Δήλωση του Δημάρχου Τριφυλίας για τον Κυπαρισσιακό κόλπο: …το Υπουργείο κυρίως αναζητά ΜΚΟ να αναλάβει τους ανθρώπους.

Δήλωση του Δημάρχου Τριφυλίας για το σχέδιο του Π.Δ., περί χαρακτηρισμού των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής τους, ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», καθορισμού ζωνών προστασίας, καθορισμού χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύστασης αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης παρουσίασε το σχέδιο του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο χωρίς ποτέ να συζητήσει με τους Δήμους ούτε και να λάβει υπόψη του την άποψη και την επιθυμία της κοινωνίας των ανθρώπων και κατοίκων της περιοχής .
Με πολύ δόση τρόμου και απειλών για καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μιας Ευρώπης που έχει χάσει προ πολλού τον ανθρωπισμό της, όπως τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν , το σχέδιο του Π.Δ. αποτελεί το προϊόν αποκλειστικής συνεργασίας με τους φορείς που καταγγέλλουν και διασύρουν την Χώρα μας στους δικαστές μας .
Έτσι αποφασίστηκε να απομακρυνθεί ο άνθρωπος από την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου , αλλά κυρίως να του στερήσει όχι πλέον το δικαίωμα της ελπίδας μιας και αυτή έχει από καιρού προδοθεί αλλά και αυτής ακόμα της φυσικής παρουσίας του .
Ζητάμε για το λόγο αυτό :
Την εξασφάλιση ικανού χρόνου διαβούλευσης, 45 με 60 ημέρες.
Την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων στις έδρες όλων των εμπλεκόμενων δήμων. Η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη με την παρουσία απαραίτητα και του Υπουργείου .
Συνάντηση με τον Υπουργό μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τη συνδιαμόρφωση του τελικού σχεδίου.
Αλλά το Υπουργείο κυρίως αναζητά ΜΚΟ να αναλάβει τους ανθρώπους. Η πρόταση αυτή φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
26.02.2015

Δίχτυ προστασίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Στην προστασία της περιοχής από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία στοχεύει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. Με το Π.Δ οριοθετούνται δύο ζώνες της «περιοχής προστασίας της φύσης» και της περιφερειακής ζώνης..

  • ΕΘΝΟΣ 
 
Δίχτυ προστασίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Στην πρώτη ζώνη της απόλυτης προστασίας, συγκαταλέγονται οι αμμοθίνες (ευαίσθητα οικοσυστήματα αποτέλεσμα της δράσης της θάλασσας και του ανέμου) και η παράκτια ζώνη Αλφειού-Νέδα έως το ρέμα Μπραζέρι, οι σταθεροποιημένες θίνες και οι εκτάσεις με δασική βλάστηση και η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων. Αποτελεί άλλωστε περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Στη ζώνη αυτή υπάρχουν σημαντικά τμήματα των οικισμών Επιταλείου και Αγίου Νικολάου, τα οποία βάσει του προτεινόμενου Π.Δ. Θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι «Δε θέλω να μιλήσω για το μέλλον αφού οι κατεδαφίσεις είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου. Ωστόσο σε ζώνη που απαγορεύεται ρητά η δόμηση και στην οποία δεν υπάρχουν αναφορές για καταγεγραμμένους νόμιμους οικισμούς, αργά ή γρήγορα θα αποκατασταθεί η νομιμότητα. Εμείς ως υπουργείο δεν έχουμε κανένα λόγο για αναβολή» υπογράμμισε.

Στη συγκεκριμένη ζώνη, σύμφωνα με το Π.Δ. επιτρέπεται η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για εξυπηρέτηση των λουομένων (μη μόνιμες καντίνες, ενώ στη θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών και η εκτέλεση λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Επιπλέον επιτρέπονται δραστηριότητες όπως ο ναυταθλητισμός και η ιστιοπλοΐα υπό όρους.
Η δεύτερη είναι η περιφερειακή ζώνη, η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα, των «προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών» και της «ζώνης αγροτικού τοπίου».
Στις περιοχές φυσικών σχηματισμών και ιδιαίτερα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών του Καΐάφα, προβλέπονται έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών καθώς και η δημιουργία χώρων εξυπηρέτησή τους υπό όρους (π. χ. χώρος στάθμευσης, αναψυκτήριο κλπ).

Στη ζώνη αγροτικού τοπίου, θα δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με αυστηρούς όρους και περιορισμούς. Θα επιτρέπονται αγροτουριστικά καταλύματα σε οικόπεδα τουλάχιστον 20 στρεμμάτων με δυναμικότητα έως 120 κλινών και υπό τις προϋποθέσεις ότι η κάλυψη δε θα ξεπερνά το 20% της έκτασης και θα απέχουν από τον αιγιαλό και τις αμμοθίνες τουλάχιστον 50 μέτρα. Αντίστοιχη έκταση (20 στρέμματα) θα απαιτείται και για την ανέγερση κατοικίας όχι μεγαλύτερης των 120 τ. μ.
Επίσης θα επιτρέπεται η άσκηση των νόμιμα υφισταμένων γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.
Να σημειωθεί ότι τόσο στην κύρια ζώνη όσο και στην περιφερειακή απαγορεύονται τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Η διοίκηση και διαχείριση της περιοχής θα ανατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.Το σχέδιο ΠΔ θα τεθεί σε διαβούλευση έως την Καθαρά Δευτέρα ώστε μετά να αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s