Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Ουσιαστικός ο διάλογος δηλώνουν οι αγρότες. Απόσπασμα συνάντησης Πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών.

Μετά από πέντε χρόνια καταστροφής εθνικού πλούτου, δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα. Οι αγρότες, κινητοποιούνται εξαιτίας πραγματικών προβλημάτων και για αυτό απαιτούνται λύσεις και όχι επικοινωνιακά τερτίπια. Σήμερα, κάνουμε πράξη την δέσμευση της κυβέρνησης για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, μαζί τους, για τα δομικά προβλήματα του κλάδου. Πιστεύουμε, ότι μαζί θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του κλάδου και επιθυμούμε ο διάλογος αυτός να συνεχιστεί.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Ουσιαστικός ο διάλογος δηλώνουν οι αγρότες.

Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό, είπαν εκπρόσωποι των αγροτών, εξερχόμενοι από το Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Αν δεν ανακτήσουμε τον εθνικό μας πλούτο δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγική ομιλία του, κατά την κρίσιμη συνάντησή του,στο Μέγαρο Μαξίμου, με πολυμελή αντιπροσωπεία των αγροτών, κυρίως από τα μπλόκα των Τεμπών και των ΜΙκροβηθών.

Θετική η εικόνα της σημερινής συνάντησης των εκπρόσωπων των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ουσιαστικό διάλογο χαρακτήρισαν οι αγρότες την πολύωρη συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, όπου κατατέθηκαν προτάσεις και από τις δύο πλευρές για φορολογικό , ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής. Επόμενα βήματα, όπως είπαν, είναι η ενημέρωση των εκπροσώπων  στις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, οι οποίες και θα αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Όπως είπε ο κ. Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εκπρόσωπος 39 μπλόκων, έγινε ουσιασιακός διάλογος με τον Πρωθυπουργό, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των αγροτών και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.
Είπε πως οι εκπρόσωποι τώρα επιστρέφουν στα μπλόκα, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των αγροτών σε γενικές συνελεύσεις.
Και ο εκπρόσωπος μπλόκων της Πελοποννήσου Αθανάσιος Σιωτίνας είπε πως έγινε διάλογος επί των προτάσεων των αγροτών, οι αγρότες πήραν τις προτάσεις της κυβέρνησης και πλέον οι αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις.

Προσπάθεια για συνεννόηση σήμερα, με την κυβέρνηση, στον απόηχο της απόφασης της Δευτέρας από τα μπλόκα στα Τέμπη και στις Μικροθήβες που πλέον δηλώνουν θετικά στο διάλογο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίσταντο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Απάντηση του Μαξίμου για τα περί αποκλεισμού των αγροτών απο το διάλογο

Αρνείται το Μαξίμου ότι επεδίωξε να ορίσει εκείνο τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων με τους οποίους θα συζητούσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τι είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία των αγροτών

Καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνησης από τους αγρότες.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Στο τραπέζι του διαλόγου με την πλειοψηφία των αγροτών σήμερα η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός  με εκπροσώπους των αγροτών, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αρνητική εμφανίζεται η κυβέρνηση στο αίτημα που υπέβαλαν τα μπλόκα της Νίκαιας για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αύριο Τρίτη. Κλειστά τα χαρτιά της κυβέρνησης σχετικά με την αντιπρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα στους αγρότες, η οποία αναμένεται να είναι σε τρεις άξονες.

Στην κυκλοφορία δόθηκε εδώ και λίγη ώρα η κοιλάδα των Τεμπών καθώς οι αγρότες του εκεί μπλόκου, σε ένδειξη καλής θέλησης για την αναμενόμενη συνάντηση σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, αποφάσισαν να άρουν τον αποκλεισμό της.

Νωρίτερα από τη συνάντηση στο Μαξίμου, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τα αιτήματά τους. Οι ίδιοι αναφέρουν πως δεν εισήλθαν στη συνάντηση στο Μαξίμου, διότι δεν ήταν στη λίστα τα ονόματά τους.

Τον αποκλεισμό τους από τον διάλογο με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών Θ. Βασιλόπουλος.

Επίσης, τα  αιτήματα –προτάσεις των νέων και νεοεισερχόμενων αγροτών – κτηνοτρόφων δόθηκαν σήμερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου. Δείτε παρακάτω τις προτάσεις:

Η κυβέρνηση αναμένεται στη συνάντηση να καταθέσει τις βελτιωτικές προτάσεις της για το αγροτικό, η οποία περιλαμβάνει διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

«Ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και έναν μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για την Δευτέρα», αναφέρει σε δήλωση  της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους», ξεκαθαρίζει σχετικά με όσα συμβαίνουν μεταξύ των αγροτών από το μεσημέρι και έχουν δημιουργήσει μικροένταση μεταξύ των αγροτών.

«Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με στόχο την προετοιμασία της αυριανής συνάντησης με τους αγρότες πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και Μάρκου Μπόλαρη, του υπουργού και ο υφυπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Αναστάσιου Πετρόπουλου και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s