ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΤΟ ΚΡΙΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΦΙΛΑΡΕΤΟ.

ΓΙΑ ΕΙΚΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΚΡΙΤΣΑΙΟΙ ΕΟΡΤΑΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-8-2011 ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΤΟ ΚΡΙΤΣΙ. ΑΙΣΘΗΤΗ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ !!! ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΥΤΗ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ!!!

Το σχόλιο από φίλο ανώνυμο και να εκφράσω την λύπη γι’ αυτή την απουσία του Άγιου Πατέρα συμπατριώτη μας. Να εκφράσω επίσης την λύπη μου, που δεν είχα την ενημέρωση, για να είμαι εκεί στο Κρίτσι. Επιτρέψτε μου όμως, να φιλοξενήσω, ένα άρθρο που είχε γράψει για την γιορτή, ο αγαπητός μας -και αυτός εκλιπών- Γιάννης Μητρόπουλος το 2009.

Το «ΚΡΙΤΣΙ» ξαναζωντάνεψε και φέτος. Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο.

Η καθιερωμένη, για το πρώτο Σάββατο μετά της Παναγιάς, Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο «ΚΡΙΤΣΙ» (τώρα λέγεται Άγιος Νικόλαος) συνοικισμό της τέως Κοινότητος του ΑΡΤΙΚΙΟΥ (και νυν Δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αετού Μεσσηνίας), τελέσθηκε την Πέμπτη 20-8-2009 από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο (καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας), ο οποίος έλκει την καταγωγή από τον συνοικισμό αυτόν.DSCI3459
Η τροποποίηση αυτή έγινε γιατί το Σάββατο 22-8-2009 ήταν προγραμματισμένο να έλθει στο Αρτίκι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, προς περαίωση της διαδικασίας των εγκαινίων της εκκλησίας του Χωριού τον Άγιο Δημήτριο.
Το Κρίτσι ως γνωστόν είναι ακατοίκητο από πολλά χρόνια.
Στο ΚΡΙΤΣΙ παρευρέθηκε και φέτος αρκετός κόσμος από τα γύρω χωριά, με αισθητή την παρουσία των Αρτικαίων και των Κοπανακαίων. Βεβαίως και οι Σαρακιναδαίοι έδωσαν το παρόν, καθώς και άλλοι από άλλα χωριά. Αισθητή επίσης ήταν η απουσία κάποιων εκπροσώπων των οικογενειών των Κριτσαίων, δηλαδή της οικογένειας του Μήτσου Νικολόπουλου και του Γιώρη Γιωργιόπουλου.DSCI3450
Θα ήταν πολύ περισσότερος κόσμος, αν είχε προηγηθεί από το Δήμο κάποιος καθαρισμός, με ένα GRATER, του δρόμου. Ο δρόμος με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία ήταν προσπελάσιμος από τα επιβατικά  Ι.Χ. αυτοκίνητα (έπρεπε κανείς να κάνει πολλά ακροβατικά για να τον περάσει, με κίνδυνο να υποστεί κάποια σοβαρή ζημιά το αυτοκίνητό του). Αυτό ήταν και το παράπονο όλων των παρευρεθέντων και εκφράζοντο με δυσμενή σχόλια, γιατί ο Δήμος δεν έκανε τίποτα για να τον καθαρίσει. Μόνο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «έλεγαν» μεριμνά ο Δήμος.
Επειδή όμως το ΚΡΙΤΣΙ είναι υπό την σκέπη του Προφήτη Ηλία (είναι λίγο πιο πάνω στην κορυφή του βουνού), ο

DSCI3453

Προφήτης Ηλίας «μερίμνησε» να καθαρισθεί ο δρόμος, έστω και την τελευταία στιγμήν. Έτσι είδα, όταν το πρωί έφθασα εκεί στο εκκλησάκι στο ΚΡΙΤΣΙ, ένα GRATER να ξεκινά από το εκκλησάκι και να καθαρίζει το δρόμο προς το Αρτίκι. Όταν επέστερεφα, ο δρόμος ήταν καθαρός και πολύ προσβάσιμος για το αυτοκίνητό μου, μέχρι την Παναγιά, όπου το συναντήσαμε, συνεχίζοντας περαιτέρω τον καθαρισμό.
Μην σκεφθείτε ότι το GRATER ήταν του Δήμου Αετού, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το ΚΡΙΤΣΙ. Το GRATER ήταν του Δασαρχείου της Κυπαρισσίας, που

για δικό του λόγο καθάριζε το δρόμο.
Μετά τη θεία λειτουργία, ακολούθησε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας γεύμα με παραδοσιακή γουρουνοπούλα, “γιούλμπασι” και άλλα εδέσματα που είχαν προετοιμασθεί από τέως κατοίκους του ΚΡΙΤΣΙΟΥ υπό την μέριμνα του Γιάννη Αναγνωστόπουλου, Γιώργου Μπουλούκου (Γιαννόπουλου) και των αδελφών Κωνσταντακόπουλοι (Ηλίας και Γιάννης, αδέλφια του Καθηγουμένου Φιλάρετου).DSCI3473
Ωραιότατα ήταν και τα μαυρόσυκα που προσεφέρθηκαν από το Γιώργο Γιαννόπουλο, από το κτήμα του εκεί στο ΚΡΙΤΣΙ.
Και του χρόνου με υγεία να παρευρεθούμε στη λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο του Κριτσιού.

Γιάννης Μητρόπουλος, Αρτικαίος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s