ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑ.Λ.

ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑ.Λ. 

ΕΛΗΞΕ με μεγάλη επιτυχία η Ημέρα Μαθητικής Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων Κυπαρισσίας όπου και παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών από τα Γυμνάσια Κυπαρισσίας και Δωρίου μέσα από βιωματικές ομάδες.

Η συντονίστρια του προγράμματος Βίκυ Ξάστερου δήλωσε στο ράδιο Κυπαρισσία ότι το πρόγραμμα εικαστικών δημιουργιών με παρεμβάσεις στο Γυμνάσιο της πόλης ώστε να ομορφύνει ο χώρος και τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά γύρω από το χώρο της τέχνης ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν ταλέντα στην εικαστική δημιουργία και τη μουσική βγάζοντας το καλύτερο εαυτό τους. Πρόσθεσε ότι η παρουσίαση περιλάμβανε δραστηριότητες όπως πορτραίτα και πίνακες, επισκέψεις στο Μουσείο Μπενάκη, αποτύπωση μορφών τέχνης στο καμβά, διαλέξεις ενώ ο κ. Αριδάς βοήθησε στη προσπάθεια ιδίως τα Σαββατοκύριακα τα οποία ήταν δημιουργικά. Έλαβαν μέρος 20 παιδιά λειτουργώντας ως βιωματική ομάδα ενώ το Γυμνάσιο έχει πολύτιμη εμπειρία μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα εδώ και χρόνια.

BΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΟΗ κα Κατσικάρη εξήγησε ότι οι βιωματικές ομάδες αλλάζουν το σημερινό σχολείο ενώ τα παιδιά συμμετέχουν στην ουσία των πραγμάτων, ενώ εδώ και 20 χρόνια το Γυμνάσιο λειτουργεί ως φορέας υλοποίησης με στόχο την συλλογική εργασία η οποία είναι πολύτιμη αφού τα παιδιά δεν μένουν στο χώρο του σχολείου αλλά δημιουργούν. Τέλος υπογράμμισε ότι εφαρμόζουν τις γνώσεις που λαμβάνουν ενώ έχουν ζήλο ενώ σε ερώτηση για τους εκπαιδευτικούς η συμμετοχή τους στους δύσκολους καιρούς είναι πολύτιμο εργαλείο.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος  Θεοδωρόπουλος υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες και εξήρε το ζωηρό ενδιαφέρον τους.

Ρεπορτάζ  Γιάννης Μποζίκας.

Και επειδή περί των παρουσιάσεων του Γυμνασίου Δωρίου δεν μας κάλυψε το ρεπορτάζ του Γιάννη, διαβάστε κι΄αυτό:

Το πολιτιστικό πρόγραμμα, που παρουσίασε το Γυμνάσιο Δωρίου στην Ημερίδα Μαθητικής Δημιουργίας στην Κυπαρισσία την Τρίτη 10 Μαΐου 2016, είχε τον τίτλο «Μνημεία της περιοχής μας και ένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον». Η ευρύτερη περιοχή του Δωρίου διαθέτει αξιόλογα αρχαία, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, τα οποία δεν είναι γενικότερα γνωστά ούτε έχουν προβληθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα, ώστε να αποτελούν επισκέψιμους χώρους για το ευρύ κοινό.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Δωρίου, 62 τον αριθμό. Υπεύθυνος για την υλοποίηση του Προγράμματος ήταν ο πατήρ Ευάγγελος Σίμος, θεολόγος-φιλόλογος και συμμετείχαν η Διευθύντριά κ. Δήμητρα Χατζή φιλόλογος, ο κ. Λάμπρος Χρονόπουλος, φυσικός και ο κ. Μιχάλης Νικητόπουλος, μαθηματικός.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της πατρίδας τους, να συνδυάσουν τις ιστορικές γνώσεις μας με χώρους και μνημεία του τόπου τους και να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους ως προς τη διαφύλαξη των μνημείων του παρελθόντος και ως προς τη συνέχιση της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης που παραλαμβάνουν. Τους δόθηκε επίσης η δυνατότητα προσωπικής μελέτης και έρευνας, δημιουργικής συνεργασίας, απόκτησης γνώσεων και εμπειριών και ανάπτυξης ευχάριστων σχέσεων με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους. Γενικά το πρόγραμμα αυτό ήταν για όλους όσους συμμετείχαν μια όμορφη και δημιουργική εμπειρία.

Το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο « Τα παιδία παίζει … διαφορετικά… », υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των μαθητών της Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου (Δωρίου) με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Κ. Γουρνά. Δ. Λαμπρίδη και Ά. Διπλαράκη.
Μέσα από αυτό γνωρίσαμε την έννοια της «διαφορετικότητας» των παιδιών με αναπηρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν να συνεργαστούμε μαζί τους μέσω του παιχνιδιού. Άλλωστε τα οφέλη του παιχνιδιού είναι κοινά για όλα τα παιδιά. Επίσης χρησιμοποιώντας ως μέσω το παιχνίδι, ορίσαμε και κατανοήσαμε την έννοια της ισότητας των ανθρώπων.
Αντιληφθήκαμε ότι:
«Η αναπηρία είναι γεγονός. Δεν είναι πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές αναπηρίες. Για παράδειγμα είναι αναπηρία να είσαι ψυχικά άδειος και δυστυχής, ψάχνοντας να υπερισχύεις χάρη στα λεφτά και τίποτε άλλο … η διαφορά λοιπόν είναι ότι η δική μου αναπηρία είναι στον καθένα εμφανής»,
όπως δήλωσε ο Γερμανός μπάσο – βαρύτονος Tomas Quasthoff καθώς και τη φράση της μεγάλης συγγραφέως και αγωνίστριας Έλεν Κέλερ, τυφλής και κωφής από 19 μηνών ότι:
«Τα καλύτερα και πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο δεν μπορεί να τα δει ή να τα αγγίξει κανείς. Πρέπει να τα αισθανθείς με την καρδιά».
Τέλος βάλαμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας το:
« Είμαι διαφορετικός! Ε και;!! Μπορούμε και να ζούμε και να παίζουμε μαζί!!».
Το τραγούδι που πλαισίωσε την παρουσίασή μας, ήταν δημιουργία του Νηπιαγωγείου Δωρίου. Τους ευχαριστούμε!!

https://www.minedu.gov.gr/nipiagwgeio/ekdilwseis-nipiagwgeio-m/19237-04-04-16-eimaste-diaforetikoi-apo-to-nipiagogeio-doriou

.

09:00-09:15 ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
09:15-09:30 Γυμνάσιο Κυπαρισσίας Θέμα: «Δράσεις Βιβλιοθήκης (Φιλαναγνωσίας, Δημιουργική γραφή)» (Πολιτιστικό) Συντονιστές καθηγητές: Θεοδοσάκη Δ., Παπαντωνοπούλου Δ., Τσάλτας Γ. και Ζάρπα Φραγκίσκα, Σολωμού Β., Ξάστερου Βασιλική
09:30-09:45 Γυμνάσιο Κυπαρισσίας Θέμα: «Τα μνημεία της UNESCO» (Πολιτιστικό) Συντονιστές καθηγητές: Μελά Δ., Δρεκόλια Α., Καρούμπαλης Σ.
09:45-10:00 Γυμνάσιο Κυπαρισσίας Θέμα: «Γνωρίζω τους λαούς της Ευρώπης» (Πολιτιστικό) Συντονιστές καθηγητές: Δρεκόλια Α., Θεοδωρόπουλος Γ.
10:00-10:15 Γυμνάσιο Κυπαρισσίας Θέμα: «Από το χθες στο σήμερα» (Αγωγής Σταδιοδρομίας) Συντονιστές καθηγητές: Τσάλτας Γ., Γκότση Α., Μπακόλια Α.
10:15-10:30 Γυμνάσιο Κυπαρισσίας Θέμα: «Παραδοσιακοί οικισμοί, τότε και τώρα» (Περιβαλλοντικό) Συντονιστές καθηγητές: Φωτεινόπουλος Γ., Ξένου Β., Καραμπά Μ.
10:30-10:45 Γυμνάσιο Δωρίου Θέμα: «Μνημεία της περιοχής μας και ένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον» (Πολιτιστικό) Συντονιστές καθηγητές: Σίμος Ε., Χαντζή Δ., Χρονόπουλος Λ.
10:45-11:00 Γυμνάσιο Δωρίου Θέμα: «Τα παιδία παίζει… Διαφορετικά» (Αγωγής Υγείας) Συντονιστές καθηγητές: Γουρνά Κ., Λαμπρίδη Δ., Διπλαράκη Α.
11:00-11:15 ΣΥΖΗΤΗΣΗ
11:15-11:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
11:30-11:45 ΓΕΛ Κυπαρισσίας Θέμα: «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή» (Περιβαλλοντικό) Συντονιστές καθηγητές: Σαμπαζιώτης Χ., Βουδούρη Κ.
11:45-12:00 ΓΕΛ Κυπαρισσίας Θέμα: «Ελιά- Ο Θησαυρός της Μεσσηνίας» (Περιβαλλοντικό) Συντονιστές καθηγητές: Ντρούλια Αικ., Δημητρακόπουλος Σ., Κουροπούλου Χ.
12:00-12:15 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας Θέμα: «Αμπελοοινική ζώνη Τριφυλλίας: Παραδοσιακοί οινοποιοί και σύγχρονοι βιοκαλλιεργητές» (Αγωγής Σταδιοδρομίας) Συντονιστές καθηγητές: Τζαβέλλα Π., Φούντα Π., Αργυροπούλου Β.
12:15-12:30 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας Θέμα: «Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» (Πολιτιστικό) Συντονιστές καθηγητές: Παπασταθόπουλος Γ., Αργυροπούλου Β., Τζαβέλλα Π.
12:30-12:45 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s