1-3 Ιούλη 2016. 25ο Αντιιµπεριαλιστικό Διήµερο της ΚΝΕ στο Βίτσι. Στην Καλαμάτα εκδηλώσεις στις 27 και 28 Ιουνίου.

Tο 25ο Αντιιµπεριαλιστικό Διήµερο της ΚΝΕ θα πραγµατοποιηθεί στο Βίτσι, στη Φλώρινα 1-3 Ιούλη. Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Σ’ αυτήν την περιοχή ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) είχε ισχυρές βάσεις από την άνοιξη του 1947 έως τον Αύγουστο του 1949. Ήταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, της Προσωρινής Δηµοκρατικής Κυβέρνησης, τα βασικά επιτελεία του ΔΣΕ.

Φέτος συµπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Δηµοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946). Διδασκόµαστε από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ (1946-1949) και τιμάμε τους δεκάδες χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες που έγραψαν σελίδες απαράµιλλου ηρωισµού. Τους χιλιάδες νέους και νέες που µε µαχητικότητα έδρασαν στον ΔΣΕ.

Μπροστά στο 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις στην Καλαμάτα:

·        Την Δευτέρα 27 Ιουνίου, 7-10 μ.μ. στον Μόλο στην Παραλία έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τη δράση του ΔΣΕ και την ζωή στις «ελεύθερες περιοχές»

·        Την Τρίτη 28 Ιουνίου, 9 μ.μ. στις Εστίες του ΤΕΙ προβολή της ταινίας «Η κάθοδος των εννέα»

25ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

Συνάντηση με την Ιστορία στο Βίτσι

Σπάνια – ανέκδοτα – τραγούδια που συνδέθηκαν με τον αγώνα του ΔΣΕ θα παρουσιαστούν στο Διήμερο της ΚΝΕ

 

Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, η μεγάλη συνάντηση των νέων από όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί από τη 1 έως τις 3 Ιούλη στο Βίτσι και είναι αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η κατασκήνωση θα βρίσκεται στο Πισοδέρι, στη θέση Βίγλα, σε υψόμετρο 1.550 μέτρων, 20 χλμ. δυτικά της Φλώρινας.Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα έχουν μπει ήδη στη μάχη της επιτυχίας του, καλώντας τους νέους να δώσουν μαζικά το «παρών», να γνωρίσουν την πραγματική Ιστορία των αγώνων του λαού μας, «την Ιστορία που είτε μας την κρύβουν είτε μας την παρουσιάζουν όπως θέλουν οι εκμεταλλευτές, γιατί μας θέλουν σήμερα με σκυφτό το κεφάλι». Σε εξέλιξη είναι και η οικονομική εξόρμηση της ΚΝΕ για τη στήριξη του Διημέρου.

Παρουσίαση ανέκδοτων τραγουδιών του ΔΣΕ

Μια ξεχωριστή στιγμή του Διημέρου θα είναι η παρουσίαση μέρους ανέκδοτων αντάρτικων τραγουδιών, στην πλειοψηφία τους τραγούδια του ΔΣΕ, που ετοιμάζουν το συγκρότημα της ΚΝΕ και πολλοί ακόμα μουσικοί και θα παρουσιαστεί στην κατασκήνωση της ΚΝΕ το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιούλη.

Σε αυτά τα μέρη, στις πλαγιές του Βίτσι, εδώ που πρωτακούστηκαν, μετά από 70 χρόνια θα αντηχήσουν ξανά τραγούδια που εμψύχωσαν, μαχητικοποίησαν, ύμνησαν τους αγώνες των μαχητών του ΔΣΕ.

Τραγούδια που βρέθηκαν σε εφημερίδες του ΔΣΕ, σε χειρόγραφα. Πολλά από αυτά σώζονταν στο Αρχείο της ΚΕ, ενώ άλλα βρέθηκαν μετά από έρευνα χρόνων και συζήτηση με παλιούς αγωνιστές. Τα περισσότερα είναι τραγούδια ανώνυμων δημιουργών, βασισμένα σε σκοπούς γνωστών παραδοσιακών τραγουδιών ή σε μελωδίες του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, γραμμένα από μαχητές του ΔΣΕ, μετά από μάχες, κατά τη διάρκεια μεγάλων πεζοποριών, στα αναρρωτήρια από τους τραυματισμένους μαχητές.

Τραγούδια που ύμνησαν τις μάχες για την κατάληψη μεγάλων πόλεων, καπετάνιους και σώματα, και περιοχές στρατηγικής σημασίας, στις οποίες γράφτηκε η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Στίχοι και μελωδίες ποτισμένα με τον «ήχο» του τιτάνιου αγώνα του.

«Τα οχυρά της Νάουσας / δεν υπάρχουν πια / τα μετέτρεψαν οι αντάρτες / σε ερείπια…» είναι οι πρώτοι στίχοι από το ομώνυμο τραγούδι («Τα οχυρά της Νάουσας»), που γράφτηκε με αφορμή τη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ στη Νάουσα το Γενάρη του ’49. «Το Καρπενήσι» είναι ένα τραγούδι που έφερε στα χείλη χιλιάδων αγωνιστών μια άλλη μεγάλη επιτυχία του ένοπλου αγώνα: Την κατάληψη του Καρπενησίου, τα χαράματα της 21ης Γενάρη του 1949. Διοικητές αυτής της νικηφόρας μάχης ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης (καπετάν Γιώτης) στην 1η Μεραρχία Θεσσαλίας και ο Γιάννης Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντής) στη 2η Μεραρχία Στερεάς Ελλάδας. «Το Καρπενήσι έπεσε και ο λαός γιορτάζει. / Ο Γιώτης με το Διαμαντή μ’ όλα τα παλικάρια / σαρώνουνε το φασισμό και πιάσαν τους προδότες…». Αυτό το τραγούδι το πρωτοτραγούδησαν γυναίκες μαχήτριες του ΔΣΕ, κατά τη διάρκεια της μακράς πεζοπορίας τους για να δώσουν το «παρών» σε συνδιάσκεψη έξω από το Καρπενήσι.

Αλλα τραγούδια, όπως ο «Αυγερινός», «Το τραγούδι των σαμποτέρ»,«Του Γράμμου ανάψαν οι κορφές», αποτύπωσαν με τους στίχους και τις μελωδίες τους την καταξίωση στη συνείδηση του λαού των καπετάνιων και των σωμάτων του ΔΣΕ. Το τραγούδι «Αυγερινός», που πρωτοτραγουδήθηκε προς τιμήν του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, και τραγουδιέται μέχρι και τις μέρες μας, ανάλογα με την περιοχή απευθυνόταν σε διαφορετικούς διοικητές του ΔΣΕ. Στη συγκεκριμένη εκτέλεση που θα ακουστεί στο Διήμερο απευθύνεται στον Γιάννη Παπαδόπουλο (Αυγερινό) από το Αμμοχώρι Φλώρινας.

Ενα ιδιαίτερο τραγούδι είναι «Το τραγούδι της συναδέρφωσης», που τραγουδιόταν στο σκοπό του εμβατηρίου «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» και γράφτηκε για να κάμψει το ηθικό των αντιπάλων, να τους καλέσει να παραδώσουν τα όπλα. Το 1948 ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα» αναφέρει ότι το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε από τους μαχητές της 107ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ και είχε αποδέκτες τους στρατιώτες του αστικού στρατού. Οι μαχητές του ΔΣΕ από τις φλόγες της μάχης με τηλεβόα καλούσαν τα «αδέρφια τους φαντάρους» να ενωθούν μαζί τους για να οικοδομήσουν από κοινού μια νέα, ελεύθερη, ειρηνική Ελλάδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s