ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΑΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΕ.

«Αρνούμαι να καταδικάσω την «προδοσία» του Τσίπρα» γράφει ο Σλαβόι Ζίζεκ σε μια ανάρτηση που μου έστειλαν με τίτλο  «Η τρίτη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όταν το άρθρο μου για την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα με τον τίτλο «Η δύναμη της απελπισίας» αναδημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «In these times», ο τίτλος άλλαξε και έγινε «Πώς ο Άλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψαν την Άγκελα Μέρκελ και τους Ευρωκράτες». Η ουσία αυτού που έγραψα, ωστόσο, ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξη. Παρόλα αυτά, δέχθηκα επίθεση από πολλούς στην Αριστερά, διότι αρνούμαι να διανοηθώ την αποδοχή των όρων της ΕΕ από πλευράς του Τσίπρα ως μια απλή ήττα, αρνούμαι να καταδικάσω την «προδοσία» του Τσίπρα.

Όλο το άρθρο εδώ:

http://blog.stigalaria.org/19483

Σλαβόι Ζίζεκ

Για τον Θανάση έχω κάτι …από καρδιάς να σας δώσω. Ένα κείμενο του Ηλία Μπιστάνη στην Ελευθερία:

Φωτογραφία του Ηλίας Μπιτσάνης.

Ηλίας Μπιτσάνης

Ηθική στην πολιτική είναι μια σπουδαία ιστορία για τους αριστερούς. Φαίνεται όμως ότι οι γελωτοποιοί της εξουσίας έχουν βαλθεί να τελειώσουν και αυτή την ιστορία. Παρακολουθώ με θλίψη το φανατισμό που εκδηλώνεται αιφνιδίως, πολύ περισσότερο τις αθλιότητες σε βάρος ανθρώπων που έδωσαν τα καλύτερα χρόνια τους στην υπόθεση της αριστεράς. Χωρίς περιστροφές: Τον φανατικό κυνισμό που χαρακτηρίζει την επιχείρηση απαξίωσης του Θανάση Πετράκου. Για μένα ανθρώπινα και συντροφικά είναι «αδερφός» μεταφορικά και κυριολεκτικά. Πολιτικά είχα και έχω τις διαφωνίες μου στο πλαίσιο μιας διαφορετικής θεώρησης των πραγμάτων, πάντα όμως στη λογική της ρήξης με τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές. Αλλά και απέραντη εκτίμηση για την αυταπάρνηση που έδειξε όλα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» για τη ριζοσπαστική αριστερά. Από το 1993 (τουλάχιστον), όταν το μέλλον φάνταζε άνυδρο, φρόντισε να κρατάει στα δύσκολα λίγο νερό για την υπόθεση της αριστεράς. Από τότε «κατάπιε» απίστευτα χιλιόμετρα την ώρα που – πλείστοι όσοι άλλοι – απολάμβαναν τον καναπέ και τα καλά της επαγγελματικής προσήλωσης. Μπροστά όπου και όποτε χρειάστηκε, πολιτικό και ψυχολογικό στήριγμα την εποχή της ξηρασίας. Αλάνθαστος; Ο πρώτος τον λίθον βαλέτω κατά παράφραση της χριστιανικής γραμματείας. Κράτησε όρθια την ιστορία, ζυμώθηκε με τους ανθρώπους του μόχθου, αφιέρωσε τον χρόνο του στην υπόθεση της αριστεράς σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.
Αυτά για την ιστορία, αφού η εκλογή του ήταν προϊόν της εκτίμησης για τις μάχες ζωής που έδωσε με υψηλής ευκρίνειας αποτύπωμα ανιδιοτέλειας, ηθικής, προσφοράς και συνδρομής (ηθικής και οικονομικής) όπου χρειάστηκε.
Τεράστια ενδεχομένως εισαγωγή στο επίμαχο:
– Αποτελεί μέγιστη αθλιότητα η βρώμικη επίθεση που ενθαρρύνεται εκ των έσω, ότι τάχα… διόρισε τα παιδιά του (σε ένα πλήθος από παραλλαγές). Το απίστευτο ήταν πως κάποιοι άνθρωποι άσχετοι με τις ιστορίες αυτές, μου το είχαν σφυρίξει διαδικτυακά σε ανύποπτο χρόνο ότι ετοιμάζεται επίθεση.
– Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση για τους μηχανισμούς που έστησαν κάποιοι την επίθεση την οποία δέχεται από συγκεκριμένες πλευρές για μια ανάρτηση τρίτου στην σελίδα του στο fb όταν ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι με την ανοχή του.
– Αποτελεί ύψιστη ύβρη για την αριστερά η συμπεριφορά «παραγόντων» και παρατρεχάμενων που πρωταγωνιστούν σε αθλιότητες γνωρίζοντας ότι εδώ και μέρες ζει τις δικές του ανθρώπινες αγωνίες.
Χωρίς περιστροφές: Αν δεν γουστάρετε τον Πετράκο πολεμήστε τον πολιτικά. Από την άποψη της προσφοράς, του ήθους και της ανιδιοτέλειας «ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι». Αντε για να τελειώνουμε με την ασημαντότητα της εξουσιολαγνείας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s