Το πανηγύρι στο Λατζουνάτου στις 23-8-2009.

Μετά τη διαπίστωση ότι το «kopanakinews» το ενδιαφέρουν και θέματα πέραν των περιφερειών των Δήμων Κοπανακίου, Δωρίου και Αυλώνος, στέλνουμε σήμερα ένα μικρό ρεπορτάζ από το πανηγύρι στο χωριό Λατζουνάτου, Κοινοτικό Διαμέρισμα της Κοινότητος Τριπύλης, που έγινε τα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου, την παραμονή και ανήμερα.
Ανήμερα στις 23 Αυγούστου οι Λατζουναταίοι πήγαν και λειτούργησαν το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται μέσα σε ένα βράχο. Στο εκκλησάκι που είναι μέσα στο βράχο
Την παραμονή το βράδυ και ανήμερα το βράδυ έγινε από το Σύλλογο Λατζουναταίων το «Κάστρο» το γλέντι με πολύ κέφι με τη ζωντανή μουσική ενός καλού μουσικού συγκροτήματος 6 ατόμων. DSCI3558


DSCI3560

DSCI3563Η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Τούλα Σπυρίδη, η οποία καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντας, είχε μεριμνήσει για τα πάντα.Η πρόεδρος του Συλλόγου Τούλα Σπυρίδη DSCI3555
Το γλέντι με πολύ κέφι, συνεχίστηκε μέχρις την 3η πρωινή ώρα. Τραγουδήθηκαν  τραγούδια από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, Νησιώτικα και βέβαια τα καλά παλαιά δικά μας παραδοσιακά Καλαματιανά και Τσάμικα. Δεν έλειψαν βέβαια και τα Τσιφτιτέλια, χασαποσέρβικα και λοιπά λαϊκά τραγούδια.
Πέραν του βασικού μενού του δείπνου που, εκτός των άλλων,  αποτελούσε η παραδοσιακή γουρουνοπούλα που συνηθίζεται στα μέρη μας, επί πλέον διέθεταν και γευθήκαμε ντόπιο βραστό κρέας «από μουνούχι είπαν ότι ήταν», που το είχαν βράσει επί τόπου σε καζάνια.
Στο πανηγύρι, εκτός των άλλων, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητος Θόδωρος Τσαλαμανδρής, από του Δάρα, με μέλη του Δ.Σ. και άλλους στην παρέα του. Βέβαια οι Αρτικαίοι και αυτήν τη φορά (όπως και σε άλλες) έδωσαν το παρόν μαζί με άλλους Κοπανακαίους, καθώς και Αετοβουναίοι, Σελλαίοι, κ.α.

Το τραπέζι των Αρτικο...κοπανακαίων.
Το τραπέζι των Αρτικο...κοπανακαίων.

Στο χωριό γίνεται και ένα δεύτερο πανηγύρι στις 2 Μαΐου που είναι του Μάη Θανάση, όπως το λένε οι ντόπιοι (άλλου Αγίου Αθανασίου εκτός αυτού που εορτάζει στις 18 Ιανουαρίου). Το εκκλησάκι του Μάη Θανάση βρίσκεται πάνω από το χωριό στο ύψωμα, λίγο πιο κάτω από το κάστρο. Και αυτό το πανηγύρι το κάνει ο Σύλλογος Λατζουναταίων «Το Κάστρο» και προσφέρει δωρεάν φαγητό με γλέντι σε όλους τους παρευρισκομένους.
Το χωριό Λατζουνάτου βρίσκεται στα όρια των επαρχιών Τριφυλίας και Μεσσηνίας. Είναι μετά το Σελλά, αφού περάσουμε το Άνυνδρο (χωριό του Φώτη Τυρογαλά ή Χρονόπουλου) και τη διασταύρωση προς το χωριό Καλογερέσι.
Όταν περνάς από το δρόμο, δίπλα και πάνω από το χωριό, δεν το βλέπεις το Λατζουνάτο γιατί είναι μέσα – κάτω και πιο χαμηλά. Δυνατόν να το αντιληφθείς από το Κοιμητήριό του που είναι δίπλα στο δρόμο. Το χωριό είναι στη βάση ενός υψώματος που στην κορυφή του είναι ένα παλαιό κάστρο που από αυτό πήρε το νέο όνομά του το χωριό Ξεροκάση και σήμερα λέγεται Παλαιόκαστρο (το ιδιοποιήθηκε λέγουν οι Λατζουναταίοι, γιατί το κάστρο είναι στην περιφέρεια του χωριού Λατζουνάτου). Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν βρύσες με τρεχούμενο νερό και
λίγο πιο πέρα είναι η εκκλησία του ο Άγιος Νικόλαος.

Και του χρόνου με υγεία.

Γιάννης Μητρόπουλος, Αρτικαίος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s