«ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» του Χρήστου Ρέππα.

Στις 26-5-2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα, έγινε η παρουσίαση του τρίτου τόμου της ετήσιας  περιοδικής έκδοσης «Μεσσηνιακό Ημερολόγιο» του Κου Χρήστου Ρέππα.
Ο εκδότης Κος Χρ. ΡέππαςΟ Κος Χ. Ρέππας (ε.α. Υποστράτηγος της τέως Χωροφυλακής) κατάγεται από το Σούλι Μεσσηνίας (το Σούλι βρίσκεται κοντά στο χωριό Κωνσταντίνοι) και είναι ο εκδότης της εφημερίδος «Μεσσηνιακή» (δεν εκδίδεται πλέον) και του επιστημονικού περιοδικού «Μεσσηνιακά Χρονικά».
Στον τρίτο τόμο διαλαμβάνονται 77 κείμενα, που είναι διηγήματα ηθογραφικά και κείμενα ιστορικά, λαογραφικά, χρονογραφικά, πολιτιστικά, χωρογραφικά, αλλά και μικρά αφιερώματα για τους πρωτοπόρους μετανάστες στην Αμερική, την παλιά μεσσηνιακή ποίηση και την παλιά μαθητική λογοτεχνία.
Μεταξύ των διαλαμβανομένων κειμένων, έκτός των 8 που έχουν γραφεί από τον κ. Ρέππα, τα υπόλοιπα είναι γραμμένα από διαφορετικούς συντάκτες, μερικοί από τους οποίους είναι γνωστοί σε εμάς, όπως: Ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αντ/γος ε.α. από το Σιδηρόκαστρο με ένα «ηθικογραφικό δίδαγμα), ο συγγραφέας κ. Πέτρος Μπίκος από το Βαρυμπόπι με «το πουκάμισο του Αλβανού», ο λαογράφος εκπαιδευτικός Στάθης Κακούτης με το «Βυδίσοβα, Σεργίνηδες, Κολοκοτρωναίοι), ο ε.α. Συνταγματάρχης και πρόεδρος των Πελοποννησίων Ν. Λάρισας κ. Κώστας
Παπαγεωργίου από την Αυλώνα με το «Αναμνήσεις από το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας» που πολλά μας θύμισε, και τέλος  ο Μίμης Α. Γιαννόπουλος (Πούλος), συμπατριώτης μας από το Αρτίκι (δεν ζει πλέον) με το ποίημα «Απρίλης».
Πριν την παρουσίαση, χαιρετισμό στους παρευρεθέντας απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, πρόεδρος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και προλόγισε ο Ευάγγελος Σόρογκας, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κείμενα διάβασε ο ηθοποιός Στέφανος Λιναίος και την παρουσίαση του τόμου έκανε ο Θόδωρος Κατσουλάκος, διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Γραμματέας Λακωνικών Σπουδών.
Τέλος μίλησε στους παρευρισκομένους ο Κος Χρήστος Ρέππας.
Το πρόγραμμα της όλης εκδήλωσης παρουσίασε η Μαρία Γεωργακοπούλου, οικονομολόγος, κόρη του Παναγιώτη Γεωργακόπουλου.

Γιάννης Μητρόπουλος
Αρτικαίος

Απρίλης

Απρίλης! Αχνολούλουδα σκορπάει στο πέρασµά του, γλυκοπνοές Εδεµικές, δροσόγιοµα κηπάρια
Έρωτας, νειάτα, Χαραυγή στο θείο γέλασµά του, αγγελικά, ροδόλουστα φωτός µαργαριτάρια.
Αηδόνια τον παθιάρικο σκοπό τους γλυκαπλώνουν στου κρίνου τις ανθοβολιές, στης νύχτας κάποια ώρα, Μαύρο σκοτάδι, καταχνιά, που την καρδιά πλακώνουν έφυγαν γοργοπέταξαν στης λησµονιάς τη χώρα!
Σελήνη γοργοτάξιδη και Φοίβε σταµατήστε
τ’ ακούραστο ταξίδι σας στης άβυσσου τα βάθη
πάρε καρδιά το δρόµο τους και σκέψεις φτερουγίστε για κόσµους, που ποθήσατε και η οµορφιά τους πλάθει.
Έλα και πάλι χάιδεψε γαλήνια χρυσαγάπη,
το πικραµένο λούλουδο, Φέρε ξανά τη Νειότη
κρυφά, απαλά, παρήγορα, γαλήνια, τρεχάτη
µε τις αχτίδες της χαράς! Αγέραστη Ωραιοτάτη! …

Μίµης Γιαννόπουλος Αρτίκιον Τριφυλίας 1958


One thought on “«ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» του Χρήστου Ρέππα.”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s