ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ; ΜΗΤΣΟΣ: ΚΟΥΚΙΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ. ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ: ΜΟΝΟ Ο ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΕΙΧΕ …ΟΥΜΠΑΛΑ,

Γιατί δεν τον ενδιέφερε να υπουργοποιηθεί. Δεν έγλυφε και δεν έπαιζε το παιχνίδι των επερωτήσεων. Έμπαινε στα γραφεία των υπουργών και διεκδικούσε με τσαμπουκά το δίκιο του πολίτη. Τον Δριμή να ρωτήσεις για λεπτομέρειες, γι’ αυτό ήταν κολλητός μαζί του -και είναι ακόμα- γιατί αγωνιζόταν για το σωστό, όχι για να αποκτήσει καρέκλα.

 1. Φίλε Δημήτρη αυτή είναι η πραγματικότητα,όπως κι εσύ την περιέγραψες πολύ εύστοχα. 

  Το θέμα όμως είναι άλλο: οι κυβερνητικοί βουλευτές τι κάνουν και τι λένε για όλα αυτά.
  Εξαντλούν την όποια”πίεσή ”τους στην κυβέρνηση μέσω της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου,με την κατάθεση ερωτήσεων στη βουλή;

  Μα αυτό αποτελεί εμπαιγμό και υποτιμά τη νοημοσύνη μας.
  Εαν κάποιοι πρέπει να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, είναι οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, που δεν έχουν άλλα περιθώρια πολιτικής παρέμβασης και πίεσης προς την κυβέρνηση και αυτή η μέθοδος πολιτικής αντιπαράθεσης θεωρείται προνόμιό τους τους, είναι έργο δικό τους.

  Όχι όμως να βλέπουμε και τους κυβερνητικούς βουλευτές σε αυτό το ρόλο;
  ”Του Πόντιου Πιλάτου”!
  Να στηρίζουν δηλαδή στη βουλή τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και για τα ”μάτια των ψηφοφόρων” να καταθέτουν ερωτήσεις στη βουλή, για να φαίνεται ότι παλεύουν για να ανατρέψουν τις αντιλαικές κυβερνητικές επιλογές, που φέρνουν την κοινωνία και τη ζωή των εργαζομένων πολλά χρόνια πίσω.

  Μάλιστα η εφημερίδα ”Ελευθερία”, σε προχθεσινό σχόλιό της μέμφεται τη βουλευτίνα του νομού μας τη Νάντια Γιαννακοπούλου, που ακολουθεί αυτή ακριβώς την τακτική.
  Έχει έτοιμη και μία ερώτηση προς κατάθεση στη βουλή, για κάθε πρόβλημα που θα ανακύψει.

  Πολιτική δηλαδή δια αλληλογραφίας, που παραγει μόνο χαρτούρα, γραφειοκρατία και όχι πραγματική πολιτική, που σημαίνει συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις με τους υπουργούς, από την οποία κάτι μπορεί να προκύψει.

  Μάλιστα,παρακολουθώντας επί σειρά ετών τα κοινοβουλευτικά χρονικά,επισημαίνω ότι η συνήθης πρακτική στα κοινοβουλευτικά ήθη ήταν κυρίως να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
  Όταν αυτό γίνεται κατά κόρον από τους κυβερνητικούς βουλευτές δείχνει δυσλειτουργία στις σχέσεις τους με τα μέλη της κυβέρνησης,αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης σε αυτούς και εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές τους ανάγκες.
  Δείχνει τη μίζερη στοίχηση πίσω από μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μάλιστα όχι σε πολύ κρίσιμα ζητήματα πολιτικής πλεύσης της κυβέρνησης ,περισσότερο επιλέγεται από τους βουλευτές ως πολιτική αναφορά και γραμμή και αγνοείται ίσως από αυτούς ο πραγματικός τους ρόλος σύμφωνα με το Σύνταγμα.
  Ο Βουλευτής όμως πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για διεκδίκηση κοινωνικών διαιωμάτων.
  Εκεί τον έχει τάξει η λαική ετυμηγορία.

  Δείχνει όμως και μία πολιτική επιλογή,να είναι ο βουλευτής αρεστός στην κυβέρνηση,δαθέσιμος,με προβλέψιμη πολιτική συμπεριφορά,σε αναμονή για αναλάβει υπουργικό θώκο.
  Εαν είναι απρόβλεπτος πολιτικά,μάχεται και συγκρούεται για τα συμφέροντα της κοινωνίας και των πολιτών,τότε ίσως θα παραμείνει για πάντα …βουλευτής,δεν θα υπουργοποιηθεί και δεν θα επανεκλεγεί πιθανόν εαν το θελήσει η ηγεσία του κάθε κόμματος.
  Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς.

  Γιατί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με τον οποίο ασχολούμαι καθημερινά, δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά μόνο ανάδειξη των θεμάτων στις πραγματικές τους διαστάσεις.
  Ουσιαστικά απαντούν οι υπηρεσίες λεπτομερώς, τυπικά ο υπουργός , ή ο υφυπουργός βάζει την υπογραφή του στο υπηρεσιακό σημείωμα που φτάνει σε αυτόν, από τις υπηρεσίες, από το γραφείο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κάθε υπουργείου, έχοντας βέβαια τη δυνατότητα να κάνει την όποια προσθήκη σε αυτό.

  Ως προς το πολιτικό όμως κομμάτι, εκφράζει απλώς προθέσεις, αποκρύπτει σχεδιασμούς και εξυπηρετεί στρατηγικές υπουργών, γιατί υπάγεται απ’ευθείας σε αυτούς.

  Εαν ο κυβερνητικός βουλευτής θέλει πραγματικά να παλέψει για τα προβλήματα και να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις πρέπει να γίνει δυσάρεστος στην κυβέρνηση, ”να χτυπήσει δυνατά το χέρι” στο τραπέζι υπουργών.
  Μόνο η σύγκρουση με την κυβέρνηση, στα πλαίσια της συζήτησης νομοσχεδίων στη βουλή, στις κατ’ ιδίαν επαφές με αυτούς, αλλά και μέσω των δημοσίων παρεμβάσεων (με δηλώσεις,αρθρογραφία,παρεμβάσεις στα μμε) μπορεί να παράγει πολιτικά αποτελέσματα.

  Νίκος Μπάλτας

 2. Να συμπληρώσω πως πεποίθησή μου είναι ότι ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή, αλλά και του βουλευτή γενικότερα, τον οποίο σέβομαι και τιμώ, στο πολίτευμά μας, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, πρέπει να είναι δημιουργικός.
  Να συμμετέχει με τεκμηριωμένες προτάσεις και επιχειρήματα στη λήψη των κρίσιμων κυβερνητικών αποφάσεων, να προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας πάνω από το κομματικό, να ”ματώνει”υπερασπιζόμενος δίκαια συλλογικά κοινωνικά αιτήματα.
  Να μην υπερασπίζεται συντεχνιακά συμφέροντα και μην αποφεύγει τη δημόσια αντιπαράθεση ενάντια σε κυβερνητικές επιλογές.
  Να έχει το θάρρος της γνώμης και να μην κρύβεται πίσω το έσχατο, αλλά και ψευδεπίγραφο, επί της ουσίας, μέσο πίεσης της κυβέρνησης, της άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.
  Αυτή ενδύκνειται σε θέματα καθημερινότητας, αναζήτησης κυβερνητικών κατευθύνσεων αλλά και ανάδειξης στοιχείων, όχι όμως και σε ζητήματα χάραξης υψηλής πολιτικής.
  Άλλωστε κάθε προσωπική πολιτική διαδρομή έχει τη δική της σφραγίδα και το αποτύπωμά της στην τοπική κοινωνία που αναφέρεται και στην πολιτική ζωή του τόπου γενικότερα.
  Σημασία πάνω απ’όλα σε μία διαδρομή δεν έχει να είσαι χρήσιμος και αρεστός στην πολιτική σου ηγεσία, αλλά στην τοπική κοινωνία που εκπροσωπείς στη Βουλή.
  Αυτό είναι τελικά που θα μείνει στο τέλος της διαδρομής, ας είναι και μικρής, αυτό θα θυμούνται οι πολίτες και όχι την επίδειξη κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων, πρακτική που τους είναι παγερά αδιάφορη.

  Νίκος Μπάλτας


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s