Για το «Διήμερο Φιλαναγνωσίας» στο 2ο Δημοτικό σχολείο Κυπαρισσίας, γράφει η σχολική σύμβουλος Δρ. Θεοφανεία Σιούτη.

Με την ολοκλήρωση του διημέρου φιλαναγνωσίας που έλαβε χώρα στο 2ο Δημοτικό σχολείο Κυπαρισσίας θα μου επιτρέψετε να καταθέσω κάποιες σκέψεις από την δική μου εμπλοκή στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα αυτό κατάφερε να κινητοποιήσει θετικά τους μαθητές/ιες απέναντι στο βιβλίο. Ήταν οι ώρες της φιλαναγνωσίας ζώνες ελευθερίας, δημιουργικότητας, μέσα στις οποίες μπόρεσαν και εξέφρασαν επιθυμίες, τάσεις, σκέψεις που σε άλλες ώρες οργανωμένης διδακτικής δραστηριότητας είναι περισσότερο δύσκολο.
Μέσα από τα προγράμματα φιλαναγνωσίας που αναπτύχθηκαν στο σχολείο, δόθηκε η δυνατότητα να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητα, το ομαδικό συνεργατικό πνεύμα, την ποικίλη δημιουργική και ενθουσιαστική δραστηριοποίηση, την πολυμορφία στους τρόπους ανάγνωσης, την ανεξαρτησία και την αυτονομία μέσα από την συνεργασία στις δραστηριότητες. Η εξοικείωση του μικρού μαθητή με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο βοήθησαν ώστε να :
Αναπτύξουν την κριτική και την δημιουργική τους σκέψη,
 Δραστηριοποιήσουν την φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους,
Εμπλουτίσουν την αισθητική τους καλλιέργεια,
Αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη,
Καλλιεργήσουν βιωματικά την γλωσσική τους έκφραση.
Σε ένα πλαίσιο ισοτιμίας και λειτουργικής συνεργασίας μπόρεσαν να εισέλθουν οι μικροί (μαθητές) αναγνώστες και οι εκπαιδευτικοί και γιατί όχι και οι γονείς και μέσα από μια έμμεση ευρύτερη κοινότητα και άλλοι παράγοντες όπως το σχολείο, οι διάφοροι εκπαιδευτικοί φορείς και η Πολιτεία αναλαμβάνοντας ο καθένας τον ρόλο που του αναλογούσε.
Σε αυτήν την προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Έγιναν συναναγνώστες, συνερευνητές, εμψυχωτές, διαμεσολαβητές και για όλα αυτά, που σήμερα η κοινωνία μας δοκιμάζεται από πολλαπλές κρίσεις, οφείλουμε για αυτούς τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια. Το σχολείο είναι ο μοναδικός χώρος για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που κέντρο και αναφορά έχουν το βιβλίο και η συμβολή τους σε αυτό ήταν καθοριστική με χειροπιαστά αποτελέσματα.
Με εκτίμηση
Η σχολική σύμβουλος

Δρ. Θεοφανεία Σιούτη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s