Προβληματισμός για τους λαθρομετανάστες στα Φιλιατρά. «Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι ως εργατικά χέρια, μόλις τελειώνει η εργασία τους γίνονται ανεπιθύμητοι»

Έντονος είναι ο προβληματισμός της τοπικής κοινωνίας των Φιλιατρών με το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των λαθρομεταναστών που συρρέουν, εδώ και χρόνια, στην πόλη. Οι απόψεις των κατοίκων διίστανται, ωστόσο όλοι συμφωνούν πως πρέπει με την παρέμβαση της Πολιτείας, των κρατικών Αρχών και του Δήμου, από τη μία, ο αριθμός τους να μειωθεί και, από την άλλη, να ληφθεί φροντίδα και μέριμνα ώστε να έχουν και αυτοί τα στοιχειώδη για ανθρώπινη διαβίωση.

Τα προηγούμενα χρόνια στα Φιλιατρά, λαθρομετανάστες (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι πολιτικοί και οικονομικοί μετανάστες αραβικών χωρών) εμφανίζονταν κυρίως την εποχή των καλλιεργειών και της συγκομιδής ελαιοκάρπου και άλλων αγροτικών προϊόντων. Όσο περνούσαν τα χρόνια, όμως, ολοένα και περισσότεροι συνέρρεαν στα Φιλιατρά για εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις μέρες μας, υπάρχουν εκεί άνθρωποι από όλες τις εθνικότητες…
Οι πολίτες των Φιλιατρών, φιλοπρόοδοι και με ευαισθησίες, βοηθούσαν όσο και όπως μπορούσαν τους εξαθλιωμένους αυτούς συνανθρώπους μας. Πάντα, όμως, υπήρχαν και φωνές του τύπου «έξω οι ξένοι»… Τελευταία, με την αύξηση της μικροεγκληματικότητας, όλο και περισσότεροι, άλλοι ψιθυριστά και άλλοι φωναχτά, επιρρίπτουν ευθύνες στους μετανάστες.
Για την κατάσταση που επικρατεί στα Φιλιατρά, ενδεικτική είναι η ανάρτηση του blog “Filiatranet” τη Δευτέρα 23 Μαΐου, με τίτλο Φιλιατρά: Ώρα 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία! Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους!, στην οποία αναγράφεται: «Ώρα 20.00, ημέρα Δευτέρα 23 Μαΐου. Περπατάς στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών και κοιτώντας γύρω σου αναρωτιέσαι; Μήπως ξύπνησα σε άλλη χώρα; Μήπως έχω πάει ταξίδι στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαρόκο, Ιράν, Αλβανία, Αλγερία; Ψάχνεις λίγο γύρω σου μήπως βρεις κανέναν να μιλάει ελληνικά, αλλά δυστυχώς δε στάθηκες τυχερός. Ψάχνεις λίγο παραπέρα, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ξαφνικά μετά από λίγα λεπτά, βλέπεις μία γνωστή φυσιογνωμία, κάτι σου θυμίζει, και ξαφνικά σε χαιρετά. Α, ο Κώστας, σου λέει καλησπέρα, τι κάνεις και του απαντάς. Επιτέλους, άκουσες λίγα ελληνικά, διότι, όπως είπαμε, είναι λίγο δύσκολο στις μέρες μας. Κάθεσαι να πιεις έναν καφέ σε μία από τις καφετέριες. Μέχρι να κάτσεις και να παραγγείλεις συνειδητοποιείς ότι απέναντί σου κάποια άτομα σε κοιτούν περίεργα. Λίγο πιο πέρα, πάντα στην πλατεία, μία άλλη παρέα σε κοιτάει περίεργα. Κοιτούν εσένα, τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου και… αισθάνεσαι τελικά ότι εσύ τους απειλείς, ενώ πάντα η απόσταση μεταξύ σας είναι μόλις λίγα μέτρα. Πού είναι τα παιδιά μας που έπαιζαν άφοβα στην πλατεία της πόλης όπου γεννήθηκαν; ΚΑΤΑΛΗΨΗ έχει γίνει σε όλα τα σημεία της πλατείας μας και να σκεφτείτε ότι είναι μόλις 20.00 η ώρα. Δείτε λίγο τις φωτογραφίες προσεκτικά και θα καταλάβετε… Τα σχόλια δικά σας…».
Βεβαίως, στην ως άνω ανάρτηση υπάρχει η άποψη αυτού που την έκανε (έγραψε), αλλά ίδια άποψη έχει και μεγάλη μερίδα των πολιτών. Υπάρχουν, βέβαια, και πολίτες που σημειώνουν τη σημαντική προσφορά των μεταναστών στην αγροτική καλλιέργεια και παραγωγή της περιοχής, με τα εργατικά τους χέρια και, κατ’ επέκταση, στην αγροτική και τοπική οικονομία!
Επειδή το «θέμα» δεν είναι καινούργιο για τα Φιλιατρά, θυμίζουμε πως σε δημοσίευμα του «Θ», που έγραψε ο καλός φίλος και συνάδελφος Χάρης Χαραλαμπόπουλος, στις 28 Ιουνίου 2009, τονιζόταν μεταξύ άλλων: «Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι ως εργατικά χέρια, μόλις τελειώνει η εργασία τους γίνονται ανεπιθύμητοι», δημοσίευμα που και στις μέρες που διανύουμε ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα της κατάστασης που επικρατεί στα Φιλιατρά!

Ηλίας Γιαννόπουλος Θάρρος Μεσσηνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s