ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΕΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΙΜΗΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη, με την παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας, που οι οικογένειες τους είχαν νεκρούς στην Πηγάδα του Μελιγαλά. Με άψογες δημοκρατικές διαδικασίες, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γιώργης Αντωνόπουλος, έδωσε τον λόγο σε όσους το ζήτησαν από τους παρευρισκομένους. Οι λόγοι των περισσοτέρων, αλλά πρωτίστως του Ναούμη Αγγελόπουλου, συγκίνησαν το ακροατήριο και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του Δημάρχου μας, να αποσύρει την πρότασή του. Αντίθετα οι άναρθρες κραυγές, πρώην δημοτικού συμβούλου, με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, προς τους Δημοτικούς συμβούλους και φωτογραφικά εις βάρος της Δημοτικής συμβούλου Γιούλης Καράμπελα, δυναμίτισαν το κλίμα , ευτυχώς όμως για λίγο. Δεν γνώριζε καν την θέση της, η οποία ήταν κατά της πρότασης του Δημάρχου, δεν γνώριζε καν ότι την είχε εκφράσει στον Δήμαρχο, αλλά το κυριότερο, δεν γνώριζε ότι ο Δήμαρχος της είχε ζητήσει να ψηφίσει σύμφωνα με την συνείδησή της.

Μαθήματα  Δημοκρατίας συνέχεια.

Το θέμα, όχι απλά της αλλαγής του μηνήματος  «Δολοφονηθέντες υπό των Κομμουνιστών» που υπάρχει στο μνημείο, αλλά ακόμα και το γκρέμισμα του μνημείου, έχει τεθεί από χρόνια στον Δριμή, από πολλούς Δημοκρατικούς συμπολίτες μας. Ο Δήμαρχός μας μετά από πολλές βασανιστικές σκέψεις και αμέσως μετά τον χρωματισμό του μνημείου από αγνώστους, σκέφθηκε να θέση υπ’ όψιν της κοινωνίας αλλά και του Δημοτικού συμβουλίου, την δική του αποκρυσταλλωμένη βούληση, να αλλάξουμε την επιγραφή που εκπέμπει το διχαστικό μήνυμα . Έθεσε λοιπόν το θέμα στο αμέσως προηγούμενο από το χθεσινό συμβούλιο, προ ημηρεσίας διατάξεως και θα μπορούσε με ελάχιστες αντιδράσεις να περάσει την προτασή του. Αντί αυτού,προτίμησε να αναβάλλει το θέμα και το επανέφερε στο χθεσινό συμβούλιο, γιατί όπως δήλωσε και χθες, το ζήτημα δεν είναι οι αριθμοί, αλλά η κοινωνική συναίνεση. Στο χθεσινό συμβούλιο, όλοι αυτοί οι Δημοκρατικοί συμπολίτες μας, που επί χρόνια τον μέμφονταν για ολιγωρία, ήταν …τραγικά απόντες. Έπραξε λοιπόν το λογικότερο και δημοκρατικότερο, απέσυρε την πρότασή του.

Βιάστηκες Δήμαρχε και απέσυρες την πρότασή σου για την αλλαγή του μηνύματος στο Μνημείο της πλατείας Κοπανακίου. Έπρεπε να περιμένεις την συζήτηση που θα γίνει στην Βουλή για το Θέμα, το οποίο θα έθετε το ΛΑΟΣ κατά αποκλειστηκές πληροφορίες που έχουμε μέσα από την Βουλή και να δεις τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων επ’ αυτού και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, που στο χθεσινό συμβούλιο και δια του Προέδρου της τοπικής οργάνωσης αλλά και άλλων οπαδών της, αντιτάχθηκαν στην πρότασή σου.

Υστερόγραφο 1: Ο εκ της …αλλοδαπής μαυριδερός τύπος, θα έπρεπε να ερωτηθεί, γιατί στον δικό του Δήμο, δεν έχουν στείσει παρόμοιο μνημείο.

Υστερόγραφο 2: Στην ερώτηση προς τον Δήμαρχο, αν θα ανακινούσε το θέμα, αν ήταν στις προθέσεις του να ξανά θέσει υποψηφιότητα για τον Δημαρχιακό θώκο, η απάντηση του ήταν, ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα.

Διόρθωση μέσα από την βουλή: Πρέπει να διορθώσεις αυτό που γράφεις για τη θέση που θα πάρει η ΝΔ στη βουλή. Εαν γίνει ερώτηση από το ΛΑΟΣ  θέση θα πάρει η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού,στον οποίο  απευθύνεται η ερώτηση. Δεν θα τοποθετηθεί κανένα άλλο κόμμα, πέραν του ΛΑΟΣ.

Πάντως είχε ενδιαφέρον να ξέρουμε τις θέσεις όλων των κομμάτων, παρ’ ότι προς το παρόν, το θέμα έχει κλείσει.

9 σκέψεις σχετικά με το “ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΕΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΙΜΗΣ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.”

 1. Τελικά δεν άντεξα… στον πειρασμό, να μην κάνω το σχόλιό μου,αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον τίτλο του άρθρου και στο περιεχόμενό του.
  Έ, όχι και παράδοση μαθήματος Δημοκρατίας από το Δήμαρχο …η άτακτη υποχώρησή του.
  »Μην κάνουμε το άσπρο μαύρο»,πάει πολύ,υποτιμά τη νοημοσύνη μας η παρουσίαση του θέματος με αυτό τον τρόπο,μην το προσπερνάμε όμως χωρίς να το σχολιάσουμε στις πραγματικές του διαστάσεις.
  Να αποδώσουμε την πραγματικότητα όπως έχει,χωρίς υπερβολές,αμερόληπτα και αντικειμενικά,αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος ενός blog,αληθινά ανεξάρτητου,χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από την κάθε εξουσία,χωρίς να παρουσιάζονται τα γεγονότα με τρόπο που εξυπηρετούν πρόσωπα και καταστάσεις.
  Διότι περί άτακτης υποχώρησης πρόκειται,τόσο απλά!
  Να παρουσιάζεται ως λογική και δημοκρατική απόφαση,τη στιγμή που δεν είχε άλλη επιλογή.
  Μάθημα Δημοκρατίας θα ήταν εαν είχε προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος του δημάρχου με όλους τους αμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή,με τους θεσμικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας,την ίδια την κοινωνία.
  Να είχε διασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση,η εξεύρεση μιας λύσης κοινά αποδεκτής,εαν μπορούσε βεβαίως να γίνει αυτό.
  Αλλιώς να μην προχωρούσε στην πρόταση,να μην έφερνε το θέμα για να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο,έτσι ώστε να επιμερίσει το όποιο πολιτικό κόστος αυτή της απόφασης στους δημοτικούς συμβούλους και να μην το αναλάβει αποκλειστικά ο ίδιος.

  Αφού δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά,ο δήμαρχος έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο,το αποτέλεσμα της πολιτικής του το είδε,ήταν όμως αργά,»έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες».
  Είχαμε στη συνέχεια την αναδίπλωσή του.
  Εαν βεβαίως δεν είχαν ξεσηκωθεί οι δημότες,δεν υπήρχαν πολλές αντιδράσεις , θα είχε περάσει την πρότασή του,που την πρότειναν, κατά το άρθρο, …οι δημοκρατικοί δημότες,(αφού δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή του, την »χρεώνουμε σε αυτούς),οι οποίοι ήταν …τραγικά απόντες!
  Αυτό τώρα πως μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε,εαν συμβαίνει πραγματικά.
  Θα μετακυλίσει την απόφαση για την εισήγηση της πρότασης αυτής σε…κάποιους ανώνυμους δημότες;
  Εκφράζει και το δήμαρχο αυτή η διάσταση που δίνει ο Δημήτρης στο άρθρο του,είναι και δική του θέση;
  Εαν συμβαίνει το παραπάνω,αποτελεί αυτό γνώρισμα υπεύθυνου δημοτικού άρχοντα;
  Συμπερασματικά,η υπαναχώρηση του δημάρχου,που αποτελούσε και μονόδρομο,έτσι όπως χειρίστηκε το θέμα,είναι επί της ουσίας πολιτική του ήττα,ίσως η μοναδική σε όλη τη θητεία του , αλλά όμως και η μέγιστη, στην ολοκλήρωση της δημαρχιακής του θητείας στο δήμο Αετού.
  Νίκος Μπάλτας

  1. Αντιλαμβάνομαι την αδυναμία σου να απαντήσεις στην τοποθέτησή μου συνολικά σε σχέση με το άρθρο σου,σε οδηγεί σε άλλους δρόμους.
   Η τοποθέτησή μου δεν αναφέρονταν στα συνθήματα,ούτε εξέφραζε θέσεις της ΝΔ για το θέμα αυτό.
   Στόχο είχε να αναδείξει τη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων που επιχειρήθηκε με το άρθρο σου.
   Ο δημοσιογράφος πρέπει να παρουσιάζει,να εξιστορεί τα γεγονότα όπως έγιναν,να αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του συμπέρασματα.
   Ο ρόλος του δεν είναι »να εκτελεί διατεταγμένες αποστολές».
   Τότε δεν υπηρετεί την αλήθεια,την ανεξάρτητη δημοσιογραφία,υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και δεν μπορεί να λέγεται»λειτούργημα »αυτό που υπηρετεί,δεν τον τιμά αυτός ο ρόλος όταν κατ΄επίφασιν μόνο επικαλείται την προάσπιση της έγκυρης και αντικειμενικής πληροφόρησης και στην ουσία περνά »τα μηνύματα» που πρέπει για να υπηρετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές.
   Κάποια στιγμή »οι μάσκες πέφτουν»και τότε δεν έχει νόημα με τη συμμετοχή μας να συνεχίζεται»ένα παιχνίδι»που υποτιμά τη νοημοσύνη μας,ακυρώνει τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια μας.
   Εαν το blog αυτό λειτουργεί για να εξυπηρετεί συμφέροντα κάποιων ,ας μας το πει,τότε σε αυτό »το παιχνίδι»λυπούμαστε αλλά δεν θα λάβουμε άλλο μέρος,ας συνεχίσει μόνο του σε αυτή την άχαρη αποστολή.
   Νίκος Μπάλτας

 2. διόρθωση:
  Η τοποθέτησή μου δεν αναφέρονταν στα μηνύματα του μνημείου,ούτε εξέφραζε θέσεις της ΝΔ για το θέμα αυτό.

 3. Νικολάκη , πάλι δεν απαντάς για την ταμπακιέρα, που είναι το ζητούμενο. Τα υπόλοιπα συμπεράσμστά σου, πηγάζουν από τον …άκρατο Αντιδριμιτισμό σου και δεν με αγγίζουν. Ο Δριμής ήξερε το κλίμα που θα επικρατούσε στο συμβούλιο και επέλεξε συνειδητά να μην το αλλοιώσει. Δηλαδή να μην κουβαλήσει πολίτες της άλλης άποψης, δημοσιογράφους και κανάλια, βουλευτές και κόμματα. Δηλαδή να μην συγκρουστεί με πονεμένους ανθρώπους, που τους είχαν βάλει για …ασπίδα, κάποιοι …υπερπατριώτες, που δεν ήξερε τι έλεγε ο …στόμας τους. Σέβομαι τις επόμενες γενιές και γι΄αυτό δεν γράφω όλες τις αλήθειες και φυσικά δεν θα με παρασύρεις εσύ ή κάποιος άλλος να γίνω καλός …δημοσιογράφος, τώρα στα γεράματα.
  Και κάτι τελευταίο, δεν κάλεσα κανέναν σ΄αυτό το blog, αλλά όλοι είσθε ευπρόσδεκτοι. Αυτό επιβάλλει το ήθος μου.

  1. Τώρα έγινα…Νικολάκης;
   Η προσφώνηση που επιλέγεις μετά από τον καταιγισμό και την δύναμη των επιχειρημάτων μου, πιστεύεις ότι με μειώνει;
   Για την ταμπακιέρα δεν απάντησες εσύ σε όσα σε αφορούσαν στα παραπάνω σχόλιά μου και συνεχίζεις να λειτουργείς ως εκπρόσωπος του κ.Δριμή.
   Άλλωστε είναι εμφανές ότι στο blog σου διακατέχεσαι από άκρατο…δριμιτισμό.
   Έτσι μάλλον εξηγείται κι η πλήρης απουσία διαλόγων,συμμετοχής,παράθεση σχολίων και απόψεων από τους συντοπίτες μας,το εκλαβμάνουν ως blog για την προβολή του δημάρχου.
   Ενώ μιλούσες για… τραγικά απόντες δημοκρατικούς πολίτες από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,τώρα μας λες ότι επέλεξε να μην τους κουβαλήσει ο δήμαρχος!
   Αυτό σου είπε να πεις τώρα;
   Ως ασπίδα του θα τους έφερνε όλους αυτούς που αναφέρεις;
   Αφού ήξερε το κλίμα που θα επικρατούσε, τότε γιατί επέλεξε την στρατηγική συτή,να φέρει δηλ. το θέμα,για να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές;
   Κλείνω εδώ,εαν χρειαστεί θα επανέλθω και να προσθέσω πως δε σε κάλεσα να γίνεις καλός δημοσιογράφος,οι αναγνώστες αντιλαμβάνονται πλήρως το ρόλο που έχει ο καθένας και μας αξιολογούν ανάλογα.
   Νίκος Μπάλτας

 4. ΠΟΤΕ κανένας Δριμής δεν μου έχει πει, ούτε θα επιτρέψω να μου πει, τι να γράψω. Δεν με ξέρεις, ούτε την ιστορία μου ξέρεις, οπότε να αποφεύγεις τις κατηγορίες και τους χαρακτηρισμούς. Αρκετά με έχεις προσβάλλει και αρκετά σου φέρθηκα ευγενικά. Και λίγα από Ιστορία, από την οποία ως φαίνεται έχεις μαύρα μεσάνυχτα. Κάποιοι, κάποτε, επέλαξαν να κρυφτούν πίσω από αθώους, κάποιοι, που από σεβασμό στις νεότερες γενιές, αποφεύγω να χαρακτηρίσω. Το τραγικά απόντες, πάει σε κάποιους …Αντιδριμικούς, που εξακολουθούν να τον βρίζουν που δεν γκρέμισε το ηρώο. Και κάτι το τελευταίο, ο Δριμής το σέβεται το ηρώο και το έχει αποδείξει. Το διχαστικό μήνυμα είναι αυτό που θέλει, ακόμα και τώρα, μετά την απόφαση, να αλλάξει. Και πρέπει κάποτε να αλλάξει.

  1. Κατ’αρχήν δε θεωρώ ότι σε προσβάλω,εκφράζομαι ευγενικά,με σκληρό λόγο είναι η αλήθεια, με ευπρέπεια, σέβομαι τη δική σου άποψη.
   Παραθέτω κάποια επιχειρήματα,εαν τα εκλαμβάνεις ως κατηγορία είναι λάθος,μπορείς να αντιπαραθέσεις τα δικά σου επιχειρήματα,δε θεωρώ ότι είναι…δικαστήριο και υπάρχουν κατήγοροι και κατηγορούμενοι,το διαδίκτυο είναι χώρος διαλόγου και έτσι τον αντιλαμβάνομαι.
   Το εαν έχω μαύρα μεσάνυχτα από Ιστορία είσαι ο τελευταίος που θα το κρίνει,μήπως» κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια»;
   Πως το συμπεραίνεις αυτό,έχεις συζητήσει ποτε μαζί μου για οποιοδήποτε ιστορικό γεγονός και δεν το ξέρω;
   Γνωρίζεις τη βιβλιογραφία που έχω μελετήσει για τα ιστορικά γεγονότα;

   Πως πάει το τραγικά απόντες σε Αντιδριμικούς;
   Εσύ στο άρθρο σου δεν κάνεις λόγο για δημοκρατικούς πολίτες που επί χρόνια τον μέμφονταν για ολιγωρία και ήταν τραγικά απόντες;
   Πέφτεις σε αντιφάσεις τόσο εύκολα;

   Οφείλω μία απάντηση για το χαρακτηρισμό μου από σένα ως Αντιδριμικού.
   Κάθε δημόσιο πρόσωπο πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο, σε δημόσια κριτική για τα πεπραγμένα του,δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο.
   Εκφράζω τις απόψεις μου καλοπροαίρετα ,ασκώ κριτική πάντοτε σε ευπρεπή πλαίσια,με σεβασμό στον αναγνώστη,με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων.
   Δεν διακατέχομαι ούτε από μένος ,ούτε από αντι- για κανέναν.
   Εαν ο κ.Δριμής αρέσκεται στην απουσία κάθε άλλης φωνής,κάθε διαφορετικής γνώμης και άποψης για τα πεπραγμένα του,που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πολιτικές και θέλει »να ζει στο δικό του βασίλειο»,τότε δεν προσφέρει πραγματικες υπηρεσίες στον τόπο και στους πολίτες.
   Το ίδιο σε βιαβεβαιώνω πως θα έπραττα εαν ήταν άλλος δήμαρχος,(το απέδειξα με την κριτική μου στον κ.Βόγκα),το ίδιο θα πράττω και στο μέλλον.

   Νίκος Μπάλτας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s