ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ. ΤΩΝ …ΔΙΠΟΔΩΝ ΜΕΣΩ …ΑΜΚΑ.

Ηλεκτρονικούς βώλους θα φέρουν στα στομάχια τους στο εξής όλα τα αιγοπρόβατα της χώρας. Πρόκειται για μία νέα διαδικασία την οποία βάσει κοινοτικών κανονισμών χρειάζεται να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι.

Το Agronews «φωτίζει» αυτή τη διαδικασία η οποία τελικά είναι πολύ απλή και μοιάζει σε πολλά σημεία, με αυτή της τοποθέτησης των ενωτίων (γνωστών ως σκουλαρικιών) στα αιγοπρόβατα. Ο ηλεκτρονικός βώλος είναι λείος, με πλαστικό περίβλημα σε μέγεθος διπλάσιο από ένα χάπι όπως αυτά που συνήθως δίδονται στα ζώα.

Τοποθετείται προσεκτικά με καθετήρα από το στόμα στο στομάχι κάθε ζώου. Κάθε βώλος φέρει τον κωδικό της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και του ίδιου του ζώου. Και οι κωδικοί αυτοί ανιχνεύονται, όταν χρειαστεί, με τη βοήθεια ενός «σκάνερ».

Η τοποθέτηση των βώλων στα ζώα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποφέρει σημαντικά κέρδη στις εταιρείες που τους κατασκευάζουν και παράλληλα, κατά την Ε.Ε, να βοηθήσει στον έλεγχο του ευρωπαϊκού ζωικού  κεφαλαίου.

Τι πρέπει να κάνει ο κτηνοτρόφος

Όπως είπε απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις μας ο κτηνίατρος δρ Αλέκος Στεφανάκης, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει κάθε κτηνοτρόφος είναι να απευθυνθεί στην κτηνιατρική υπηρεσία της περιοχής του για  να παραλάβει τους κωδικούς της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του και κάθε ζώου του.

Με αυτούς τους κωδικούς θα παραγγείλει τους ηλεκτρονικούς βώλους στο κατάστημα με το οποίο συνεργάζεται. Πρόκειται για τα ίδια καταστήματα που πουλούν ενώτια (σκουλαρίκια). Αν οι παραγγελίες είναι μαζικές, δηλαδή συνεργαστούν αρκετοί κτηνοτρόφοι μέσω των συνδικαλιστικών ή των συνεταιριστικών τους οργανώσεων, είναι δυνατόν οι τιμές να μειωθούν.

Οι τιμές των ηλεκτρονικών βώλων

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τον τύπο του βώλου.

Υπάρχουν τριών ειδών:

-Οι μικροί των 20 gr για τους οποίους όμως υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποβολής τους από τα ζώα, ακριβώς επειδή είναι πολύ μικροί.

-Οι μεγάλοι  των 75 gr που είναι ακατάλληλοι, λόγω μεγέθους, για τα αιγοπρόβατα

-Οι μεσαίοι  των 50 gr που φαίνεται να είναι κατάλληλοι  για τα κρητικά αιγοπρόβατα.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες μεσαίων ηλεκτρονικών βώλων:

-Οι πιο φθηνοί με μέση λιανική τιμή των περίπου 2,5 ευρώ και

-Οι πιο ακριβοί των 3,5 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε είναι δυνατόν οι παραγγελίες να γίνουν μαζικά ώστε οι τιμές των βόλων να μειωθούν σημαντικά. Κι αν γίνουν μαζικά παραγγελίες, τότε  βώλοι θα φθάσουν σε λίγους μήνες στην Κρήτη για να ξεκινήσει η τοποθέτηση τους. Αν δεν γίνουν μαζικά, τότε η παράδοση των βώλων θα γίνει σε περίπου 15 μέρες για να αρχίσει αμέσως η τοποθέτηση. Οι παραγγελίες καθυστερούν επειδή χρειάζονται κάποιες μέρες ώστε οι κωδικοί να «περάσουν» στους ηλεκτρονικούς βώλους.

Πώς γίνεται η τοποθέτηση

Η τοποθέτηση του βώλου στο ζώο είναι μία αρκετά σημαντική διαδικασία που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Κι αυτό, διότι αν ο άνθρωπος που θα τοποθετήσει με καθετήρα το βώλο δεν είναι εξειδικευμένος, το ζώο είναι πιθανόν να πληγωθεί, ακόμα και να αρρωστήσει, όπως λέει ο δρ Αλέκος Στεφανάκης.

«Ο ηλεκτρονικός βώλος ποτίζεται στα ζώα με καθετήρα. Χρειάζεται όμως προσοχή να μην πληγωθεί το ζώο και επίσης να μην καταλήξει στα πνευμόνια του, αντί για το στομάχι. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές, δεν χρειάζεται δύναμη. Γενικά πρόκειται για τον ίδιο τρόπο με τον οποίο δίνουμε το χάπι, αλλά χρειάζεται να γίνει με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή» εξηγεί ο ίδιος.

Δεν δημιουργούν πρόβλημα

Η ύπαρξη ηλεκτρονικού βώλου στο ζώο δεν δημιουργεί πρόβλημα, αφού θα έχει γίνει σωστά η τοποθέτηση του. «Αν γίνει σωστά η τοποθέτηση του βώλου στο στομάχι του ζώου, τότε όλα πάνε καλά. Δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Το ζώο δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του μικροτσίπ, ούτε αυτό έχει επιδράσεις στο στομάχι του» εξηγεί ο δρ Αλέκος Στεφανάκης.

Όπως ο ίδιος λέει, υπάρχουν περιπτώσεις που η κτηνιατρική επιλέγει να τοποθετεί αντικείμενα στα στομάχια των ζώων για να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις. Για παράδειγμα, επειδή στις αγελάδες αρέσει πολύ να ασχολούνται με… σύρματα τα οποία στο τέλος καταπίνουν, τοποθετούνται στα στομάχια τους μαγνήτες. Έτσι τα σύρματα παραμένουν συγκεντρωμένα πάνω από τους μαγνήτες και δεν περνούν στα έντερα του ζώου τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πλήγωναν.

http://www.agronews.gr/content/view/57502/200/lang,el/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s