ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτο βήμα, να παραμείνει στον χώρο της Αριστεράς η τηλεοπτική συχνότητα του 902.

Η συχνότητα του 902 TV να μείνει στην Αριστερά.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι σαρωτικές στον χώρο των media. Τα κυρίαρχα συγκροτήματα αποδείχθηκαν φούσκες. Στηρίζονταν στις σχέσεις διαπλοκής, με τον υπέρογκο τραπεζικό δανεισμό και τις υπερτιμημένες δημόσιες προμήθειες και έργα. Τώρα καταρρέει και το διεφθαρμένο δικομματικό πολιτικό σύστημα, του οποίου στυλοβάτες υπήρξαν τα media. Και είναι επόμενο να συμπαρασυρθούν και τα κανάλια.

Χρεωκοπημένοι, πολιτικά και οικονομικά, οι καναλάρχες εκλιπαρούν για «κούρεμα» ή και χάρισμα των δανείων τους, για χαριστικά ομολογιακά δάνεια, καθώς και για νομιμοποίηση της παρατεταμένης παράνομης λειτουργίας τους. Θέλουν άδειες χωρίς να πληρώνουν στο κράτος για τις συχνότητες που κατέχουν. Με την ανοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. εγκατέστησαν καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου στις ψηφιακές συχνότητες. Διαπραγματεύονται την πολιτική ισχύ τους, μετατρεπόμενοι καθημερινά σε προπαγανδιστές του Μνημονίου, σε άντρα παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης.

Πρόκειται για διπλή ομηρεία των δύο πόλων της διαπλοκής. Ο Σαμαράς επιχειρεί να στήσει δικό του σύστημα στα media, με πρωταγωνιστές επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Δεξιά και στην Ακροδεξιά. Η νέα διαπλοκή ταυτίζεται με το άκρο του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς, προσβλέπει στη μεγάλη πίτα των ιδιωτικοποιήσεων και θέτει στο στόχαστρό της την Αριστερά. Αυτή είναι η «μεταπολίτευση» με τη σφραγίδα της τρόικας.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό πολιτικών ανατροπών, η Αριστερά, ευρύτερα ο δημοκρατικός – αντιμνημονιακός χώρος, στερούνται τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας. Στο ΚΚΕ, ως βασική δύναμη της Αριστεράς τότε, το 1989, στο πλαίσιο του ενιαίου Συνασπισμού, είχε παραχωρηθεί η συχνότητα του 902. Η συρρίκνωση του ΚΚΕ σήμερα το αναγκάζει να αναστείλει τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού. Ψάχνει για ιδιώτες αγοραστές, με κίνδυνο μια συχνότητα που παραχωρήθηκε στην Αριστερά να καταλήξει στα χέρια αδίστακτων επιχειρηματιών, οι οποίοι κάνουν το παιχνίδι του Σαμαρά, ανοικτοί ακόμη και προς την Ακροδεξιά.

Με βάση τη νέα πραγματικότητα στην πολιτική και την Αριστερά, είναι θέμα ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία να μην επιτρέψει να παραμείνει κλειστό το σύστημα των media, υπό τον πλήρη έλεγχο της καταρρέουσας διαπλοκής. Δεν μπορεί οι δημόσιες συχνότητες να αντιμετωπίζονται ως περιουσία των χρεωκοπημένων καναλαρχών. Είναι αναγκαίο να ανοίξουν οι συχνότητες σε κοινωνικούς φορείς και προοδευτικές συλλογικότητες. Και βεβαίως δεν μπορεί μια συχνότητα της Αριστεράς να αλωθεί από τους αντιπάλους.

Το απόστημα της διαπλοκής στα media πρέπει να σπάσει. Πρώτο βήμα, να παραμείνει στον χώρο της Αριστεράς η τηλεοπτική συχνότητα του 902. Έχει διατυπωθεί σχετική πρόταση από αριστερούς δημοσιογράφους. Μπορεί να αναζητηθούν βιώσιμες οικονομικά λύσεις, υπό τον όρο να μην αλλοιωθεί η κοινωνική – πολιτική σκοπιμότητα με την οποία δόθηκε ο σταθμός στην Αριστερά. Δεν πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο ενός κόμματος, αλλά για κοινωνική περιουσία της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να μιλήσει καθαρά στην κοινωνία και να επιδιώξει την ανατροπή του καθεστώτος που επικρατεί στα media. Είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα κοινωνικής ανάγκης! Είναι ζήτημα στοιχειώδους πολιτικής προβλεπτικότητας εν όψει της επικείμενης δημοκρατικής ανατροπής.

Ας γνωρίζουν, λοιπόν, όσοι απεργάζονται νέα σκάνδαλα εις βάρος της κοινωνίας, της Αριστεράς και της πολιτικής, ότι ακόμη κι αν αγοράζουν στη ζούλα τον 902 ή άλλο τηλεοπτικό σταθμό, θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες. Δεν θα γίνει αποδεκτή από μια δημοκρατική – αριστερή κυβέρνηση οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή, με δεδομένο ότι καμιά συχνότητα δεν είναι μεταβιβάσιμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s