ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Ο. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ.

100_2709

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ από την Ν.Ο Μεσσηνιας της ΚΝΕ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προορισμό το χωριό Άγιος Φλώρος όπου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη στάση. Εκει, είχαν στηθεί ενέδρες καθώς είχε αναπτυχθεί και σχέδιο παρακολούθησης της κίνησης των γερμανικών δυνάμεων αλλά και ειδοποίησης από τους ΕΠΟΝίτες της περιοχής. Η δεύτερη στάση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Αριοχώρι και συγκεκριμένα στο μνημείο των εκτελεσμένων ΕΠΟΝιτών. Στο Αριοχώρι αλλά και στα διπλανά χωριά υπήρχαν πυρήνες της ΕΠΟΝ και της ΟΚΝΕ.. Τέλος διαβάστηκε ο ύμνος του ΕΠΟΝίτη από μαθητή, μέλος της ΚΝΕ.

100_2710
Η τρίτη στάση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Αρφαρά όπου με πορεία μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έφτασαν στην πλατεία του χωριού κυματίζοντας τις σημαίες του Κόμματος. Εκεί έγιναν αναφορές για τη δράση του ΔΣΕ στο Μεσσηνιακό κάμπο. Την περίοδο εκείνη 150 άντρες με επικεφαλής τον Καπετάνιο του Συγκροτήματος Ταϋγέτου μπήκαν στα Αρφαρά και στα γύρω χωριά, αφόπλισαν τους ΜΑΥδες της περιοχής, ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γραμμή και τη γέφυρα του ποταμού Παμίσου και στρατολόγησαν 30 εθελοντές αντάρτες, μεταξύ των οποίων οι Λευτέρης Νιάρχος, Γιώργης Νιάρχος, Αλέκος Κατσαμπάνης , Γιώργης Φέστας και πολλοί άλλοι.
Η τέταρτη και τελευταία στάση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Πήδημα και συγκεκριμένα στο υδραγωγείο. Όπου για να εμποδιστούνε οι ενισχύσεις από τις μονάδες Στρατού που είχαν έδρα την Καλαμάτα και από τους χιτομάηδες στήθηκαν ενέδρες στα γύρω χωριά. Επίσης διαβάστηκε ο όρκος του μαχητή του ΔΣΕ από σπουδαστή, μέλος της ΚΝΕ.

100_2716
Από το σημείο εκείνο και στο τέλος της εκδήλωσης η Αγγελική Ζαφείρη γραμματεας της Ν.Ο Μεσσηνίας της ΚΝΕ τόνισε ότι « η πλούσια και πολύμορφη δράση της ΕΠΟΝ αποτελεί παράδειγμα για την ΚΝΕ και τη νεολαία. Η επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα, αντίθετα τα διδάγματα και τα συμπεράσματα από τη δράση της ΕΠΟΝ είναι πολύτιμα για την πάλη μας σήμερα, για τη δύναμη που έχει ο λαός και η νεολαία όταν επιλέγει το δρόμο της ανυπακοής».

100_2723
Μετά τον ιστορικό περίπατο οι μαθητές, οι σπουδαστές καθώς και νέοι εργαζόμενοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν χρόνο να ξαποστάσουν και να απολαύσουν την φύση. Στα πλαίσια αυτά διοργανώθηκε και αγώνας ποδοσφαίρου με αντίπαλες ομάδες τους σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας και των νέων εργαζομένων μαζί με τους μαθητές.

100_2690

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s