ΡΩΤΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΜΕ …ΓΡΑΦΟΥΝΕ, ΤΩΡΑ ΡΩΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ; ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΤΑ.

ΧΡΗΣΤΟΣ   ΖΩΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                       

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών

Θέμα :  «Στοιχεία Απογραφής Δήμων»

Σε  συνέχεια της από 31.3.2011 (αριθμ. Πρωτ.17440) απάντησης  του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , στην από 9.3.2011 ερώτησή μου και ΑΚΕ σχετικά με την  απογραφή των δήμων, (παρ. 7, άρθρο 267, Ν.3852/2010) και δεδομένου ότι :

–          Σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ΄αριθμ. 74445/29.12.2010 Υπουργικής Απόφασης  του ΥΠΕΣΑΗΔ , οι δήμοι όφειλαν,  έως την 31η Μαρτίου 2011,  να προβούν στη σύγκλιση των δημοτικών συμβουλίων  τους για  την έγκριση της έκθεσης απογραφής, η οποία θα έπρεπε να  έχει ολοκληρωθεί από τις οικείες  Επιτροπές  Απογραφής έως την 28.2.2011,

–         Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 74712/29.12.2010 και την  με αριθμ. Πρωτοκ. 458/11.1.2011 σχετική εγκύκλιο,  η βάση δεδομένων «Οικονομικά στοιχεία δήμων» τηρείται στο  ΥΠΕΣ, υπό την ευθύνη της Δ/νσης Οικονομικών των ΟΤΑ,

–         Οι δήμοι, τα ΝΠΔΔ, που εποπτεύουν και οι σύνδεσμοι των ΟΤΑ  οφείλουν  να ενημερώνουν με τα βασικά υπηρεσιακά στοιχεία  του προσωπικού που απασχολούν , τη βάση δεδομένων «Ηλεκτρονικό μητρώο εργαζομένων στο δήμο» η οποία,  επίσης,  τηρείται στο ΥΠΕΣ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)  Ποιοι δήμοι έχουν ολοκληρώσει την  προβλεπόμενη από το νόμο απογραφή,  σύμφωνα με το προαναφερόμενο χρονοδιάγραμμα ; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα έγκρισης της έκθεσης απογραφής κάθε δήμου ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Χώρας.

2)  Ποια τα στοιχεία της Βάσης Δεδομένων, όσον αφορά στις ανειλημμένες οικονομικές  υποχρεώσεις των δήμων και ποια η εικόνα που προκύπτει σχετικά με υπερχρεωμένους δήμους ;  Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία ανά  δήμο.

3)Ποια η αξιολόγηση της συγκριτικής αποτίμησης ως προς το χρέος φορέων της Γενικής Κυβέρνησης;

4)  Έχουν  προσδιορισθεί δείκτες αξιολόγησης για κάθε δήμο,  οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως βασικά κριτήρια για την ενεργοποίηση των προβλεπομένων από το ν.3852/2010 μηχανισμών συγκράτησης του  χρέους τους, όπως αναφέρατε στο προαναφερόμενο απαντητικό σας έγγραφο ;  Aν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι δείκτες ;

5)  Ποιος ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που απασχολείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτός προκύπτει από τις υποχρεώσεις καταβολής μισθοδοσίας, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με βάση το  Ηλεκτρονικό Μητρώο εργαζομένων των δήμων,   μετά την επεξεργασία,  που αναφέρατε στο  από 31/3/2011 σχετικό απαντητικό έγγραφο ;

Αθήνα,19 Ιουλίου 2011

Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Ζώης

3 σκέψεις σχετικά με το “ΡΩΤΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΜΕ …ΓΡΑΦΟΥΝΕ, ΤΩΡΑ ΡΩΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ; ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΤΑ.”

 1. Φίλε Δημήτρη,
  είναι»ηλίου φαεινότερον»,προκύπτει αβίαστα από την ανάγνωση του εν λόγω κειμένου, ότι η πρωτοβουλία αυτή του Χρήστου Ζώη,να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο,ως Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, εντάσσεται στα πλαίσια ελέγχου και παρακολούθησης της εφαρμογής του σχεδίου »Καλλικράτης»από το Υπουργείο Εσωτερικών.
  Προφανώς και δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με το δήμο Τριφυλίας.
  Είναι βέβαια…ακατανίκητη η ικανότητά σου να κάνεις…λογοπαίγνια που προσδίδουν αναμφισβήτητα δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στα κείμενά σου.
  Οπότε αναγκαία και η δική μου… επεξήγηση,παράθεση του σχολίου τούτου,προκειμένου να αποφευχθούν συνειρμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  Χαίρομαι όμως,γιατί έχεις επιλέξει στη δημοσιογραφική σου διαδρομή,να είσαι απέναντι στην εκάστοτε τοπική εξουσία,όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες,αλλά και …η απουσία χρήσιμης και δημιουργικής αντιπολίτευσης.

  Νίκος Μπάλτας

 2. Φίλε μου Νίκο, δεν είμαι απέναντι σε κάθε τοπική εξουσία. Δίπλα της είμαι, μαζί της, για το καλό αυτού του τόπου, αλλά υπάρχουν και όρια. Δεν μπόρεσα να κάνω …γαργάρα, το στένεμα του κεντρικού δρόμου του Κοπανακίου, δεν μπορώ να κάνω …γαργάρα, την …ανισόρροπη ανάπτυξη του νέου Δήμου, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα ψηφίσουμε προϋπολογισμό, χωρίς απογραφή. Εδώ θα είμαι απέναντι και στην αντιπολίτευση.

 3. Φίλε Δημήτρη,
  εξέλαβες τη φράση μου…κουτσουρεμένη και όχι ολόκληρη και αυτό αλλοίωσε το πραγματικό της νόημα.
  Έγραψα:»απέναντι στην εκάστοτε τοπική εξουσία,όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες,αλλά και…η απουσία χρήσιμης και δημιουργικής αντιπολίτευσης».
  Νομίζω ότι ότι εαν τη διαβάσεις σωστά,γιατί δεν είχα καμία πρόθεση να δημιουργήσω»θέμα»και να προκαλέσω την απάντησή σου,είπα τα ίδια ακριβώς πράγματα που λες στην απάντησή σου.

  Κατά τ΄άλλα,με αφορμή το»επετειακό»σου άρθρο,αντιλαμβάνομαι πλήρως τα συναισθήματα που σε διακατέχουν σήμερα και είναι φυσιολογικό.
  Όμως,η παρουσία σου μέσα από αυτό το μέσο έκφρασης,το blog,που έχει πλέον καταξιωθεί ευρύτερα,είναι κατάθεση ψυχής για σένα και δύναμη δημιουργίας.
  Με τις σκέψεις αυτές συνέχιζε να πορεύεσαι διαδικτυακά και εμείς όλοι οι συνταξιδιώτες σου σε αυτή την διαδρομή ζωής θα απολαμβάνουμε μαζί σου το ταξίδι αυτό στον κυβερνοχώρο,αλλά και στο χρόνο.

  Νίκος Μπάλτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s