H ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΥΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ

ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 26-9-09
ÊÁËÁÔÆÁÊÏÕ Ó ÇÌÅÑÉÄÁ ÁÓÖÁËÅÉÁ ÅÑÃÁÓÉÁΈχουν προκύψει πολυάριθμες αντιδράσεις σχετικά με τις επιλογές του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας. Αρκετοί συνάδελφοι σας άφησαν αιχμές και αντέδρασαν έντονα για τον αποκλεισμό τους όπως ο κ. Τσιτουρίδης. Άλλοι πάλι αποχώρησαν καθώς δεν συμφωνούσαν με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Ποια είναι η γνώμη σας;

Είναι απαραίτητο να υπογραμμίσουμε ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η οικονομία. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις θέσεις μας στους πολίτες. Όσον αφορά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί τις τελευταίες μέρες. Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όσο και από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κουμουτσάκο.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι «θα υπάρχει μία συνολική κρίση της συμπεριφοράς, της πορείας, της διαδρομής των στελεχών, ενόψει της κατάρτισης των ψηφοδελτίων». Πήρε την απόφαση και έχει την πολιτική ευθύνη για την  απόφαση αυτή. Πρόκειται για κεντρική πολιτική απόφαση, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε όσο δύσκολο και επώδυνο μπορεί να είναι.  Πολιτικό πρόσωπο είμαι και κατανοώ τα μεικτά συναισθήματα που υπάρχουν. Οι πολίτες αυτή τη στιγμή ενδιαφέρονται όμως πρωτίστως για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα την επόμενη μέρα των εκλογών.

Εκπροσωπώ το νομό Μεσσηνίας εννιάμισι χρόνια. Οι πολίτες με ρωτούν «τι θα γίνει την επόμενη μέρα, τι είδους οικονομική πολιτική θα ακολουθηθεί, ποια θα είναι τα μέτρα; Πόσους φόρους θα πληρώσουμε; Θα βγούμε από την κρίση; » Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Η συνεχής συζήτηση για άλλα θέματα απλά αποπροσανατολίζει τους πολίτες.

2. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άνοιξε εις βάρος της παράταξης σας μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μπορεί η ΝΔ να ανατρέψει τα δεδομένα;

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ παρουσίασε την πραγματικότητα με απόλυτη ειλικρίνεια. Κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε μπορεί να μην ήταν ευχάριστα, όμως αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, αυτό άλλωστε φάνηκε και από την τελευταία δήλωση του Επιτρόπου κ. Αλμούνια. Η ομιλία του περιείχε και πολλές μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Αρα όραμα για το μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που σε πρώτο άκουσμα μοιάζει ανώδυνο και αισιόδοξο αλλά σε δεύτερη προσεκτική ανάγνωση σημαίνει φόρους φόρους φόρους για τους χαμηλόμισθους, τη μεσαία τάξη και τους αγρότες. Προτείνω στους πολίτες να συγκρίνουν τα εκκαθαριστικά του 2003 και του 2009 και για να διαπιστώσουν το πόσο έχουν ωφεληθεί από τη ΝΔ που μειώνοντας τις κλίμακες και αυξάνοντας το αφορολόγητο ενίσχυσε το διαθέσιμο εισόδημά τους. Σίγουρα δε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες επίσης χρειάζονται να μελετήσουν το τι σημαίνει φορολόγηση με ενιαία κλίμακα.

Η ΝΔ δεν έχει απέναντί της ένα καλύτερο πρόγραμμα έχει ένα «κλίμα» που απλώνεται παντού. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη νίκη λέγοντας στον πολίτη αυτά που χρειάζεται να γίνουν. Δεν κρύβουμε τίποτα γιατί δεν επιθυμούμε ο ανυποψίαστος πολίτης να πληρώσει μετεκλογικά τον λογαριασμό.

Απλά αναρωτιέμαι πως μπορεί κανείς να πιστέψει πως ενώ όλος ο κόσμος προσπαθεί να ορθοποδήσει στην πιο δύσκολη αυτή οικονομικά ώρα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να προχωρήσει σε παροχές χωρίς κονδύλια.

3.   Μετά τις εκλογές του 2007, ο Πρωθυπουργός σας εμπιστεύθηκε θέση πρώτης γραμμής σ’ ένα κρίσιμο υπουργείο, που αγγίζει τα προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών και συμβάλλει στην επίλυσή τους. Ένα χρόνο αργότερα, περίπου, ξεκίνησε και η επέλαση της οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρείτε ότι οι αποφάσεις σας περιόρισαν την έκτασή της στον Έλληνα εργαζόμενο;  Είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα των πολιτικών σας;

Η ανεργία από το 2004 έως το τέλος του 2008 σημείωσε αισθητή πτώση. Από 11,4% το 2004 έκλεισε στο 7,8%. Ανέβηκε, το πρώτο τρίμηνο του ’09 κατά μία μονάδα. Η χώρα μας άντεξε. Ολόκληρη η υφήλιος όμως εισήλθε το τελευταίο διάστημα σε μια περίοδο παρατεταμένης και πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και η αγορά εργασίας πλήττεται σημαντικά, ιδιαίτερα ο ιδιωτικός τομέας. Αυξητική τάση υπάρχει, αλλά εμείς πήραμε και εξακολουθούμε να παίρνουμε μια σειρά στοχευμένων μέτρων για να στηρίξουμε την εργασία. Η στόχευσή μας είναι τριπλή:

– Η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

–Η στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με στοχευμένες δράσεις.

– Η συνέχιση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με την αξιοποίηση και καινούργιων, δυναμικών κλάδων της οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά μέσω του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ, της ΠΑΕΠ, της ΕΣΥΕ και προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας ανάλογα. Πιστεύω ότι με αυτές τις δράσεις έχουμε αναχαιτίσει  την έκρηξη της ανεργίας, που θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην κοινωνική συνοχή.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, 90.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά ή έχουν δημιουργήσει τη δική τους μικρή επιχείρηση με χρηματοδοτήσεις του ΟΑΕΔ, ο οποίος λειτουργεί ως ανάχωμα στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης στους Έλληνες εργαζομένους.

Το Υπουργείο Απασχόλησης έχει εξαγγείλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης με συνολικό προϋπολογισμό τα  3 δις και 239 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας 1.333.650 εργαζόμενους και ανέργους.

Περάσαμε ήδη με καλά αποτελέσματα το κρίσιμο τεστ της καλοκαιρινής περιόδου και του τουρισμού. Το πλέγμα μέτρων που πήρε η κυβέρνηση βοήθησε ώστε τελικά ο τουρισμός που αποτελεί την ελληνική βαριά  βιομηχανία να πάει κατά κοινή ομολογία καλύτερα από το προσδοκούμενο και φημολογούμενο και αυτό είναι ευχάριστο σε σύγκριση με τις χώρες του εξωτερικού. Το Υπουργείο μας στήριξε τον τουρισμό μεταξύ άλλων με την επιδότηση της εργασίας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Επιπλέον συμβάλαμε στη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού και με το ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της εστίας που φέτος έδωσε δυνατότητα διακοπών σε 750.000 δικαιούχους, αυξημένο κατά 44% σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα με πρόσφατη απόφαση επεκτάθηκε η Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας και για τις ασφαλισμένες του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα των εργαζομένων. Όπως είναι γνωστό, το επίδομα δίνει το δικαίωμα χορήγησης 6μηνης επιπλέον άδειας μητρότητας με αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη.

Πρόσφατα προχωρήσαμε προγράμματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις μικρές επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Απασχόλησης σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ προχώρησε στην εφαρμογή προγράμματος 100 εκατ.  Ευρώ, το οποίο απευθύνεται σε 50 χιλιάδες εργαζόμενους.

Αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 49 εργαζόμενους και το ποσό ανά εργαζόμενο που θα δοθεί είναι από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Όρος για την επιχείρηση είναι να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για 18 μήνες από την στιγμή- και πριν ακόμη από την στιγμή-  που θα ξεκινήσει η δράση αυτή. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη συνολική δράση του Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που έχει εξαγγελθεί ύψους  250 εκατ. ευρώ για την αναπλήρωση εισοδήματος για εργαζομένους και για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επίσης το πρόγραμμα συμπλήρωσης του εισοδήματος αυτών, που λόγω της εφαρμογής του νόμου 2639/98 για την εκ περιτροπής απασχόληση, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του εισοδήματός τους. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τις απολύσεις των εργαζομένων στην πιο κακή οικονομική συγκυρία που σίγουρα η επαναπρόσληψή τους αλλού θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους του ΟΑΕΔ σε 1,6 δισ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές και τα προγράμματά μας είχαν μεγάλη απορροφητικότητα και αντίκτυπο στην κοινωνία.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της απόδοσης του ΑΜΚΑ 1η Οκτωβρίου προωθείται και ισχυροποιείται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, βάζοντας τα θεμέλια για σύγχρονες απλοποιημένες παροχές σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη.

Υποστηρίζοντας τη λειτουργία 13 σύγχρονων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ο ΑΜΚΑ θέτει τις βάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη βελτίωση των παροχών των Ταμείων, τη μείωση του χρόνου έκδοσης και απονομής συντάξεων, την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Έως σήμερα ήδη αποδόθηκαν 8.500.000 Αριθμοί Κοινωνικής Ασφάλισης στους ασφαλισμένους.

Ρίχνοντας, λοιπόν μια προσεκτική ματιά στα παραπάνω θεωρώ πως ναι τα αποτελέσματα είναι και θετικά και μετρήσιμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s