Kopanakinews’s Weblog

Από τα χωριά του Δήμου Αετού και όλης της ορεινής Τριφυλίας

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ. ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΠΗ ΚΟΜΙΑΝΟ.

ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ Η ΣΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΣΒΥΣΕ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μαγιάτικη βραδυά, κλείνοντας το φαρμακείο, πέρασα να δω τι κάνει ο τελευταίος εν ζωή σαγματοποιός γέρο Στάθης Λυμπερόπουλος (Στάθη Λυμπέρης). Τα γεράματα και η πολύ δουλειά τον έχουν καταβάλει, βλέπετε ” Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον “. Παλιός σαμαράς από τους καλύτερους στο χωριό, άξιος και φιλότιμος φαμελιάρης, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

Ο μπάρμπα – Στάθης κατασκευάζει ένα σαμάρι στο μαγαζί του στο Κοπανάκι. Από το φωτογραφικό αρχείο ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ.

Μου άνοιξαν την πόρτα η γυναίκα του Παναγιώτα και ο γιος του Δημήτρης. “Καλώς ήρθες, πέρασε μέσα”. Βρήκα τον μπαρμπα Στάθη να κάθεται και να απολαμβάνει την ζεστασιά του σπιτιού του. Μου βγάλαν τυρί φτιαχμένο από τα χέρια της κυρα Παναγιώτας, ντομάτα, ελιές και σαλάμι, μου γέμισαν και μια κούπα κρασί, να μην πάνε “άβρεχοι” οι μεζέδες. ” Μπαρμπα Στάθη για πες’ μου για την δουλειά σου, τον ρώτησα”. ”Την δουλειά την έμαθα από τον αδελφό μου τον Γιάννη – Λυμπέρη. Πρώτο

Γαϊδουράκια με τα σαμάρια τους. Από φωτογραφικό αρχείο του ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ.

μάθημα ήταν : ” Το σαμάρι είναι σαν το ρούχο, πρέπει να εφαρμόζει τέλεια πάνω στη ράχη του ζώου, διαφορετικά θα το πληγώσει.” ” Αυτό δεν θα το ξεχάσεις ποτέ !!!”. Το ξύλο που χρησιμοποιούσαμε ήταν από πλατάνι, είχε μεγαλύτερη ζωή…με αυτό κάναμε τις “καμάρες” την μπροστά το “μπροστάρι” και την πίσω το “πισάρι”. Εκεί ανοίγαμε τρύπες με το τριβέλι, στην κορυφή, για να βάλουμε τα “κολιτσάκια” σιδερένια ή ξύλινα για να δένουν την τριχιά (σχοινί). Μετά φτιάχναμε τις παϊδες, απο ξύλο μουριάς γιατί ήταν πιο ευλύγιστο για το πάνω μέρος του σαμαριού, “κάθισμα” μη βγάλει κάλλους ο κώλος του καβαλάρη….και τις πλαϊνές παϊδες του σαμαριού. Για να βάλουμε τις παϊδες σημαδεύαμε τα σημεία πρώτα, μετά ανοίγαμε τρύπες με το τριβέλι, σε απόσταση μικρή η μια από την άλλη και με το πριονάκι και μετά με το “στενοσκέπαρνο”, κάναμε τις υποδοχές στα μποστάρια και στα πισάρια. Μέσα το έντυναν με φόδρα, το υλικό που έβαζαν για το γεμίσμα λεγόταν “παπύρι”, ένα ειδικό χόρτο, και στην κάτω μεριά βαζαμε το “σαμαροσκούτι” υφασμένο από μαλί για να είναι μαλακό, στην επαφή με την πλάτη. Ο λαός λέει: ” Θέλει μυαλό και γνώση του γαϊδουριού η στρώση “. Τα εξαρτήματα του σαμαριού σιδερένια και δερμάτινα, τα λέγαμε “μπαλντούμια”. Εμείς εδώ στο Κοπανάκι κάναμε και την τέχνη του ‘καπιστρά” που έφτιαχνε τα δερμάτινα μέρη. Κάναμε και την δουλειά του “Τσαμπάση”, του έμπορου.

Ο μπαρμπα Γιάννης ο Φωτεινός καβάλα στο ζωντανό του, μπορούμε να διακρίνουμε όλα τα μπαντούμια μέχρι και τις σκάλες. Από το φωτογραφικό αρχείο του ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ.

Τα σιδερένια εξαρτήματα τα αγοράζαμε από τα γύφτικα. Τα εξαρτήματα του σαμαριού ήταν : το πισωκάπουλο, η ίγκλα (το πίσω λουρί), η μπροστέλα (αυτή τη βάζανε στα ορεινά) τη λέγανε και στηθούρι, η σφίκτρα (έσφιγγε την κοιλιά), οι σκάλες (αναβατήρες), η καπιστράνα (στο κεφάλι), η τριχιά ή χαλινάρι, τα πλατυκέφαλα καρφιά για διακόσμηση και οι βίδες. Στο Κοπανάκι ήταν και άλλοι σαμαράδες, ο αδελφός μου ο Γιάννη- Λυμπερης, ο Δήμο- Ρούσσης, ο Τάσση – Σιούτης και άλλοι πολλοί ικανοί και άξιοι τεχνίτες. Εργαλεία απαραίτητα για την δουλειά μας είχαμε, δύο πριόνια ένα μικρό και ένα μεγάλο, 4 – 5 σκαρπέλα, ένα σμιλάρι για να σημαδεύει τις τρύπες, , ένα ή δύο τριβέλια τα ματικάπια, ξυλόσφυρο, σκερπάνι ειδικό για πελέκημα, στενοσκέπαρνο (από τη μια μεριά μυτερή κόψη από την άλλη πλατιά) και τέλος το κουφοσκέπαρνο, κόφτη, τανάλιες, σφυριά. Την Κυριακή στο παζάρι, δεν βρίσκαμε ώρα ούτε νερό να πιούμε, τα ζωντανά πολλά, ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων εκείνη την εποχή. Οι χωρικοί ζόρικοι, απαιτητικοί και ανυπόμονοι….και η φαμελιά ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΗΣΕΙ !!!  Τσουγκρίσαμε τα ποτήρια μας : ” Άντε στην υγειά μας και… άσπρο πάτο”

Απριλίου 22, 2010 - Αναρτήθηκε από τον/την | KOMIANOS SPYROS

Κανένα σχόλιο ακόμα.

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 257 other followers

%d bloggers like this: