ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΝΤΡΕΔΩΝ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟ: ΓΕΩΡ. ΝΤΟΝΤΟΣ, ΕΥΑΝΘ. ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΛΗ ΚΑΙ 301 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗ.

 

 

Φωτογραφία του Fotis Koutroubis.

Ο Fotis Koutroubis πρόσθεσε 301 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Η ΕΞΕΡΓΕΡΗ ΤΩΝ ΝΤΡΕΔΩΝ 24-3-1821 Ανω Δώριο(Εορτασμός 24-3- 2016) — Μαζί μεΠαναγιώτης Αλευράς και με Νικόλαος Κισκήρας.

19 ώρες ·

Η ΕΞΕΡΓΕΡΗ ΤΩΝ ΝΤΡΕΔΩΝ 24-3-1821 Ανω Δώριο(Εορτασμός 24-3- 2016)

Με τον φακό του Εθελοντή φωτογράφου Φώτη Κουτρουμπή

Κόλλιας Πλαπούτας
Γενάρχης της οικογένειας Πλαπούτα, είναι ο Κόλλιας (Νικόλας) Πλαπούτας, που γεννήθηκε στο χωριό Σουλιµά της Τριφυλίας το 1735.
Από τους περίφηµους Ντρέδες της Τριφυλίας, µε πρωτόγονους τρόπους, βίαιο χαρακτήρα και ασυνήθιστη σωµατική ρώµη, διέπραξε νεαρός φόνο και για να αποφύγει τις συνέπειες εγκατέλειψε το επάγγελµα του βοσκού και εξελίχθηκε σε έναν από τους επιφανέστερους πελοποννήσιους κλεφτοκαπετάνιους της προεπαναστατικής περιόδου και κάπος των Δεληγιανναίων στην επαρχία Καρύταινας.
Στην Παλούμπα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1755 ο Κόλλιας Πλαπούτας, που στη συνέχεια μαζί με τα παιδιά του θα διαδραμάτιζαν έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους στην απελευθέρωση του Έθνους.
Ο Κόλλιας Πλαπούτας είχε φύγει δεκαοχτάχρονος από το Σουλιμά της Μεσσηνίας περί το 1753, μετά το φόνο ενός Τούρκου Σπαή (φοροεισπράκτορα), μετά από διετή παραμονή κοντά στους Τζαβελαίους στο Δραγώι της Ολυμπίας.
Στην Παλούμπα ο Κόλλιας αρχικά έγινε ταχυδρόμος, αργότερα Κάπος και τελικά Καπόμπασης στις προσταγές των Δελληγιανναίων. Εκεί ο Πλαπούτας έχτισε ισχυρό και απόρθητο πύργο όπου παρέμεινε μεχρι τα βαθιά του γεράματα. Ο Κόλλιας Πλαπούτας σαν αμαρτωλός και Καπόμπασης, προσέφερε πολλά για την απελευθέρωση του έθνους.
Στην Παλούμπα γεννήθηκε ο Δημήτρης Πλαπούτας και ο Γεωργάκης Πλαπούτας, στις 15 Μάη του 1786, καθώς και τ’ άλλα αδέλφια του. Ο Κόλλιας συµµετείχε στα Ορλωφικά (1769-1770) και στη συνέχεια (1779) πήρε µέρος-µαζί µε τα σουλτανικά στρατεύµατα- στην εξέλειψη των Αλβανών που αφού κατέστειλαν την εξέγερση εξελίχθηκαν σε µάστιγµα τόσο του χριστιανικού όσο και του µουσουλµανικού πληθυσµού. Με την έναρξη του Αγώνα ο Κόλιας κήρυξε την επανάσταση στο χωριό Μπέτσι, ενώ παρευρέθηκε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.
Δεν είχε όµως λόγω ηλικίας (το 1821 ήταν 85 χρονών) πολεµική συµµετοχή.
Πέθανε στη Στεµνίτσα το 1827. Ο Κόλιας απέκτησε τέσσερις γιους: τον Γιωργάκη και τον Δηµητράκη από τη νόµιµη σύζυγό του, Κυράτσω, το γένος Τζώρτζη, και τον Παρασκευά και τον Θανάση από την επίσηµη ερωµένη του, Λιόσα.
Πηγή από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευχαριστούμε από καρδιάς την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ.Ελένη Αλειφέρη

Φωτορεπορτάζ: Φώτης Κουτρουμπής
Παραγωγή: Διαδικτυακή Τηλεόραση
ΚΑΛΑΜΑΤΑ TV http://original.livestream.com/studiokalamata

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s