ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ. Πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

KKE

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Λ. Ηρακλείου 145- 142 31 ΠΕΡΙΣΣΟΣ

τηλ.:210-2592163  fax: 210-2592156

e-mail: mailbox@gt.kke.gr, http://www.kke.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2009 συνεδρίαση της ΚΕ προκειμένου να γίνει μια  πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου 2009. Η ΚΕ συνοψίζει τα αρχικά συμπεράσματά της και την διαδικασία άμεσης συζήτησης σε όλο το κόμμα , γενικότερα με τους φίλους, οπαδούς, συνεργαζόμενους, συναγωνιστές και συναγωνίστριες.

1. Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμό χαιρετισμό στα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και τους οπαδούς, τους συνεργαζόμενους και συναγωνιστές που δώσαμε από κοινού με πολλή δουλειά και προσπάθεια τη μάχη των ευρωεκλογών, παράλληλα με τη συστηματική παρέμβασή μας στους αγώνες  όλο το προηγούμενο διάστημα ως και την ίδια την προεκλογική περίοδο. Η πολύμορφη πολιτική και μαζική δράση του Κόμματος αναπτύχθηκε μέσα σε ιδιαίτερα σύνθετες και δύσκολες συνθήκες που προκύπτουν από την κρίση και την καλά μελετημένη στρατηγική του συστήματος  για την διαχείριση της λαϊκής αγανάκτησης. Αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη, προσφέρει νέες θετικές εμπειρίες.

Η ΚΕ καλεί τις Κομματικές Οργανώσεις και τις οργανώσεις της ΚΝΕ να εξετάσουν και να διατυπώσουν τη γνώμη τους για τη διεξαγωγή της εκλογικής μάχης και τα αποτελέσματά της, ώστε η ΚΕ σε επόμενη συνεδρίαση να εξασφαλίσει συλλογικότητα στην εκτίμηση και στην καλύτερη εξειδίκευση των καθηκόντων με βάση τις  κατευθύνσεις του 18ου Συνεδρίου αλλά και τη νέα πείρα, τα νέα διδάγματα που προκύπτουν. Να γίνει ανάλογη δουλειά, ώστε να συγκεντρωθούν γνώμες από φίλους, οπαδούς, ψηφοφόρους. Σ’ αυτήν τη διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων καλεί να δώσουν επίσης τη γνώμη τους και όλοι εκείνοι που για πρώτη φορά επέλεξαν να ψηφίσουν το ΚΚΕ, και εκείνοι και εκείνες που  τελικά δεν έκαναν το βήμα να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο,  αν και είχαν τέτοιο προσανατολισμό και επιλογή στο προηγούμενο διάστημα. Στο βαθμό που επιτευχθεί μια τέτοια συγκέντρωση απόψεων και γνώμης θα υπάρξει ασφαλέστερη εκτίμηση.

2. Οι φετινές εκλογές προσεγγίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης εθνικών εκλογών.  Αναδείχθηκε ως η πιο σύνθετη και σκληρή εκλογική μάχη για το ευρωκοινοβούλιο της τελευταίας 25ετίας, σε συνθήκες της αντιφατικής επίδρασης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, στη συνείδηση και τη στάση των εργαζομένων. Το ασφαλές μέτρο σύγκρισης αποτελούν οι ψήφοι και το αντίστοιχο ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2007 και πολύ  λιγότερο οι ευρωεκλογές του 2004, οι οποίες έγιναν ενώ είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές και σε διαφορετικό πολιτικό κλίμα.

Το ΚΚΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει τη στρατηγική που εκπονήθηκε στους κόλπους του συστήματος, στο διάστημα 2007-2009 ως και τις παραμονές των εκλογών, με στόχο την εκλογική και πολιτική ήττα του και την εκτόπισή του από την τρίτη θέση. Στο μεγαλύτερο μέρος της η επίθεση αυτή δεν πέτυχε τον επιδιωκόμενο στόχο. Ωστόσο οδήγησε στην ανακοπή της δυναμικής που εμφανίζονταν, καθώς επέδρασε η μαζική αποχή σε συνδυασμό με την ανέντιμη   επίθεση κατά του κόμματος με επίκεντρο τα οικονομικά του και κύρια επιδίωξη να πληγεί το ηθικό αγωνιστικό κύρος του και η ενότητα λόγων και έργων. Ιδιαίτερο κίνητρο για την κορύφωση της επίθεσης αποτέλεσε η διαπιστωμένη ιδεολογικοπολιτική ενότητα που πέρασε σε ανώτερο επίπεδο με την πραγματοποίηση του 18ου Συνεδρίου, καρπός του οποίου ήταν τα σημαντικά συμπεράσματα και διδάγματα από την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που αποτελεί εφαλτήριο για την αναζωογόνηση της πάλης για το σοσιαλισμό.

Η επίθεση εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται ότι και τα δύο αστικά κόμματα είναι βουτηγμένα στα σκάνδαλα και ενώ ένα μεγάλο μέρος του λαού έχει ταυτόχρονα απογοητευθεί από τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και γενικότερα την πολιτική της ΕΕ. Η συκοφαντική εκστρατεία συνάντησε την ενεργητική  στήριξη ως και  την  ανοχή  των άλλων κομμάτων και ενός μέρους των ΜΜΕ. Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο, η μήτρα της βρίσκεται στα ίδια τα όργανα της ΕΕ και στα περισσότερα κράτη μέλη της, με όχημα την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού, με διώξεις σε μια σειρά χώρες.

Το ΚΚΕ αντιμετώπισε παλικαρίσια τις προβοκάτσιες, ανέδειξε την εμπειρία και την αντοχή του. Απέτρεψε ως ένα βαθμό να διοχετευθεί η ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης σε κόμματα ανώδυνης διαμαρτυρίας που η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της ευνοούν ως αναχώματα στο ριζοσπαστισμό. Το ΚΚΕ δεν είχε και δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ανοχή του συστήματος, των αστικών κομμάτων, της αστικής τάξης γενικότερα, απέναντι στη δράση του και τη δυναμική που αυτή περικλείει. Δεν έχει αυταπάτες. Κάθε εκλογική αναμέτρηση θα διαμορφώνει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ώστε να ματαιωθεί η χειραφέτηση και ο απεγκλωβισμός των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.

Επιβεβαιώνεται ότι δίχως την καθημερινή αξιοποίηση του Ριζοσπάστη και την πιο πλατιά διάδοσή του στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στη γειτονιά, δεν είναι εύκολο να υπάρχει ενημέρωση και θωράκιση όλων των δυνάμεων του Κόμματος, του ευρύτερου περίγυρου επιρροής του από την προβοκάτσια και τη συκοφαντία. Πολύ περισσότερο που η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αναπαράγουν και διαδίδουν την αντικομμουνιστική επίθεση, επηρεάζουν ευρύτερα τους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται όλοι οι μηχανισμοί του συστήματος, η εκπαιδευτική διαδικασία και οπωσδήποτε η εργοδοτική τρομοκρατία.

3. Το τελικό αποτέλεσμα που σημείωσε το ΚΚΕ κρίνεται  θετικό παίρνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες.  Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα του 2007 είναι νέοι ψηφοφόροι που στο διάστημα αυτό δεν έγινε δυνατό και με δική μας ευθύνη να έλθουμε σε επαφή, να διευρύνουμε και να βαθύνουμε τους δεσμούς μας, κυρίως να συμβάλλουμε ώστε να πάρουν συστηματικά μέρος στους αγώνες. Να αναπτύξουμε αμφίδρομα στενούς ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς που αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα αντοχής σε σύνθετες και δύσκολες συνθήκες.

Οι ΚΟ χρειάζεται να μελετήσουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στο χώρο τους, ώστε να βγουν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τους παράγοντες που δυσκόλεψαν τη δυναμική του κόμματος. Η ολοκληρωμένη εξέταση του απολογισμού δράσης μας την περίοδο αυτή θα αναδείξει  ελλείψεις και αδυναμίες που επιδείξαμε, ώστε να υπάρξει πιο σφαιρική και ολοκληρωμένη εκτίμηση, μεγαλύτερη ετοιμότητα για τη βελτίωση της δράσης μας και τη διεύρυνση των δεσμών μας με εργατικά, λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, τις γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα.

4. Το εκλογικό αποτέλεσμα και οι γενικότερες συνθήκες απαιτούν ανάπτυξη της επαγρύπνησης στο έπακρο. Καμιά επανάπαυση. Το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο του τόπου, αλλά και κέντρα του ιμπεριαλισμού δεν θα παραδώσουν εύκολα τα όπλα προκειμένου να πλήξουν το ΚΚΕ. Θα συνεχιστεί η αντικομμουνιστική επίθεση με ανέντιμα μέσα, με κάθε μέσο και τρόπο. Ο στόχος είναι η δυναμική του ΚΚΕ και κυρίως ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, που αποτελεί βεβαίως την κινητήρια δύναμη των θετικών εξελίξεων. Στόχος άμεσα συνδεδεμένος με την εξαπόλυση μιας νέας επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, ώστε να πληρώσουν αυτοί και μόνον αυτοί την κρίση, να συμβάλλουν στην ανάκαμψη των κερδών.

Η επίθεση αυτή μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί.  Πηγή δύναμης για το ΚΚΕ παραμένει η στρατηγική του, η συνεχής προσπάθειά του να αναπτύσσει στενούς δεσμούς με τα εργατικά, λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να συμβάλλει στην ανάπτυξη των καθημερινών αγώνων, ακούραστα να αναδεικνύει την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης και εξουσίας. Πηγή δύναμης αποτελεί η σταθερή μαχητική στάση του απέναντι στον οπορτουνισμό και ρεφορμισμό που στην Ελλάδα θα ήταν πολύ ισχυρότερος αν το ΚΚΕ δεν είχε επεξεργασμένη εύστοχη πολιτική γραμμή, αν υπέκυπτε στις πιέσεις για εγκατάλειψη της στρατηγικής του.

5. Τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εκφράζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης με τη στρατηγική και την εναλλαγή τους στη διακυβέρνηση, δέχθηκαν  πλήγματα, γεγονός που διαπιστώνεται από το συνολικό άθροισμά τους σε ψήφους, σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη αποχή. Η αποχή επίσης εκφράζει διαμαρτυρία και απογοήτευση για την πολιτική της ΕΕ, αλλά και πνεύμα αναδίπλωσης και συμβιβασμού εξ αιτίας της επίδρασης της μοιρολατρίας, της αντίληψης ότι ο αγώνας δεν φέρνει αποτελέσματα

Αυτή η διαμαρτυρία απέχει όμως από τη μετάπλασή της σε ευρύτερη αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική συνείδηση. Ένα σημαντικό μέρος της δυσαρέσκειας δεν έχει προς το παρόν πάρει κατεύθυνση καταδίκης της στρατηγικής των δύο αστικών κομμάτων, έχει αυταπάτες ότι μπορεί είτε να διορθωθούν τα κόμματα αυτά, είτε θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπισθούν τα κρίσιμα προβλήματα με μια βελτίωση της διαχείρισης και του τρόπου που ασκείται η διακυβέρνηση. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι η ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για άλλο δρόμο ανάπτυξης σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής, δεν διαμορφώνεται αυτόματα κάτω από την όξυνση των προβλημάτων, αλλά σε συνδυασμό με την πείρα συμμετοχής στην ταξική πάλη, στους λαϊκούς αγώνες, με την οργάνωση και συσπείρωση.

Η αποχή, ανεξάρτητα του τι εκφράζει, δεν πλήττει την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, αντικειμενικά ευνοεί τα σχέδια της δικομματικής εναλλαγής ή αντιλαϊκών κυβερνήσεων συνεργασίας. Ουσιαστικά , ανεξάρτητα από προθέσεις, εμποδίζει την ανάκαμψη του κινήματος ,   περικλείει κινδύνους αποστράτευσης από το λαϊκό κίνημα, γίνεται εμπόδιο στην ορμητική είσοδο νέων λαϊκών μαζών.

Θα χρειαστεί πολύ σκληρή δουλειά και κυρίως ανάταση και άνοδος του κινήματος για να υποστεί ρωγμές το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, και η προσπάθεια που θα γίνει να αντισταθμιστούν οι δυσκολίες για την αναπαραγωγή του με επιλογή σε σχήματα συνεργασίας ανάμεσα στην ΝΔ και το ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας το κόμμα οικολόγων πρασίνων, ή κάθε άλλο σχετικό πρόσφορο σενάριο.

6. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής  κρίσης συνυπάρχουν και οι δύο τάσεις : Η θετική,  που οδηγεί στην απότομη άνοδο του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος και στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Η  αρνητική, που μπορεί να οδηγήσει στην ανώδυνη διαμαρτυρία και κατά συνέπεια στην απογοήτευση, στην αποστράτευση, στην αντιδραστικοποίηση, στον εγκλωβισμό σε ιδεολογήματα εθνικιστικά και ρατσιστικά στην ενίσχυση του αντικομμουνισμού. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σοβαρά εμπόδια για τη χειραφέτηση και τον ριζοσπαστισμό της εργατικής τάξης , των λαϊκών μαζών.  Ο αντικομμουνισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός  εκκολάπτονται στους κόλπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γενικότερα του αστικού πολιτικού συστήματος, καθώς αποτελούν σημαντική εφεδρεία για το χτύπημα του εργατικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας.

Το ΚΚΕ είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να προσδώσει δύναμη στο κίνημα, ώστε να βάλει φραγμό στο φαινόμενο της αποστράτευσης και αναδίπλωσης, άρα και να συμβάλλει στην καταπολέμηση του δηλητηρίου του εθνικισμού και του ρατσισμού, του αντικομμουνισμού. Με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων και της κοινωνικής συμμαχίας, με την πρόταση συμμαχίας και αλλαγής στο επίπεδο της εξουσίας, με την καθημερινή του παρέμβαση για να ανατραπούν τα χειρότερα, να αποσπαστούν κατακτήσεις που εκτός των άλλων διαμορφώνουν πνεύμα μαχητικής αισιοδοξίας και αγωνιστικού ρεαλισμού.

7. Η ΚΕ σε συνεργασία με τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές και είχε κοινή δράση μαζί τους θα εξετάσει και τα γενικότερα εκλογικά αποτελέσματα στα κράτη μέλη της ΕΕ και το ανάλογο σοβαρό πρόβλημα της αποχής που εμφανίστηκε, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στην κάθε χώρα. Ως πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι η μεγάλη φθορά που έχει υποστεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε μια σειρά χώρες, λόγω της  στρατηγικής της φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής αστικής πολιτικής απέναντι στο εργατικό και γενικότερο λαϊκό κίνημα, στη νεολαία, στις γυναίκες. Επιβεβαιώνεται ο επιζήμιος ρόλος του οπορτουνισμού, του ρεφορμισμού στο κίνημα και στην ανάκαμψή του. Ακόμα και εκεί που παρασχέθηκε άφθονη φροντίδα για την ενίσχυση οπορτουνιστικών δυνάμεων ή νέων πολιτικών δυνάμεων με τη μάσκα του αντικαπιταλισμού, δεν επιτεύχθηκε παντού η εκλογική τους υποστήριξη.

8. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκτιμά ότι πρέπει να συνεχισθεί και κυρίως να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η πανστρατιά δράσης των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών, των συνεργαζομένων, των συναγωνιστών που δώσαμε και δίνουμε κοινούς αγώνες. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθεί η επίθεση κατά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, θα ενταθεί η επίθεση στο ΚΚΕ, οι συκοφαντικές επιθέσεις, τα τρομοκρατικά διλήμματα. Εκεί που θα κριθεί η αντίσταση και αντεπίθεση, η ανάπτυξη των ουσιαστικών ιδεολογικοπολιτικών δεσμών του Κόμματος είναι το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα με όλες τις εκφράσεις του. Πρέπει να δυναμώσουν οι δεσμοί του Κόμματος με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και οι δεσμοί των αγωνιστικών οργάνων του κινήματος με τα μέλη τους και ευρύτερα τους εργαζόμενους.  Καμιά υποτίμηση στις δυνατότητες και εφεδρείες που διαθέτει το αστικό πολιτικό σύστημα στηριγμένο στην αστική τάξη , στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην ΕΕ, να αντεπιτεθεί για να κερδίσει έδαφος , να προλάβει την κοινωνική αφύπνιση, τη λαϊκή αντεπίθεση.

Δεν επιτρέπεται όμως και η υπερτίμησή του. Υπάρχουν σήμερα δυνάμεις ικανές να συμβάλλουν στην αναγέννηση του κινήματος. Είναι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι φίλοι, οι οπαδοί, οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, οι νέοι ψηφοφόροι, ακόμα και αυτοί που εκτιμούν το ρόλο του κόμματος, όμως την τελευταία στιγμή δεν κατάφεραν να κάνουν το βήμα της ψήφισής του. Απαιτείται στοχοπροσήλωση στη γραμμή αντίστασης και αντεπίθεσης, μεγαλύτερη ικανότητα στην ανάπτυξη ιδεολογικοπολιτικών δεσμών, στην οργάνωση των λαϊκών μαζών στα σωματεία, στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς αλλά και κατοικίας, στην πιο στενή επαφή με τις νεότερες ηλικίες, νέους και νέες που βιώνουν ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και της κρίσης.

9. Σήμερα περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία του οργανωμένου συλλογικού αγώνα. Η ατομική διαμαρτυρία, η προσπάθεια ο κάθε ένας και η κάθε μια να βρει προσωπική λύση στα αδιέξοδα, είναι όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά και επιζήμια γιατί αναβάλλει τον αγώνα που πρέπει να γίνει σήμερα, κάτω από αυταπάτες και μοιρολατρία. Η συλλογική ευθύνη έχει μεγάλη σημασία, για να αναπτυχθεί όμως αυτή και να αποδώσει πρέπει να στηρίζεται ακόμα πιο πολύ στη συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης, στη σταθερή προσφορά του κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστριας, του κάθε μέλους της ΚΝΕ , του κάθε αγωνιστή.

Η ΚΕ καλεί σε πνεύμα μαχητικής αισιοδοξίας, στον υπολογισμό και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων που περικλείει η συνεπής, σταθερή δράση με βάση τη στρατηγική του Κόμματος και την επεξεργασμένη εξειδίκευσή τους σε κάθε χώρο, κλάδο, περιοχή. Καλεί ευρύτερα την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις να υπερασπίσει το ΚΚΕ από τις συκοφαντικές επιθέσεις, αφού είναι δεδομένο ότι η αντικομμουνιστική δράση και υστερία πλήττει γενικότερα το λαϊκό κίνημα.

8/6/2009                                                                              Η  ΚΕ του ΚΚΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s