Τρίτη 12 Απριλίου, επίσκεψη του αναπληρωτή ΥΠΑΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, στην Ελαία. Λέτε να έχουμε …πόλεμο;

«Πολεμικό» κλίμα ενόψει της αυριανής επίσκεψης Τσιρώνη στην Ελαία

«Πολεμικό» κλίμα επικρατεί στην Τριφυλία ενόψει και της αυριανής επίσκεψης του αναπληρωτή ΥΠΑΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, στην Ελαία, σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Είναι γνωστές οι σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην περιοχή από την πρόταση του σχεδίου Π.Δ. για χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού κόλπου ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και τις προβλέψεις αυτού. Αντιδράσεις τόσο από τους Δήμους της περιοχής όσο και από συλλογικούς φορείς της Τριφυλίας αλλά και της Ηλείας. Στο σχέδιο Π.Δ., υπάρχουν μέτρα, περιορισμοί, απαγορεύσεις, αλλά και επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Η δόμηση απαγορεύεται εντελώς, κοντά ή μέσα στις αμμοθινικές περιοχές, καθώς και μια σειρά από δραστηριότητες, όπως αναφέρεται, και για τη Δ.Ε. Αυλώνος από το γήπεδο της Ελαίας μέχρι το Μπραζέρι Καλού Νερού, αλλά και σε κάποια «άσχετα τελείως» σημεία στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας και αυτό προκαλεί αντιδράσεις και ξεσηκωμό κατοίκων, συλλόγων και του Δήμου Τριφυλίας, ενώ αυξάνεται, κατά πολύ μάλιστα, η αρτιότητα στη παραπλήσια Ζώνη Αγροτικού Τοπίου. Οι περιοχές Προστασίας, σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία και το δήμο Τριφυλίας, φτάνουν μέχρι και το πευκοδάσος της Ελαίας και γύρω από τη Νέδα και τον Αρκαδικό ποταμό. Από το Μπραζέρι του Καλού Νερού μέχρι και το λιμάνι της Κυπαρισσίας περιέχονται μικρές σε έκταση περιοχές με απαγορεύσεις, σε κάποια σημεία και μια στενή λωρίδα κοντά στην ακτή. Στα θετικά είναι ότι δεν μπαίνουν περιορισμοί σε επεκτάσεις του Καλού Νερού και της Ελαίας. Η Περιοχή Προστασίας της Φύσης περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή, τον αιγιαλό, τις περιοχές με αμμοθίνες και τις παράκτιες δασικές περιοχές. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή και όλες τις άλλες ζώνες (σ.σ. πλην αυτών που προαναφέρεται απαγόρευση) η δόμηση επιτρέπεται με αρτιότητα 20 στρ. για 120 κλίνες για τουριστικές μονάδες και 200 τ.μ. για κατοικία. Στη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου, εκτός από τη γεωργική δραστηριότητα, θα επιτρέπονται η κατοικία και τα ξενοδοχεία. Και στις δύο περιπτώσεις, το 80% του οικοπέδου θα πρέπει να διατηρηθεί στη φυσική του μορφή. Η δόμηση θα πρέπει να απέχει 50 μέτρα από τον αιγιαλό (παρότι η νομοθεσία έχει ως ελάχιστο όριο τα 100 μ.) ή τις αμμοθίνες.

Παρουσιάζουμε σήμερα στο «Θ», τις θέσεις των Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων Καλού Νερού και Ελαίας, συλλογικών φορέων καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο για να τις διαβάσετε. 

– See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%C2%AB%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%C2%BB-%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B

Advertisements

One thought on “Τρίτη 12 Απριλίου, επίσκεψη του αναπληρωτή ΥΠΑΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, στην Ελαία. Λέτε να έχουμε …πόλεμο;”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s