτοβουλία του μη-κερδοσκοπικού εργαστηρίου επιχειρηματικού πολιτισμού Mataroa, ξεκινά τις δράσεις του με το πρώτο Painting Session. Πρόκειται για σύντομες διαδραστικές ατομικές εκθέσεις, καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών με στόχο την ανάπτυξη της πολιτιστικής κουλτούρας της τοπικής κοινωνίας.

Η ομάδα του Mataroa οραματίστηκε, με έδρα την Καλαμάτα, τη συνάντηση του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης με έναν τρόπο διαφορετικό: τη δημιουργία του Mataroa Contemporary Art Center. Ενός νέου τύπου χώρου τέχνης, νέου σημείου αναφοράς για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας της πόλης, με καλλιτεχνικό διευθυντή, τον διεθνώς καταξιωμένο Μεσσήνιο εικαστικό Δημήτρη Τζαμουράνη. Στόχος του είναι η πραγματοποίηση δράσεων όπως τα Painting Sessions, εκθέσεις διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών και συλλεκτών, καινοτόμες διαδραστικές εκδηλώσεις και υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών φεστιβάλ με εξωστρεφή χαρακτήρα.

Τελικός στόχος των δράσεων αυτών, είναι η εκπαιδευτική διάσταση και η δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και η ενίσχυση της ευρύτερης τοπικής οικονομίας.

Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας(ΚΤΚ) είναι πολυχώρος εικαστικής δράσης που λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια,  όπου πραγματοποιούνται εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις και διαδραστικά εργαστήρια. Σκοπός του είναι η προσέγγιση του συγχρόνου εικαστικού γίγνεσθαι και η αντιστάθμιση στην πολιτιστική αδράνεια. Χτίζει μια γέφυρα  ανάμεσα σε συγχρόνους σημαντικούς  δημιουργούς και νέους καλλιτέχνες.

Τα έργα του Β. Γκόκα έχουν παραχωρηθεί για την έκθεση από την γκαλερί ELika.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο http://www.mataroa.org/mcac, ή μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Ιπποκράτη Παπαδημητράκο, 6974753965 & ippokratis@mataroa.org

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s